Lenovo ThinkPad T510i - odlehčený profesionál

7. 6. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

ThinkPad T510i je pracovní notebook se skvělým šasi, ovšem lehce odlehčenou hardwarovou výbavou v podobě Core i3 procesoru, 2 GB RAM, průměrného disku a integrované grafické karty, ovšem stále s výhodami jako je dokovací konektor a ThinkVantage software. Doporučená koncová cena přitom začíná už těsně nad 20 000 Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad T510i - odlehčený profesionál

Řada T z nabídky ThinkPadů vždycky bývala vlajkovou lodí výrobce, nešetřilo se na materiálech, zpracování ani technologiích. Součástky sice nemusely být absolutně nejnovější, ale Téčka byla dělaná na výdrž a spolehlivost. A to vždy plnila na výbornou. Časem se i označování řady stalo málo detailní, a tak v jejím rámci najdeme ještě za číslovkou označující velikost displeje a generaci také písmenko, které poukazuje na výbavu. A písmenko „i“ znamená levnější sestavu.

Designově vždy byly ThinkPady ryze funkční... možná nic moc na pohled, ale výborná klávesnice a třeba tuhost notebooku dávaly na tento nedostatek zapomenout. Ale konkurence se přiostřila a i u Lenova musí být trošku stylovější. ThinkPady se nám mírně zaoblily, získali dokonce několik barevných linek navíc, ale pořád jsou matně černé, takže pro ně otisky prstů nic neznamenají a případná špína není nápadná. Určitá cihlovitost jim podle mě zůstala, ale to už je spíše styl značky než ignorance. Rozměry šasi jsou 373 x 245 x 35,8mm, hmotnost je 2,67 kg, což je dnes mezi 15'' notebooky jen lepší průměr, snižování hmotnosti alespoň o dvě tři deka je dnes trendem.. pořád ještě a naštěstí.

15,6'' displej jako u většiny ThinkPadů, byť to výrobci trvalo poměrně dlouho, je širokoúhlý, má rozlišení HD ready (1366 x 768) a podsvícení pomocí LED. Je příjemné, že Téčka jsou pořád brána jako mobilní manažerské notebooky, a v souladu s tímto je použit displej s matnou povrchovou úpravou – pro nasazení na slunci a ve světelně nevypočitatelných podmínkách, které při cestování bývají, je to rozhodně ta správná volba. Samozřejmě zůstalo i jedno z poznávacích znamení ThinkPadů – červený bod touchsticku mezi klávesami g, h,b strojicí vlastních tlačítek. Touchpad je zde samozřejmě také.

Notebooky T510i jsou založeny na stejném kvalitním šasi, jako jejich bratři s písmenkem „s“ nebo bez písemného označení, šetří se pouze „uvnitř“ notebooku, na hardwaru. Proto se zde setkáme s procesorem Intel Core i3-330M (2,13 MHz, 3 MB L3 cache, 2,5 GT/S DVI), který sice není vybaven technologií Turbo Boost, ale zvládá Hyper-Threading a tváří se tak virtuálně jako čtyřjádrový. Čipsetem je Intel HM55 Express, grafická karta je integrovaná, ovšem už nikoliv v čipsetu, ale na destičce procesoru, je to Intel HD. Pro kancelářskou práci i akceleraci videa je zcela bezproblémová, ovšem kromě běhu rozhraní Aero a starších her od ní nic v 3D nečekejte. Paměťový systém se skládá z jednoho 2GB DDR3-1066 modulu, vzhledem k tomu, že integrovaná grafika celou paměť sdílí se systémem a RAM moduly jsou dneska levnou záležitostí, doporučoval bych hned přikoupit druhý, těžit pak budete i z dvoukanálového zapojení. Nicméně i bez rozšíření nijak zvlášť omezováni nebudete.

Pevný disk má kapacitu 320 GB při 7200 ot./min a zapojení pomocí SATA rozhraní. Optická mechanika typu Super Multi DVD zvládá všechny formáty včetně -ROM a dvouvrstvých. Baterie typu Li-Ion má šest článků, kapacitu ani výkon výrobce neuvádí, ovšem dobu výdrže stanovil až na 6 hodin - zřejmě při minimálním zatížení počítače.

O konektivitu se starají adaptéry, Wi-Fi a,g,n, gigabitového Ethernetu, nechybí Bluetooth. Ke čtveřici USB (jeden kombinovaný s eSATA) patří i FireWire port, analogový obraz můžete vyvést přes VGA, digitální přes moderní DispleyPort, dále jsou tu audiokonektory, čtečka paměťových karet 5v1 (MMC, MS/Pro, SD xD), úzká ExpressCard /34 slot a hlavně dokovací port. O bezpečnost se stará čtečka otisků prstů ve spolupráci s TPM čipem, nechybí ani webkamera s integrovaným mikrofonem.

Použitým operačním systémem jsou Windows 7 Profesional 64bit, dále celá řada utilit od Lenova (ThinkVantage) a nezbytný bloatware v podobě trialu MS Office. Záruka platí po dobu 3 let, lze dokoupit další rozšíření (on-site servis ap.).

Doporučená koncová cena pro Lenovo ThinkPad T510i v konfiguraci s procesorem Intel Core i3 330M (2,13 GHz, 3 MB L3 cache, DMI 2,5 GT/s, TDP 35 W), grafikou Intel HD , 2 GB DDR3 RAM, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, DispleyPort, Bt a s Windows 7 Pro (64bit) je 23 022 Kč bez DPH (27 626 Kč s DPH).

Představení

Diskuse