Sony Vaio EB - dva stylaři v bílé

15. 3. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Vaio EB je řada dvou podobných konfigurací, které spojuje šasi s 15'' displejem a zaměření na multimédia a stylovost. Nabízí procesory generace Core iX, dedikované grafické karty od ATI, větší úložný prostor na pevných discích, ale také módní chiclet klávesnici a sněhově bílý exteriér. Doporučená koncová cena začíná pod 15 000 Kč bez DPH.

Sony Vaio EB - dva stylaři v bílé

Sony Vaio EB je vlastně označení pro celou řadu notebooků, ale v současnosti jsou nabídce pouze dvě konfigurace, i slovu modely bych se vyhnul. To proto, že jediným rozdílem je několik, byť základních, hardwarových součástek. Šasi je pro obě konfigurace stejné jak rozměrově, tak vzhledově. Plastové šasi má jak víko, tak rámeček displeje, klávesnici i její okolí sněhobílé, což může udělat spoustu parády, ale je záhodno se o notebook trošku starat, jinak jsou snadno viditelné i drobné nečistoty nebo otisky prstů spíše pro ostudu. Základna notebooku je naopak čistě černá, i když nemohu říci že by mě tento kontrast právě nadchnul.

Rozměry těla přístroje jsou 370 x 248 x 31 mm, hmotnost včetně baterie 2,7 kg. Mobilita je tedy přesně taková, jakou můžeme od 15'' přístrojů čekat – nic extra, ale bez zvláštních obtíží. Na běhání po městě je lépe koupit si dnes už velmi levný netbook, ale pokud dva přístroje nechcete, pro 15'' Vaio hraje jeho univerzálnost.

Do víka notebooku se právě vejde displej s úhlopříčkou 15,5'' a HD ready rozlišením 1366 x 768. Toto rozlišení už můžeme brát jako standard stejně jako „filmový“ širokoúhlý poměr stran 16:9. O způsobu podsvícení výrobce nehovoří, ale protože LED jsou přeci jen stále ještě zajímavou technologií, obávám se, že designéři si vystačili s CFL trubicemi. Klávesnice notebooku je v dnes módním chiclet provedení, je jen na vás, jestli ho máte rádi nebo používáte raději klávesnice klasické, podle mě jde jen o zvyk, výhody a nevýhody při kvalitní konstrukci obou typů jsou v podstatě bezvýznamné. Kurzor pak můžete ovládat pomocí vícedotykového touchpadu.

Hardwarové vybavení je to, co odlišuje silnější verzi označenou kódem 1S1 od slabší, která má v kódu písmeno E (1E1). V prvním případě se potkáme s procesorem Intel Core i5-430M (2,26 GHz (až 2,53), 3 MB L3 cache, DMI sběrnice, TDP 35 W), ve druhém s Core i3-330M (2,26 GHz, 3 MB L3 cache, TDP 35 W), který některé technologie, jako například Turbo Boost, nepodporuje. O grafický výkon se také starají odlišné karty, byť mající stejného výrobce – kanadsko-americkou AMD/ATI. Esková konfigurace je vybavena mainstreamovou ATI Mobility Radeon HD 5650 s 1 GB paměti, což je karta, která rozhýbe už nejednu novou hru, přestože solním řešením pochopitelně konkurovat nemůže. Slabší Éčková sestava se ale vyloženě stadět také nemusí, obsahuje ATI Mobility Radeon HD 5470 s 512 MB VRAM, a i když je to číselně ještě firemní entry-level, o domácí zábavu se také postará s přehledem, jen u 3D výkonu budete muset být o něco skromnější. Proti integrovaným čipům ale obě řešení představují nepoměrně lepší výkon. Paměťový systém je naopak u obou sestav totožný – 4 GB DDR3-1066 RAM, navíc díky 64bitovému operačnímu systému využijete celou jeho kapacitu.

Poslední odlišnost u obou sestav představují pevné disky, respektive jejich kapacity. SATA připojení i rychlost rotace datových ploten 5400 otáčkami za minutu totiž mají společné. Silnější varianta má disk o kapacitě 500 GB, což na notebook není málo, u slabší se musíte spokojit „jen“ se 320 GB, ani to však nepovažuji za problém. Obsažená optická mechanika je naopak pro obě konfigurace stejný, tedy DVD Super Multi vypalovačka. O dodávku proudu se vedle státního molocha při zapojení do sítě stará Li-Ion baterie se šesti články, výkonem 39 Wh a kapacitou 3500 mAh. Dobu výdrže výrobce neudává ani orientačně, naopak explicitně tento údaj neuvádí, cituji z oficiálního webu: „Odmítnutí odpovědnosti za životnost baterie: Skutečná životnost baterie se liší v závislosti na konkrétní konfiguraci hardwaru a softwaru.“ Osobně se domnívám, že při této kapacitě a použitých grafických kartách i náročnějším displeji bude tato doba až nepříjemně krátká.

O konektivitu se stará klasická trojice součástek – Wi-Fi b/g/n a Bluetooth modul bezdrátově, k síti se můžete připoutat ještě gigabitovým Ethernetem. Periferie můžete připojit buď ke trojici USB portů, zobrazovací zařízení k HDMI nebo externímu VGA portu (mini D-Sub), nakonec tu máme ještě dvojici audiokonektorů. Dále je využitelná čtečka paměťových karet (MS/Pro/Duo a SD) a úzký slot pro ExpressCard (34 mm). Pro dokreslení multimediálních schopností ještě dodám, že je zde i jednoduchá webkamera (0,3 Mpix) a integrovaný mikrofon. Zabezpečení je zcela v souladu se zaměřením notebooku realizováno pouze softwarově.

Operačním systémem jsou Windows 7 Home Premium 64bit, Sony také dodává pod vlastní značkou základní software jako ovládání sítí, podpory, správy fotografií a úpravy videa. Nechybí ani trial verze placených programů typu MS Office a samozřejmě McAfee Internet Security Suite. Záruka se na výrobek vztahuje po dobu 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Sony Vaio VPCEB1S1E v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-430M (2,26 GHz (až 2.53), 3 MB L3 cache, DMI sběrnice, TDP 35 W), ATI Mobility Radeon HD 5650 1 GB, 4 GB DDR3-1066 RAM, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64bit je 18 325 Kč bez DPH (21 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse