Sony Vaio F11Z1 - maximálně na multimédia

22. 3. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Sony Vaio F11Z1 představuje špičkový přístroj pro práci s multimédii, který je vybaven nejvýkonnějším hardwarem - čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7, jednou z nejsilnějších grafických karet od NVIDIA, velkou operační pamětí i pevným diskem. Bonbónek představuje Blu-ray zapisovací mechanika a Full HD 16'' displej. Za designově i výkonově zdařilý notebook si ale Sony nechá řádně zaplatit, doporučená koncová cena hravě zdolává hranici 30 000 Kč bez DPH.

Sony Vaio F11Z1 - maximálně na multimédia

Snad všichni výrobci mají širokou nabídku entry-level počítačů, které potkáte dnes i v supermarketu. Ale na opačný konec jejich nabídky většina uživatelů nikdy nedojde. U Sony je jednou z těch špičkových řad řada F se dvěma modely. Jsou určeny především pro práci s multimédii, spíše než na jejich spotřebu jsou však myšlena na jejich vytváření. Ovšem docela dobře mohou její modely posloužit i pro hraní současných počítačových her a nebo opravdu jako vysoce kvalitní (a drahé) domácí multimediální a výpočetní centrum.

Designově je i toto Vaio, stejně jako převážná většina ostatních, povedené. Dokonce velice povedené, tedy alespoň pro mě. Černá barva je pořád standard pro profi notebooky a pokud jste třeba grafik, který svou práci často musí prezentovat zákazníkům, Tenhle kousek vám ostudu neudělá. Rámeček displeje je v poměru k obrazovce poměrně tenký, opěrka rukou je zvýrazněná, klávesnice v módním, ale i praktickém chiclet designu a doplněná o touchpad, nechybí ani další důležitý a charakteristický detail pro Sony – kruhové zapínací tlačítko z boku notebooku jakoby v kloubu pantu.

Rozměru displeje odpovídají i celkové velikostní parametry notebooku – 387 x 263 x 31 – 41 mm velké šasi není žádný drobeček, navíc to poznáte i v ruce – 3,2 kg už neznamenají zrovna vysokou mobilitu, ale je to daň za vysoký výkon, tepelně náročné součástky a kvalitní chlazení.

Displej má přesný rozměr úhlopříčky 16,4'', to je 416 mm – údaj v metrické soustavě je mimochodem i na webu Sony a i dalších výrobců, že by klubající se nový standard pro evropské spotřebitele? Jsem pro :-) Ale zpátky k displeji. Jde o Full HD širokoúhlou obrazovku s poměrem stran 16:9 a rozlišením 1920 x 1080 pixelů. O podsvícení se samozřejmě starají LED a výrobce slibuje jeden z nejkvalitnějších displejů na trhu – vzhledem k renomé displejů Sony a kategorii a ceně tohoto produktu bych tomu i docela věřil. Jako moc užitečnou zajímavost, kterou bych chtěl mít na každém notebooku, nabízí Sony vyhrazené tlačítko pro vypnutí displeje – užitečné pro šetření energií třeba při poslechu hudby. O nastavení jasu displeje se ale také může starat automatika se světelným senzorem.

Pro maXXimáLní výkon bylo třeba zvolit i ty správné hardwarové součástky. U Sony se s tím moc nepárali a brali v podstatě jen to druhé nejlepší, co se sehnat dá. Procesorem je totiž Intel Core i7 720 QM (4x 1,6 GHz (až 2,8 GHz Turbo Boost), 6 MB L3 cache, DMI, 45 W TDP), který je v současnosti druhý nejvýkonnější mimo procesory Extreme Edition. Pochopitelně je vybaven i technologií HyperThreading, takže se tváří jako osmijádrový, navíc má paměťový řadič přímo na čipu, což dále zvyšuje jeho výkon. Tomuto procesoru sekunduje druhá nejvýkonnější grafická karta v nabídce NVIDIA, GeForce 330M s 1 GB paměti. S přehledem zvládne i ty nejnovější hry, i když u těch nejnáročnějších může být nepohodlné hrát v nativním rozlišení displeje a zase se dostanete na vážky mezi kvalitou podívané a framerate. O další se stará čipset Intel PM55 Express. Paměťový systém také jede na plné otáčky, DDR3-1333 moduly, nejrychlejší, které paměťový řadič procesoru zvládne, a to hnedle 8 GB. Pro práci s rozsáhlými videosoubory, hudbou nebo RAW fotografiemi jako dělané.

SATA disk má krásnou kapacitu 500 GB a 5400 ot./min z něj dělají zajímavé řešení, ale na druhou stranu podobné najdeme i u notebooků za méně než polovinu ceny. Více pozic pro disky a možnosti RAID řazení notebook nenabízí, takže „jen“ průměr. Naopak nadšení může vzbudit Blu-ray vypalovačka, která zvládne všechno od CD po čtyřnásobně rychlý zápis na dvouvrstvé BD-RE. V praxi to znamená až 50 GB dat na jedné placce... to se to zálohuje :-) Jako základ dodává výrobce k notebooku šestičlánkovou Li-Ion baterii s výkonem 54 Wh a kapacitou 5000mAh, ale vzhledem k náročnosti součástek se výdrž jen při nejopatrnějším použití dostane přes tři hodiny. V případě nějaké rozjeté gamesky po síti a s displejem na plný jas bych vůbec zásuvku neopouštěl.

U přístroje z nejvyšších řad je samozřejmostí perfektní konektivita, i když to vzhledem k výběru komponent splňují dnes bez problémů i levné netbooky – tedy Ethernet je gigabitový, Wi-Fi standardů a/b/g/n a Bluetooth 2.1+EDR. Notebook má jen dvojici obyčejných USB portů, ale nezazlíval bych mu to, doplňuje je totiž ještě třetí kombinovaný USB/eSATA port a také FireWire, který je pro práci s některými kamerami nebo externími zvukovými kartami k nezaplacení (nejméně do rozšíření USB 3.0). Dvojice portů HDMI a D-Sub nikoho nezarazí, kromě HDMI lze digitálně (a tedy i prostorově) vyvést zvuk přes S/PDIF konektor. Ten je v kombinaci se vstupním a výstupním minijackem analogového zvuku. Následují ještě sloty pro paměťové karty MS a SD a rozšíření pomocí ExpressCard /34. Nabídku doplňuje webkamera s vestavěným mikrofonem.

Operačním systémem jsou Windows 7 Home Premium 64bit, dále pod svou značkou Sony přidává také software pro správu hudby, práci s fotografiemi a videem, správu sítí a profilů nebo update programového vybavení. Programy třetích stran představují například Google Chrome, Adobe Reader, Windows Live Essentials a trialy MS Office a samozřejmě McAfee Internet Security Suite. Záruka se na výrobek vztahuje po dobu 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Sony Vaio F11Z1 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7 720 QM (4x 1,6 GHz (až 2,8 GHz Turbo Boost), 6 MB L3 cache, DMI, 45 W TDP), NVIDIA GeForce 330M s 1 GB, 6 GB DDR3-1333 RAM, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, FireWire, Bt a s Windows 7 HP 64bit je 33 325 Kč bez DPH (39 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse