Lenovo IdeaPad Y560 - multimediální zajímavost

4. 10. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Inženýři v Lenovu snad chtěli ukázat, že i pro rodinu IdeaPadů mají nachystanou lecjakou zajímavost. A tak je v modelu označeném jako Y560 vedle procesoru od Intelu možnost přepínat grafické karty, přičemž ta dedikovaná od ATI nabídne slušnou porci výkonu. Novinkou je i funkce RapidDrive, která obhospodařuje kombinaci SSD a HDD jako jediný optimalizovaný disk. Doporučená koncová cena jen mírně přesahuje 20 000 Kč bez DPH.

Lenovo IdeaPad Y560 - multimediální zajímavost

IdeaPady mají docela těžkou pozici. Zatímco ThinkPady mají za sebou dlouhou a luxusní minulost, tato rodina notebooků už byla celá započata v Číně. Navíc jí chybí řada Think-technologií v čele s RollCage – magnéziovým rámem, který (dnes už jen nejvyšším řadám) ThinkPadů dodává jejich odolnost. IdeaPady jsou sice celé z plastu, ale i na nich odvedl výrobce kus práce. Nejvíce je to asi znát na designu.

Oproti černým hranatým cihlám profesionálních kolegů jsou IdeaPady designově mnohem uvolněnější a svěží. Poměrně vysoký počet lesklých ploch – jak víko, tak i rámeček displeje, prostor kolem klávesnice a i touchpad – jsou lesklé, ale pod lesklým průhledným lakem se skrývá texturovaný plast, takže třeba otisky prstů nejsou na lakovaném povrchu až tak znatelné. Hezkým detailem jsou i mřížky chlazení, které také opakují motiv z víka displeje. Klouby víka jsou jako jediné kovové, což by mohlo být pozitivní vzhledem k jejich trvanlivosti i kvalitě.

IdeaPady jsou určeny hlavně pro domácnosti, pro klienty, pro které je notebook mnohem spíše zdrojem zábavy, než pracovním nástrojem, je k tomu koneckonců přizpůsoben. Takže nemůžeme v krásném designu čekat tak odolné šasi a při přenášení by měl být člověk pozornější, zejména na displej, na druhou stranu získáváme možnost zahrát si hry a dokonce i snad něco slyšet – do segmentu mini reproduktorů se totiž odhodlala vstoupit další hi-fi značka, společnost JBL patří mezi špičku v oboru a její logo se hrdě vyjímá i na Y560. Nutno podotknout, že řada fyzikálních omezení při reprodukci zvuku se obchází jen obtížně a i na přístroje vybavené podobnými „vymyšlenostmi“ (napadá mě třeba harman/kardon) bylo možno číst i rozpačité recenze.

Rozměry IdeaPadu Y560 jsou 385 \xD7 255 \xD7 33 milimetrů, hmotnost je 2,7 kg, což je vlastně přesný průměr kategorie. K mobilitě toho tedy není mnoho co říct, notebook dostanete prakticky kamkoli, ale pro práci v terénu jsou přeci jen určeny jiné kategorie notebooků, třeba i o více než kilogram lehčí.

Displej má nejoblíbenější a nejprodávanější úhlopříčku 15,6'' s poměrem stran 16:9. Rozlišení je také současné nejčastější – HD ready (1366 x 768 pixelů). Podsvícení obstarávají diody (LED). Samozřejmě je displej kvůli barevnému podání lesklý, tak už to v této kategorii je. Pokud ho budete používat doma na vhodně vybraném místě, odlesky vás nejspíše rušit nebudou. Při mobilnějším nasazení bývá ale situace složitější.

O výkon se pak stará celkem běžná sestava. Intel dodal procesor Core i3 370M (2,26 GHz, 3 MB L2 cache, DMI) a čipset Intel HM55. Součástí procesoru je i integrovaný grafický čip Intel GMA HD, který při velice nízké náročnosti na energii dokáže bez obtíží obstarat většinu zobrazovací práce včetně bezproblémové práce s HD videem. Pokud se rozhodnete spustit náročnější aplikaci, nejspíše asi některou 3D hru, počítač se za chodu přepne a aktivuje dedikovanou kartu ATI Mobility Radeon HD5730 s 1 GB VRAM. Její výkony v syntetickém testu 3DMark06 jsou nad hranicí 7000 bodů (zdroj: notebookcheck.com) a bez větších problémů rozběhne jakýkoli titul, vzhledem k rozlišení displeje nejspíše nebudete muset příliš šetřit ani na nastavení detailů. Na výkonu se samozřejmě podílí i 4 GB RAM ve dvou modulech DDR3-1066, pracují tedy v dual-channel módu.

Se zajímavou novinkou pod názvem RapidDrive přichází Lenovo u pevného disku – a jsem velmi zvědavý, jestli se tato novinka ujme. Standardně je notebook osazován 500GB SATA diskem s 7200 ot./min. To je sám o sobě poměrně výkonný disk, ovšem u Lenova se podařilo zkonstruovat ještě PCI-E adaptér, přes který lze připojit SSD (zatím o velikostech 32 nebo 64 GB), který tak nezatěžuje SATA řadič a má opravdu rychlou sběrnici. Na tento SSD se poté ukládají nejčastěji spouštěné a systémové soubory, takže by počítač měl mít výrazně zkrácenou dobu bootování a navíc i o něco svižnější reakce při spouštění obvyklých aplikací (podobná myšlenka jako i Intel TurboBoost). Obslužný software vydává oba disky za jediný a uživatel se tedy nemusí nijak trápit, co, kam a jak uložit. V podstatě to trošku připomíná RAID 0 (či přesněji řečeno virtualizovanou storage jako je třeba u některých diskových polí). RapidDrive není však u všech modelů, objevit by se ale měl i v ČR. U optické mechaniky naopak nic zvláštního nenajdeme, jde o běžnou DVD Super Multi vypalovačku s podporou všech běžných formátů včetně dvouvrstvých.

U konektivity i výbavy porty jde o perfektní průměr, v podstatě stejné součástky má i jakýkoli jiný multimediál na trhu – Wi-Fi b/g/n, gigabitový Ethernet a Bluetooth, dále pak trojici USB 2.0 (proč jen je nástup 3.0 verze tak pomalý?),z toho jeden v kombinaci s eSATA, dvojici audiokonekorů i konektorů obrazových (HDMI a VGA) a také čtečku paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD, xD). Poměrně překvapivé je snad jen zařazení úzkého ExpressCard slotu, za což chválím. Samozřejmostí je i webkamera v rámečku displeje.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit. Nechybí firemní ovladače a utility, například OneKey Rescue systém nebo Lenovo Desktop Navigator. Záruka je v trvání dvou let bez rozlišení kupujícího.

Doporučená koncová cena pro Lenovo IdeaPad Y560 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3 370M (2,26 GHz, 3 MB L2 cache, DMI), 3 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD5730 s 1 GB VRAM přepínatelnou s GMA HD, SATA HDD 500 GB 7200 rpm., Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a Windows 7 HP 64 je 21 550 Kč bez DPH (25 937 Kč s DPH).

Představení

Diskuse