HP Mini 210 - Atom Pineview přichází

1. 2. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

HP Mini má přímo ve vlastním názvu i popis kategorie - mini notebooky. A opravdu patří mezi čistokrevné zástupce žánru - 10'' obrazovka, procesor Intel Atom nové generace (Pineview), pouze 1 GB paměti, ale také vysoká mobilita a dlouhá výdrž na baterie. Prostě přístroj ideální pro přístup na internet a nebo kancelářskou práci na cestách. Navíc doporučená cena je hluboko pod 10 000 Kč bez DPH.

HP Mini 210 - Atom Pineview přichází

Na první pohled Mini 210 asi úplně nezaujme, a když, možná si jen pomyslíte, že už jste tohle přeci viděli tolikrát... V šasi prakticky totožném jako u staršího příbuzného Compaq Mini 110c se ale skrývají nové technologie, a tak zase můžeme profitovat z toho, jak jde vývoj kupředu, a za stejný peníz si odnést zase o kousek více výkonu. A jak uvidíme, vůbec to nebude špatné.

Jak jsem zmiňoval výše, na šasi se vlastně nic nezměnilo, pořád to jsou jednoduché až trošičku fádní, ale zase i nadčasové linie, přibyla dostupnost modelu v několika méně typických barvách – krom černé a bíle i modrá a červená. Ovšem s jejich nabídkou v ČR to jako obvykle nemusí být úplně jednoduché.

Podíváme-li se na notebook blíže, zjistíme, že drobné odchylky od předchůdce se najdou – přístroj má rozměry 268 x 178 x 23-28 mm, hmotnost také narostla o půl deka na 1,22 kg. Perfektní mobilita tedy zůstala zachována a počítač si opravdu odnesete, kamkoli budete chtít, práce v terénu či za chůze vůbec není vyloučená, pokud se tedy nebojíte o notebook či vlastní zdraví. Klávesnice je opět oproti PC standardu zmenšená, ale jinak to být ani nemůže a musím HP pochválit, že opravdu využilo celou šířku těla mini notebooku. Touchpad podporuje vícedotyková gesta, což je také příjemné, byť už ne neobvyklé.

Změna se koná i u displeje. Sice má pořád úhlopříčku 10,1'', ale rozlišení ve vertikálním směru stouplo, a tak má oproti předchůdci trošku příjemnější hodnotu 1024 x 600. LED podsvícení či leštěný, ale antireflexní povrch obrazovky naštěstí zůstaly.

Hlavní inovaci představuje použití ještě novotou zářícího procesoru Intel Atom N450 (1,66 GHz, 512 kB L2 cache, DMI) s vestavěným grafickým jádrem, takže už teoreticky nepotřebuje klasickou sběrnici (FSB), ale používá novou sběrnici DMI (praxe je taková, že procesor stále komunikuje s "integrovaným" paměťovým řadičem pomocí FSB, byť jsou v jednom čipu). Procesor i grafiky jsou vyráběny 45nm procesem a celkové TDP je pouze 5,5 W. Navíc je v tomto jednojádrovém procesoru reinkarnovaná technologie Hyper-Threading (stejně jako u Core iX) umožňující vykonávat najednou dvě operační vlákna. Integrovaná grafika se vyznačuje především svou střídmostí stran TDP, 200MHz jádro, sdílená paměť a podpora pouze DirectX 9.b žádnou slávu neudělá, alespoň že je schopna hardwarově akcelerovat MPEG2. Na nějaké náročné Full HD video si tedy raději nechte zajít chuť. Systém doplňuje extra nenáročný southbridge "čipset" Intel NM10, který se stará o LAN adaptér, SATA adaptér, audio nebo PCI Express linky. V systému je celkem 1 GB DDR2 RAM, výměnou modulu lze dosáhnout až 2 GB, více tato technologie nepodporuje.

Je celkem jasné, že v takovémto mini-notebooku optickou mechaniku nepotkáme, zato u pevného disku došlo k příjemnému posunu. Tlak ze strany SSD už je poměrně citelný, a i když dosud je cena přijatelných SSD rovna ceně celého tohoto počítače, SATA hard disk s 7200rpm a kapacitou 250 GB je jednoznačně velký krok kupředu. O elektrickou energii se vedle 40W síťového adaptéru stará šestičlánková Li-Ion baterie, se kterou má být možno dosáhnout až 9,5 hodin provozu.

Konektivita je skromná jako u předchozího modelu: Wi-Fi b/g adaptér a Fast Ethernet (10/100Mbit). Vedle nich najdeme na bocích přístroje 3 USB porty, externí VGA , kombinovaný konektor pro sluchátka a slot pro MMC, MS/Pro, SD a xD paměťové karty. Zmínit můžeme ještě webkameru s integrovaným mikrofonem.

HP Mini 210 se dodává s Windows 7 Starter 32bit, řadou firemních utilit a prográmků například pro ovládání kamery, synchronizaci apod., neujdete ale ani klasice v podobě zkušebních verzí MS Office Home, Works nebo Norton Internet Security. Záruka typu collect and return je platná po dobu dvou let.

Doporučená koncová cena pro HP Mini 210 v konfiguraci s procesorem Intel Atom N450 (1,6 GHz, 512 kB L2 cache, DMI), 1 GB RAM, integrovanou grafikou GMA 3150 (u procesoru), HDD 250 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0 a s Windows 7 Starter 32bit je 8395 Kč bez DPH (10 074 Kč s DPH – na firemním online obchodě pak pouze za 9990 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse