Sony VAIO EA1S1E - stylový 14'' všeuměl

17. 5. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud hledáte univerzální notebook, ale přece jen upřednostňujete maličko více mobilitu, ale nechcete se vzdát optické mechaniky a alespoň nějakého výpočetního i grafického výkonu, mohu vám představit VAIO EA1S1E. Disponuje procesorem Intel Core i3, dedikovanou grafikou od ATI, dostatkem paměti i kapacity na pevném disku, přijatelným počtem konektorů a příjemnější hmotností vycházející ze 14'' velikosti. Doporučená cena se však už šplhá téměř k 20 000 Kč bez DPH.

Sony VAIO EA1S1E - stylový 14'' všeuměl

Dnes si představíme 14'' univerzální notebook od Sony, který kromě všech výše uvedených parametrů nabízí také stylový exteriér v sytých barvách – vedle obligátní bílé a černé i v červené a modré. Z jeho parametrů také trochu vyplývá, pro koho je určen. Nejspíše pro lidi, kteří mají potřebu notebook nosit s sebou, potřebují optickou mechaniku a zároveň notebook používají jako primární počítač i doma. 14'' obrazovka toto ještě úplně nevylučuje, zejména vzhledem ke svému výbornému rozlišení, ale přesto bych doporučoval zauvažovat i nad externím displejem.

Design je pro notebooky Sony typický – jasné barvy, zejména bílá, jednoduché oblejší linie, chiclet klávesnice a nápis VAIO na víku. Notebooky díky tomu vypadají elegantně a nadčasově, zejména černé provedení hned tak nezestárne. Je pravda, že na schůzce mezi top manažery VAIO nic moc znamenat nebude, ale nikde jinde vás nezahanbí a třeba v posluchárně VŠ už bude vypadat velmi dobře. Navíc myslím, že je (na rozdíl třeba od hranatějších ThinkPadů apod.) perfektně unisex a v bílé či červené si ho může zamilovat nejedna slečna či paní.

Rozměry notebook vycházejí ze 14'' obrazovky. Činí tak 346 x 239 x 27 mm, je to dáno zejména širším rámečkem kolem displeje, jinak by jistě šel zhruba centimetr ještě ušetřit. Hmotnost dosáhla hodnoty 2,35 kg, což už je pro mobilitu velmi dobré a stejně lehkých notebooků s optickou mechanikou zase tolik nenajdete. Na klávesnici se už nevešel num-pad. Beru to jako jednoznačné pozitivum, možná by klávesy zkrátit a zúžit ještě šly, ale byl by to poslední hřebíček do rakvičky ergonomie. Jako polohovací zařízení je umístěn touchpad v barvě šasi, tedy i krásně červený či blankytně modrý.

Papírově vypadá perfektně i displej tohoto notebooku. 14'' s poměrem stran 16:9, LED podsvícení a nativní rozlišení 1600:900, to není vůbec špatné. Jen osoby s horším zrakem by si měly displej pro jistotu vyzkoušet, takto jemné rozlišení už udělá z běžných fontů docela drobné a nižší rozlišení zase trošku ztrácí na ostrosti.

O výkon se stará procesor Intel Core i3 330M (2,13 GHz, 3 MB L3 cache, DMI 2,5 GT/s, TDP 35 W). Procesoru sice chybí podporo Turbo Boost technologie (přetaktování jádra v případě nevyužívání ostatních), ale s taktem nad 2 GHz si už poradíte prakticky s jakýmkoli programem. A třeba technologie Hyper-Threading (každé fyzické jádro se chová jako dvě virtuální) funguje. 3Ipsetem je Intel HM55 Express, který propojuje procesor mimo jiné i s dedikovanou grafikou ATI Mobility Radeon 5145 s 512 MB VRAM (v benchmarcích 3DMark06 přes 3500 bodů). Ta zvládne rozpohybovat jakkoli náročné video a i nejednu 3D hru, i když v případě těch novějších jen s velmi nízkými detaily. Paměťový systém je tvořen 4 GB DDR3-1066 paměťmi, takže ty rozhodně počítač zdržovat nebudou.

Pevný disk má příjemně velkou kapacitu 500 GB, připojen je přes SATA rozhraní a rychlost rotace ploten má 5400 ot./min. Optická mechanika je typu Super Multi DVD, takže si poradí s jakýmkoli z formátů CD a DVD včetně DVD-RAM a dvouvrstvých. Podporu Blu-ray bohužel výrobce zatím nepřidal, snad je na to notebook pořád příliš levný :-( Li-Ion baterie má kapacitu 3500 mAh, výkon 39 Wh, což podle výrobce znamená 210 minut práce bez připojení k elektrické síti.

Konektivitu zajišťují adaptéry WI-FI b/g/n, LAN 10/100/1000 (gigabit Ethernet) a Bluetooth 2.1+EDR. Porty pak máme 4x USB (jednou v kombinaci s eSATA) VGA a také HDMI, zvukový vstup a výstup, dále sloty pro paměťové karty MS Pro/Duo a SD a pro ExpressCard /34. Zejména díky eSATA konektoru a HDMI nemám při běžném použití v notebooku co vytknout. Navíc je přidána i 0,3MPx webkamera.

Použitým operačním systémem jsou Windows 7 Home Premium 64bit, dále celá řada utilit od Sony (VAIO Care, Update, Smart network, Media Plus apod.) a nezbytný bloatware v podobě Adobe Reader, MS Live Essentials, trial MS Office a samozřejmě McAfee antivir. Záruka platí po dobu 2 let.

Doporučená koncová cena pro Sony VAIO EA1S1E v konfiguraci s procesorem Intel Core i3 330M (2,13 GHz, 3 MB L3 cache, DMI 2,5 GT/s, TDP 35 W), grafikou ATI Mobility Radeon HD 5145 s 512 MB VRAM, 4 GB DDR2 RAM, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, HDMI, Bt a s Windows 7 HP (64bit) je 19 992 Kč bez DPH (23 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse