Sony Vaio VGN-NW21MF/S - elegantní domácí multimédia

4. 1. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Sony na český trh přichází s elegantní multimediální novinkou vybavenou 15,5'' displejem, procesorem Intel Core 2 Duo, velkým pevným diskem, Windows 7 nebo dlouhou výdrží na baterie. Pokud tedy hledáte multimediální notebook, který však nezklame ani na cestách, mohlo by vás Vaio VGN-NW21MF/S s doporučenou koncovou cenou těsně přes 15 000 Kč bez DPH zaujmout.

Sony Vaio VGN-NW21MF/S - elegantní domácí multimédia

Nové Sony Vaio je multimediálně zaměřený počítač, který svou cenou i výbavou zaujme především běžné uživatele. Za dostupnou cenu nabídne elegantní design, kterým jsou počítače Sony pověstné a zajímavou hardwarovou výbavu, moderní operační systém Windows 7 Home Premium v 64bitovém provedení a výdrž přes čtyři hodiny.

Tělo počítače je vyvedeno v několika odstínech stříbrné barvy a může se pochlubit pěkným provedením se zaoblenými hranami. Celkové rozměry 370 x 240 x 29,1 mm jsou typické pro počítače s displejem o úhlopříčce 15,5 palce, potěší relativně příjemná tloušťka. Ani hmotnost, která se zastavila na hodnotě 2,7 kg, není ničím výjimečná. Počítači se tak bude líbit spíše doma na stole, i když na přenášení v lepší brašně či baťohu i tak stále ještě vhodný.

V zavřeném stavu si na víku displeje můžeme všimnout zajímavého grafického vzorku na jeho povrchu a výrazného loga Vaio uprostřed. Po otevření se nám ve vrchním díle odhalí displej s již zmiňovanou úhlopříčkou 15,5 palce a dnes velmi hojně rozšířeným základním rozlišením 1366 x 768 bodů (poměr stran 16:9). V horní hraně se pak nachází webová kamera (VGA, max. 30 sn/s.) doplněná o mikrofon. Když už jsme se dostali k mikrofonu, vězte, že notebook obsahuje také stereofonní reproduktory s podporou technologií Intel High Definition Audio a 3D Surround.

Nejvýraznějším prvkem základy notebooku je do mírné prohlubně umístěná klávesnice s oddělenými tlačítky. Škoda, že výrobce nesáhl po numerické části, místo po stranách by se jistě našlo. Nad klávesnicí se nacházejí čtyři funkční tlačítka (vypínač, tlačítko pro aktivaci webového prohlížeče, tlačítko pro ztlumení zvuku a tlačítko pro vypnutí displeje) spolu s indikátory zámků klávesnice. Pod klávesnicí se nachází opět mírně zapuštěný touchpad se dvěma tlačítky.

Na základní desku založenou na čipové sadě Mobile Intel PM45 Express výrobce osadil dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo T6600 s frekvencí 2,2 GHz (800 MHz FSB, 2 ML L2 cache). Výkon dostatečný i pro hraní novějších her poskytne grafická karta ATI Mobility Radeon HD 4570 s 512 MB GDDR3. V základu je počítač dále dodáván se 4 GB operační paměti typu DDR2 pracující na frekvenci 800 MHz (v případě potřeby je paměť možné rozšířit až na 8 GB). Díky použití 64bitového operačního systému je možné využít celé toto množství. Pro uživatelská data je připraven klasický pevný disk SATA s kapacitou velkorysých 500 GB - s místem by tak uživatelé mít problémy rozhodně neměli. Samozřejmostí je pak osazení klasické DVD vypalovačky s podporou formátu DVD-RAM.

Ani výbava konektory a rozhraními nijak nepokulhává. Počítač nabídne 3 porty rozhraní USB 2.0, Fire-Wire (u Sony značené i.Link), čtečku karet Memory Stick, čtečku karet SD, výstup zvuku, konektor pro připojení sluchátek, digitální výstup obrazu HDMI i analogové VGA a slot pro rozšiřující karty Express Card v provedení 34 mm. Kromě klasické síťové karty Ethernet (10BASE-T/ 100BASE-TX/ 1000BASE-T) se může uživatel těšit i na bezdrátové rozhraní Wi-Fi 802.11 a/b/g/ Draft-n s dosahem až 100 m. Na standardně dodávanou baterii vydrží nové Vaio pracovat až 270 minut. Její plné nabití pak zabere 200 minut.

Spolu operačním systémem Windows 7 Home Premium (64bit) je spolu s počítačem dodávána celá řada doplňkového softwaru, mezi kterým se nachází např. multimediální přehrávač Windows Media Player 11, programy pro práci s videem Picture Motion Browser, Content Importer / Exporter a VAIO Movie Story, programy pro práci s fotografiemi Picture Motion Browser a VAIO Movie Story, program pro práci s počítačovou sítí VAIO Media Plus, program na vypalování Easy Media Creator 10, Click to Disc/Editor, Adobe Reader 9, zkušební verze Microsoft Office Home&Student, zkušební verze bezpečnostního balíku McAfee Internet Security Suite, program pro obnovu obsahu pevného disku VAIO Recovery Utility, balíček softwaru Google nebo Internet Explorer 8.

Doporučena koncová cena za konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T6600 na frekvenci 2 GHz, 4 GB operační paměti, 500 GB pevným diskem, grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD4570, Windows 7 Home Premium (64bit) činí 16 798 Kč bez DPH (20 158 Kč vč. DPH).

Představení

Diskuse