HP Pavilion dv6 3140ec - domací klasika a la AMD

20. 9. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

HP připravilo nový Pavilion pro domácí uživatele, kterým nevadí chybějící nálepka Intel a v klidu si užijí výkon procesoru AMD i dedikované grafické karty ATI. Samozřejmou výbavou jsou i 4 GB RAM, dostatečně velký pevný disk pro filmy, písničky či fotografie a jako specialitka i čtečka otisků prstů a dokonce dárek v podobě USB TV tuneru.. Doporučená koncová cena této novinky je hluboko pod 20 000 Kč bez DPH.

HP Pavilion dv6 3140ec - domací klasika a la AMD

Paviliony jsou od svého vzniku čistě multimediálními počítači zaměřenými na domácnosti a promítání filmů, pouštění hudby a hraní středně náročných her. Na Sims super, nejnovější 3D trháky se ale budou přímo příslovečně trhat. Ale vycházejme ze záměrů výrobce. Notebook je v designu kartáčovaného hliníku, řada částí šasi z tohoto materiálu skutečně je (např. víko). Z našich zkušeností s tímto novým typem šasi u HP Pavilionu vyplývá, že se ani na plastových částech tolik neušmudlá a také ho není problém přeleštit mikrovláknovou utěrkou, takže krása vítězí a tak je to dobře.

Na to, že má notebook rozměry 378 x 245 x 30 – 36 mm (zhruba odpovídají 15'' úhlopříčce displeje) je hmotnost 2,43 kg velice dobrá. Přestože notebook není určen přímo k častému přenášení, s touto hmotností to v kvalitní brašně až takový problém nebude, váha pod dvě a půl kila je v této kategorii jednoznačně velice dobrá. Daní za to je ale například klávesnice bez numerické části. „Zbytek“ je ovšem dostatečně velký a pohodlný.

Displej má úhlopříčku 15,6'', což automaticky znamená, že jde o širokoúhlou obrazovku, poměr stran je 16:9. Rozlišení je koncipováno pro základní přehrávání HD videa, je to tedy 1366 x 768 pixelů. O podsvícení se starají diody (LED), obrazovka tedy není příliš náročná na spotřebu. Její povrch je lesklý, což je v souladu s primárním užitím přístroje.

HP je jednou z mála firem, která tradičně a neochvějně spolupracuje s výrobcem procesorů a grafických karet AMD. Vlastně vždycky, i v těch nejčernějších časech firmy AMD, nabízela některé ze svých notebooků ve verzích jak s Intelem, tak s procesory AMD, sám jsem byl spokojeným vlastníkem jednoho takového. Zde je situace stejná, „zrcadlem“ je model Pavilion dv6 3170ec. Ale zpět k našemu AMD. Procesorem je jeden z modelů nejnovější generace, Phenom II N620 se dvěma jádry v taktech 2,8 GHz a celkovou mezipamětí L2 2 MB. Jako paměťovou sběrnici používá HyperTransport s propustností 3,6 GB/s. TDP je 35 W. U počítačů s procesory AMD najdeme pravidelně grafické karty ATI, je to tím, že tuto značku AMD již nějakou dobu vlastní. Pomalu prý připravuje její zánik, takže do boudoucna se budeme setkávat nejspíše s grafickými kartami AMD Mobility Radeon podobně jako u Intelu s GMA. No a pro NVIDIA to možná bude znamenat ještě větší příklon k Hi-Endu. Ale zpět k Pavilionu. Ten používá (dosud) ATI Mobility Radeon HD5650 s 1 GB vyhrazené paměti. Tato karta lze zcela jistě zařadit do střední třídy, s benchmarkovým výkonem kolem 6500 bodů v 3DMark06 dokáže rozpohybovat prakticky jakoukoli DirectX 10 hru, novější DirectX 11 tituly poběží jen se středními detaily – záleží na konkrétní hře a jejím nastavení. Grafika by měla být přepínatelná, výrobce však neuvádí, jaký konkrétní integrovaný čip bude použit Paměťový systém sestává ze 4 GB DDR3 ve dvou modulech, díky 64bitovému operačnímu systému také lze celou paměť využít, takže mimo profesionální aplikace byste nikde její nedostatek pocítit nikdy neměli.

Pevný disk má kapacitu 640 GB, minule jsem psal, že to považuji za mírný nadstandard, chválím tedy za tento SATA disk s 5400 rpm i dnes. Jako optická mechanika zde vystupuje Super Multi DVD vypalovačka s podporou všech formátů včetně dvouvrstvých a navíce i s technologii LightScribe, kterou právě HP jako prakticky jediná firma dodnes podporuje. Za velkou výhodu to nepovažuji, neznám snad nikoho, kdo by tento benefit využíval. Baterie je typu Li-Ion a má 6 článků, s popisem kapacity, výkonu či alespoň doby výdrže se dosud u HP nikdo neobtěžoval. Jde ale o horkou novinku, je tedy možné, že se další údaje na webu zanedlouho vyskytnou.

Výbava je relativně obvyklá, alespoň na tuto kategorii – Wi-Fi s podporou b/g/n standardů, gigabitový Ethernet a Bluetoot považuji za zcela dostačující. Na Webu výrobce nejsou uvedeny ani všechny použité porty, proto zůstávají některé otázky. Technologicky se žádné zázraky nekonají, USB 3.0 je pro HP zatím hudbou budoucnosti, ovšem čtveřice USB 2.0 je v pořádku, následuje dvojice audiokonektorů a také dosud nespecifikovaný grafický výstup, lze soudit na externí VGA a také HDMI. Notebook je vybaven i čtečkou paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD, xD) a slotem pro ExpressCard. Nechybí ani webkamera a pro snazší přihlašování je připravena i čtečka otisků prstů, ovšem bez nejdůležitějšího čipu zabezpečení – TPM. Ve výbavě je i slibovaný dárek USB TV tuner.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 HomePremium 64bit, dále obsahuje oddíl HDD pro obnovu i možnost vytvořit recovery CD/DVD. Nechybí firemní ovladače a utility a pár programů jako je Norton Internet Security trial, Adobe Reader a podobné. Záruka je v trvání dvou let.

Doporučená koncová cena pro HP Pavilion dv6 3140ec v konfiguraci s procesorem Phenom II N620 (2,8 GHz, 2 MB L2 cache, HyperTransport GB/s, TDP 35 W)., 4 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD5650 s 1 GB, SATA HDD 640 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, Bt a Windows 7 HP bude cca 17 500 Kč bez DPH (21 000 Kč s DPH).

Představení

Diskuse