Toshiba Satellite A660 - s 16'' a Blu-ray

21. 6. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

16'' Satellite A660 je takový vylepšený všeuměl, s procesory Intel Core iX, dedikovanou grafikou s přijatelným výkonem a velice příjemnou hmotností se snadno může stát domácím multimediálním centrem, v tom mu rozhodně napomůže i ten půlpalec velikosti displeje proti většině konkurenci navíc. Cena za tento zajímavý notebook začíná na 20 000 Kč bez DPH.

Toshiba Satellite A660 - s 16'' a Blu-ray

Elegantní černý notebook s celou řadou možných uživatelů a velkým displejem je určitě zajímavým počinem v nabídce od Toshiby. Hlavní výhodou je, že se notebook nijak zvlášť neliší rozměry od svých konkurentů z dnes tak oblíbené kategorie 15,6'', a hmotností dokonce některé z nich i předčí. Navíc vypadá i docela k světu, černá je v módě vždy, u Toshiby A660 je černá barva navíc doplněna o reliéf, který sám o sobě vypadá dobře a ještě maskuje ulpívající mastnotu a obtisky prstů. Díky 16'' displeji je na těle notebooku dost místa pro klávesnici i s numerickým padem, provedení je chiclet, je to otázkou módy, někteří třeba upřednostňují klasičtější podobu kláves, ale neznám nikoho, kdo by si doopravdy nemohl zvyknout.

Rozměry těla jsou 380,5 x 254 x 28 – 35,6 mm, hmotnost začíná už na 2,62 kg, což je opravdu dobrá hodnota pro PC s těmito rozměry. Notebook s velkým displejem je tak vlastně docela mobilní, není problém s ním pracovat třeba ve škole nebo v kanceláři a pak doma, jen doporučuji investovat do kvalitní brašny nebo batohu a ujistit se, že se notebook vejde i do prostoru určeného pro 15'' notebooky, povětšinou by to problém být neměl.

Rozměry displeje jsou opravdu rovných 16'' (406 mm), rozlišení je HD ready, tedy 1366 x 768, což mi přijde jako takový nijaký kompromis. Pro práci i sledování většiny filmů bude docela dobrý, zvlášť, když bez Blu-ray mechaniky větší rozlišení až tak často neužijete, ale přeci jenom, sám mám na 15'' displeji 1680 x 1050 a určitě bych neměnil. Navíc v jedné z konfigurací Blu-ray je, a mít tuhle technickou hračku bez správného displeje... Poměr stran je, jak lze zjistit snadným výpočtem, 16:9, podsvícení obstarávají LED. Povrch displeje je pochopitelně lesklý, tak to ale u multimediálních počítačů má být.

Valná většina všech součástek je pro jednotlivé konfigurace Toshiby A660, kromě optické mechaniky, je zcela shodná, s výjimkou procesorů. Všechny jsou z rodiny Intel Core iX, najdeme zde ale hned tři modely. Prvním je Core i3-330M (2,13 GHz, 3 MB L3 cache, DVI), druhým Core i5-430M (2,26 GHz, 3 MB L3 cache, DVI) a posledním čtyřjádrový Core i7-720QM (1,6 GHz, 6 MB L3 cache, DVI), konkrétní model čipsetu Toshiba neuvádí, ale téměř určitě půjde o obvyklý typ Intel HM55 Express, přes který je mimo jiné připojena i dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce GT 330M s 1 GB vlastní paměti a možností další paměť sdílet se systémem. Výkon této karty už postačuje na nejednu hru, se sníženými detaily i na ty novější. Všechny konfigurace mají také společné součástky paměťového systému, tedy 4 GB DDR3-1066 RAM ve dvou 2GB modulech, další rozšíření tedy není možné bez výměny některého z usazených modulů, ale také není vůbec potřebné.

Všechny konfigurace mají 640GB pevný SATA disk s 5400 ot./min. Standardně také dostanete DVD Super Multi mechaniku, pokud ale máte rádi výše zmiňovaný procesor Core i5, je v nabídce i Blu-ray vypalovací jednotka, která krom vypalování, přepisování a čtení vlastních disků umí totéž i se všemi DVD a CD médii. O baterii se dozvíme pouze fakt, že je lithium-iontová, maximální životnost podle Mobile Marku 2007 dosahuje 4:15 hod., vzhledem ke všem ostatním chybějícím údajům a variaci nabízených procesorů se jedná o informace značně nedostatečné.

Konektivita je na standardní úrovní. O připojení k sítím se starají adaptéry pro Wi-Fi b/g/n, LAN 10/100 (Fast Ethernet) je ale trošku ostuda, cenový rozdíl proti gigabitovému adaptéru by byl v řádech desítek korun, a Bluetooth 2.1+EDR. USB 2.0 porty jsou po dvojicích na obou stranách notebooku, na pravé jeden kombinovaný i s eSATA, následují HDMI a externí VGA porty pro přenos obrazu, dvojice audiokonektorů a slot pro paměťové karty (MMC,MS, MS Pro, SD a xD) a také úzký ExpressCard /34 slot. Nechybí ani webkamera, mikrofon a značkové reproduktory Harman/Kardon. Zabezpečení zajišťují pouze softwarové prostředky.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64 bit, dále najdete na disku řadu utilit od Toshiby, ale také bloatware v podobě trial verze McAfee Internet Security. Záruka platí po dobu 2 let bez omezení kupujícího.

Doporučená koncová cena pro Toshibu A660 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5 430M (2,26 GHz, 3 MB L3 cache, DMI 2,5 GT/s, TDP 35 W), dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GT 330M , 4 GB DDR3 RAM, HDD 640 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 4x USB 2.0, HDMI, Bt a s Windows 7 HP (64bit) je 24 868 Kč bez DPH (29 918 Kč s DPH).

Představení

Diskuse