Lenovo ThinkPad L412 - nová řada ve starém šasi

19. 7. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Lenovo uvádí zcela novou řadu mezi ThinkPady, které jsou určeny především do firemní sféry. Řada L nahrazuje nedávno ukončenou řadu R. Na startu stojí s šasi shodným s řadou SL, ale nabízí poněkud lepší výbavu. Její součástí je procesor Intel Core i3, 14'' LED displej, DisplayPort a dokovací konektor. Doporučená koncová cena je přitom jen 20 000 Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad L412 - nová řada ve starém šasi

Řada L začíná svou historii psát za ne zcela optimálních podmínek, alespoň bráno z perspektivy uživatele předchůdce, totiž ThinkPadu R. Přestože jsou ve firemní strategii stále cíleny na stejného zákazníka, zásadně se změnila filosofie jejich výroby. Zatímco eRkové notebooky byly v principu „očesaná“, zjednodušená a zlevněná Téčka, ze kterých přebíraly většinu výhod (šasi s RollCage, lampičku nad klávesnicí, ocelové panty víka apod.) a šetřilo se na hardware (slabší procesory, integrované grafiky, méně paměti apod.), eLkové notebooky mají svůj osud tak nějak už v názvu – šasi mají společné s levnými SL ThinkPady a naopak mají lepší hardwarovou výbavu uvnitř – což je sice marketingově vděčné, ale pověsti nejspolehlivějších business notebooků, kterou si ThinkPady uchovávají z éry společnosti IBM, to moc nepomůže.

Opticky mezi notebooky SL410 a L412 nenaleznete jediný rozdíl krom malinkého popisku s označením čísla a modelu notebooku pod displejem a dokovacího portu na základně šasi. Odkázat vás tak mohu na velkou recenzi ThinkPadu SL410 z listopadu minulého roku. Komu se nechce klikat, nemusí, stručně popíšu: barva – černá, tvary – cihlovité, mírně zaoblené, estetika – minimalisticko-funkcionalistická, machrindex – nízký, pouze před znalci průměrný. Na druhou stranu ThinkPady nikdy krásné nebyly, zato odolností a spolehlivostí patřily k tomu nejlepšímu. Řada L sice už nemá RollCage, tedy hořčíkový rám, ale menší, 14'', vhodně tvarované šasi také leccos snese, je koneckonců testováno podle vojenských požadavků na odolnost proti vibracím, podtlaku, teplotě atd. Zachována zůstala i propracovaná klávesnice, která je tak oblíbená, že ji Lenovo vyrábí i jako samostatnou pro použití s desktopy. A aby nechybělo jedno z poznávacích znamení ThinkPadů, je vedle vícedotykového touchpadu použit i TrackPoint s červeným kloboučkem a vlastní sadou tlačítek.

Rozměry notebooku jsou 344 x 233 x 32 - 36 mm a hmotnost dosahuje na 2,32 kg se základní baterií. Mezi 14'' notebooky je to jen takový průměr, ale proti o pouhý palec větším konkurentům si vede dobře a mobilita je na odpovídající úrovni. Pokud pracujete převážně s notebookem na stole, ale musíte ho mezi několika stoly častěji přenášet, je to zcela OK, stačí jen notebook zaklapnout a jít. Na práci přímo v terénu to ale ještě není.

S eLkovým ThinkPadem se opět dostaly o stupínek výše mezi business notebooky displeje s „filmovým“ poměrem stran 16:9 a „multimediálním“ rozlišením HD ready (1368 x 768 pixelů), což tu zatím nebylo. Displej s úhlopříčkou přesně 14'' si naštěstí zachoval matný antireflexní povrch a naopak dostal LED podsvícení, které by pro své výhody mělo už být v každém notebooku.

O výkon se stará především procesor Intel Core i3 350M (2,26 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), k dispozici by měl být i mírně slabší procesor 330M (2,13 GHz). O grafiku se stará čip Intel HD Graphics, který je také integrován na destičce procesoru stejně jako paměťový řadič. Ten se stará o 2 GB DDR3-1066 pamětí. Celková velikost je pro mě zklamáním, dnes, kdy jsou paměti tak levné. Štěstí je, že jde o jediný modul, a tak není problém přikoupit druhý a dostat se na příjemný standard, který pochopitelně využijete, neboť je dodáván 64bitový operační systém.

Pevný disk je přesně takový, jaký lze u střední business třídy očekávat – 5400 rpm, SATA připojení, nemastná neslaná, ale více než dostačující kapacita 320 GB. K dispozici je i optická mechanika. Opět ničím nepřekvapí, ale je naprosto odpovídající – DVD Super Multi DL vypalovačka. Baterie má šest článků na bázi lithiových iontů a dobu výdrže kolem 4,5 hodiny.

Zatím co výkonový hardware se topí v šedém průměru, konektivita i výbava porty je velice dobrá. Do první uvedené kategorie spadá Wi-Fi adaptér a/g/n, Bluetooth 2.1 a gigabitový Ethernet, do druhé čtveřice USB 2.0 portů, z nichž jeden je kombinovaný s eSATA a druhý plní funkci always-on, následuje moderní DisplayPort s digitálním zvukem (přes redukce lze připojit i HDMI zařízení) a analogový VGA výstup (zejm. pro připojení projektorů). Pochopitelně nechybí vstup a výstup zvuku, čtečka paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD, SDHC, xD) a pro rozšíření možností tu je i ExpressCard /54. Nejdůležitějším portem a hlavním rozdílem proti SL řadě je dokovací konektor. Pro snazší možnosti přihlašování nechybí ani čtečka otisků prstů a o VoIP telefonii se postará webkamera s mikrofonem.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Professional 64 bit, dále najdete na disku programy z kolekce ThinkVantage (ovládání periferií, kamery, recovery, update apod.), nechybí ani trocha dalších programů. Záruka platí po dobu 1 roku bez dotčení zákonné 2leté lhůty pro fyzické osoby-nepodnikatele.
Doporučená koncová cena pro Lenovo ThinkPad L412 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3 350M (2,26 GHz, 3 MB L3 cache, DMI 2,5 GT/s, TDP 35 W), s integrovanou grafikou Intel HD, 2 GB DDR3 RAM, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, DispleyPort, Bt a s Windows 7 Pro (64bit) je 20 850 Kč bez DPH (25 097 Kč s DPH).

Představení

Diskuse