HP Pavilion dm3 - s AMD proti Intelu

18. 1. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

HP již tradičně nabízí řadu svých notebooků s nepříliš často používanými komponenty od AMD. Tentokrát se s nimi setkáme v 13'' notebooku s přijatelnou hmotností, který může snadno oslovit domácí uživatele, kteří potřebují trochu více mobility. K tomu jim nabídne i dedikovanou grafickou kartu od ATI, digitální obrazový výstup i bezdrátovou konektivitu. Doporučená koncová cena je přitom okolo 15 000 Kč bez DPH.

HP Pavilion  dm3 - s AMD proti Intelu

Řada Pavilion od HP je určena především pro domácí uživatele a soustředí se hlavně na multimédia, ovšem nechce nechat na trhu žádnou větší mezeru. A tak najdeme mezi Paviliony jak DTR notebooky s velikou obrazovkou, tak univerzální počítače pro každou situaci. A dnes si představíme malý a snadno přenosný notebook se zajímavou výbavou, který přes svou cenu může být zajímavý především pro studenty a obecně uživatele, kteří ocení značnou míru mobility, ale nepožadují možnosti centrální správy a managementu. Navíc je vlastnictví Pavilionu dm3 tak trochu osobní výpovědí, ve světě, kde má 95% notebooků „vnitřnosti“ od Intelu, jsou součástky od AMD (procesor, čipset a grafická karta) vlastně znakem určité individuálnosti a odvahy k nestandardním řešením.

Navenek notebook nevypadá nijak převratně, drží se firemního designu a šedých a černých ploch stejně jako příjemně zaoblených hran. Má standardní klávesnici bez numerického padu, ten by se kvůli rozměrům opravdu nevešel. Tělo notebooku je totiž velké právě 326 x 230 x 25- 32 mm. Hmotnost notebooku se drží pod dvěma kilogramy, podle výrobce je to přesně 1191 gramů, což dost nahrává mobilitě, s takovýmto notebookem již lze celkem bez problémů cestovat celý den a nemít bolavá záda či skoliózu. Jediným omezením v práci tak je doba výdrže baterie, případně dostupnost elektrické zásuvky.

Do již zmíněného těla notebooku, resp. jeho víka se vejde 13,3'' displej s rozlišením HD ready, tady 1366 x 768 pixelů. Displej je leštěný,což na cestách až tak výhodné být nemusí kvůli odleskům, ale podsvícení zajišťují diody (LED), takže můžete mít více jasu, a tedy čitelnější obrazovku, i při vyšším stupni podsvícení, aniž by se to příliš výrazně podepsalo na výdrži na baterie.

Notebook je dost netypicky postaven na komponentech od AMD, což se dnes vidí jen u zlomku výrobců přenosných počítačů. Přesto si myslím, že taková dominance Intelu je trošku nespravedlivá a procesory AMD také umí odvést svůj díl práce, jejich největší nevýhodou je dnes spíše vyšší spotřeba. V Pavilionu dm3 najdeme nízkonapěťový dvoujádrový Athlon Neo X2 L335 (1,6 GHz, 512 kB L2 cache, 1,6 GHz HyperTransport, TDP 18 W) a čipset AMD M780, který zároveň obsahuje grafický čip ATI Radeon 3200, o podstatně lepší výkon se stará dedikovaná grafická karta ATI Mobility Radeon HD 4330 s 512 MB vyhrazené paměti. Minimálně na konfiguracích prodávaných mimo území ČR lze obě karty přepínat (čipset to rozhodně umožňuje), na českých stránkách výrobce však tato možnost zmiňována není (ale minimálně jde o zajímavý problém pro tweakaře a overclockery). Výkon procesoru je srovnatelný například s Intel SU9300 či SU9400, ovšem za cenu 8 W TDP navíc. Paměťový systém je tvořen dvěma 2GB moduly DDR2, díky 64bitovému operačnímu systému je lze také využívat.

Pevný disk má na velikost notebooku velmi sympatickou kapacitu 320 GB, navíc se roztáčí až na 7200 ot./min a je samozřejmě připojen přes SATA rozhraní. To optická mechanika padla za oběť velikosti a hmotnosti notebooku, a pokud ji některé programy (například hry) vyžadují, jste odsouzeni k občas pololegální práci s virtuálními mechanikami a ISO soubory. U baterie bohužel výrobce jakýmikoli smysluplnými informacemi šetří, jde o šestičlánkový Li-Ion akumulátor, neoficiální zdroje mluví o výkonu 57 Wh a zhruba šesti a půl hodinách při maximálně úsporném nastavení a zhruba třech hodinách při běžné práci, informace jsou ovšem o US variantě produktu, i když ta by měla být té české velmi podobná.

Konektivita sestává z Wi-Fi adaptéru pro pásma b/g a Fast Ethernetu (10/100 Mbit/s) a Blutooth. I výbava konektory je spíše střízlivá, ale velice praktická – čtyři USB procesory pokryjí téměř všechny potřeby, analogový i digitální obrazový výstup (HDMI a externí VGA) hodně nahrávají univerzalitě použití doma/venku, samozřejmě nechybí dvojice audiokonektorů a pro mobilní pracovníky i konektor externí baterie. Pokud máte rádi videokonference, nemějte obavy, webkamera a mikrofon jsou v nabídce také. Naopak zabezpečení je jen na nejzákladnější úrovni několika hesel. Posledním výdobytkem je pak čtečka paměťových karet 5v1 (MMC, MS/Pro, SD,xD).

Notebook je vybaven 64bitovým operačním systémem Windows 7 Home Premium, řadou více či méně zbytečného software a jednoletou zárukou při nákupu na IČ, fyzické osoby mají samozřejmě ze zákona záruku dvouletou.

Doporučená koncová cena pro HP Pavilion dm3 v konfiguraci s procesorem Athlon Neo X2 L335 (1,6 GHz, 512 kB L2 cache, 1,6 GHz HyperTransport, TDP 18 W), 4 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD 4330, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 4x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP činí 15 694 Kč bez DPH (18 832 Kč s DPH).

Představení

Diskuse