Lenovo IdeaPad Z460 - mobilní multimédia

27. 12. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

IdeaPady řady Z mají kombinovat multimedialitu, a v našem případě i mobilitu, s dostupností. K tomu má pomoci 14´´ displej, procesor Intel Core i3, dedikovaná grafika od NVIDIA, základní konektivita a alespoň radostně modrá barva. Ceny začínají nad 15 000 Kč.

Lenovo IdeaPad Z460 - mobilní multimédia

Pokud hledáte výrobce notebooků s nejméně přehledným webem a jen s minimem informací, Lenovo je určitě velikým favoritem. Bude tedy snad dobře, když se něco o novém IdeaPadu dozvíte zde. Jako první si probereme design. IdeaPady na rozdíl od ThinkPadů neoplývají zajímavými materiály, o to více jsou však soustředěny na design. Možná hrají spíše na líbivost než na co jiného, ale daří se. Alespoň na zběžný pohled se mi notebook líbí. Kombinace jasně modrého víka s drobným vzorem, stříbrné pracovní plochy a černé klávesnice určitě nic nepokazí, i když už z výběru barev je jasné, že cílem je zákazník z domácností, nikoli z korporátního sektoru. V podstatě bych řekl, že se IdeaPad Z460 k obleku nehodí vůbec, zato k džínám a tričku výborně. Klávesnice je typu chiclet a se svými relativně velkými mezerami mezi klávesnicemi na mne od pohledu působí poměrně pohodlně. Jak je to doopravdy se snad dozvíme z některé budoucí recenze – a nebo se běžte sami podívat do nejbližšího obchodu.

IdeaPad Z460 se řadí mezi menší a lehčí notebooky. Napovídá tomu jednak 14\xB4\xB4 klávesnice, jednak výčet rozměrů a hmotnosti: 327 x 219 x 20-34 mm a 2,0 kg. Notebook nebude tedy problém nosit s sebou celý den v brašně či batohu, ovšem nejde o profesionála, s šestičlánkovou plně nabitou baterií tak vydrží v chodu maximálně 4 hodiny, a to pouze při minimálním zatížení – jakmile zapnete Wi-Fi nebo dokonce trochu zatížíte grafickou kartu, výdrž poletí dolů.

Velikost displeje, 14\xB4\xB4, jsem již zmiňoval, pojďme si říct i něco o jeho dalších vlastnostech. Má rozlišení HD ready 1366 x 768 pixelů (WXGA) a lesklý povrch. Podsvícení je obstaráno diodami (LED). To je další plus pro barvité podání i pro výdrž na baterie. V rámečku displeje je navíc integrována i dnes nezbytná webkamera.

V malém IdeaPadu s jednodušší baterií a také nízkou cenou se nebylo možné hardwarově příliš „rozšoupnout“. Lenovo tedy svůj notebook postavilo na procesoru Intel Core i3-380M (2,53 GHz, 3 MB L3 cache, DMI). K němu patří čipset HM55 Express a zejména dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce GT 310M s 1 GB vyhrazené paměti. Je to samozřejmě jen základní karta, navíc podporuje pouze DirectX 10.1. Většina novějších her poběží jen na nízké detaily a občas i nižší rozlišení, u titulů jako NFS: Shift nebo GTA4 se s plynulým během rozlučte rovnou. U méně náročných her typu Sims 3 nebo starších titulů poslouží ovšem výborně. Paměťový systém je tvořen dvěma moduly DDR3-1333 po 2 GB, celkem tedy máte k dispozici 4 GB nejrychlejší používané operační paměti.

V notebooku máte 500 GB na svá data na SATA disku s 5400 otáčkami za minutu, zálohovat lze na optická média přes Super Multi DVD DL vypalovačku.

V rámci konektivity to není úplně slavné, dva ze základních adaptérů nejsou v nejmodernější verzi, ale povětšinou jistě postačí. Jsou to tedy Wi-Fi adaptér standardů b/g/n, Fast Ethernet (10/100 LAN) a Bluetooth 2.1. K počítači také můžete připojit trojici USB zařízení přes rozhraní typu 2.0, jeden z konektorů je navíc kombinován s eSATA, dvojici obrazových zařízení přes HDMI a externí VGA, sluchátka, mikrofon a také paměťové karty.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit, z ostatního software web Lenova zmiňuje pouze program VeriFace k přihlašování pomocí rozeznání obličeje a bezpečnostní OneKey Rescue 7.0, přesto je poměrně pravděpodobné, že dostanete i další trialverze či freewarové programy. Záruka běží po dobu 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Lenovo IdeaPad Z460 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-380M (2,53 GHz, 3 MB L3 cache, DMI), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce GT 310M s 1 GB VRAM, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, Bt a s Windows HP 64 činí 16 895 Kč bez DPH (20 351 Kč s DPH).

Představení

Diskuse