Toshiba Tecra A11 - podnikový univerzál s Core i3

8. 2. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Kdykoli Intel vydá nové procesory, rozběhne se vlna aktualizací modelů starších i vydávání modelů nových. A tak si můžeme představit univerzální 15'' notebook se zaměřením na podnikovou sféru, jak si tuto kategorii představuje Toshiba. Hlavním lákadlem bude procesor Intel Core i3, možnost dokování, rozšířená nabídka portů i slušná konektivita. Doporučená koncová cena se přitom drží kousek nad 15 000 Kč bez DPH.

Toshiba Tecra A11 - podnikový univerzál s Core i3

Tecra A11 je podnikový notebook jako vystřižený – jednoduché linie, černá barva, velmi solidní a nenápadný vzhled. Jen od něj nesmíte čekat víc, to byste mohli být zklamaní. Pokud ale více záleží na práci a na tom, co notebook umí, než na sebeprezentaci, stává se z Toshiby perfektní pracovní nástroj.

Šasi má rozměry 374 x 250 x 33 -37,6 mm a hmotnost 2,54 kg. Vzhledem k rozměrům displeje nejde o příliš přerostlý notebook, o to více potěší hmotnost, která je na spodní hranici této kategorie a v rámci ní velmi nahrává mobilitě. Na běžné nošení to sice není, tedy ve světě, kde si pod tímto představíme 11'' mini notebook, ale není problém ho zabalit do brašny a bez velkých problémů odnést prakticky kamkoli.

Širokoúhlý displej má moderní „filmový“ poměr stran 16:9, což mě docela mrzí, protože tyto displeje jsou při práci s delšími dokumenty poměrně „krátké“ a u pracovních nástrojů tomuto příliš nefandím, ale takový je trend všude. I rozlišení HD ready (1366 x 768) tomu mnoho nepomůže, ale zase můžete v kanceláři místo práce pohodlně sledovat filmy :-) Podsvícení obstarávají diody (LED), což se příjemně projeví na výdrži baterie. Přesný rozměr úhlopříčky je 15,6'', což jako obvykle i zde znamená, že se do šasi vešla klávesnice i s numerickým blokem. Nechybí ani touchpad s integrovanou čtečkou otisků prstů, která je navíc připojena k TPM modulu, jde tedy o jedno z nejlepších současných bezpečnostních řešení.

Notebook je postaven na novém procesoru Intel Core i3 (2,13 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB) a čipsetu HM55. Řadě procesorů i3 sice chybí nejlepší technologie jako je TurboBoost, ale i tak nabízí převážnou většinu výhod plynoucí z nové architektury. Asi nejviditelnější z nich je grafický čip integrovaný přímo na destičku procesoru. Jde tedy o integrované řešení Intel GMA HD se sdílenou pamětí. Díky integraci k procesoru se jedná o nejsilnější současné integrované zařízení. Sice to není nic pro hráče, ale jeho výkony i v některých méně náročných hrách můžete být docela překvapeni – v dobrém. Paměťový systém sestává ze dvou 2GB modulů DDR3-1066, pouze docela zamrzí, že kvůli nainstalovanému 32bitovému operačnímu systému 1 GB nevyužijete.

Pevný disk má kapacitu 320 GB a rychlost otáčení ploten 5400 rpm, což ho i se SATA zapojením řadí do šedého průměru, stejné je to i s DVD Super Multi vypalovačkou. Toshiba bohužel nezveřejňuje podrobnější informace o použitých bateriích, víme tedy pouze, že jde o lithio-iontové články s dobou výdrže až 4 hod. 40 min podle testů Mobile Mark 07.

Konektivita je na dnešním standardu, pochválit musím za Wi-Fi adaptér podporující všechna dostupná pásma – a/b/g/draft-n, dále tu máme gigabitový ethernet a Bluetooth. U portů najdeme podstatně větší pestrost: čtveřici USB portů, z nichž jeden je kombinován s eSATA, externí VGA (digitální výstup je bohužel pouze na replikátoru portů), dvojici audiokonektorů, sériový port, čtečku paměťových karet 5v1 (MMC, MS/Pro, SD, xD), ExpressCard slot a systémovou sběrnici pro připojení replikátoru portů. Jako ozvláštnění je tu i HD (1200 x 800) webkamera s integrovaným mikrofonem.

Dodávaným operačním systémem jsou Windows 7, bohužel pouze v 32bitové podobě a verzi Professional s možností downgrade na Windows XP Pro. Počítač obsahuje i velkou řádku dalšího předinstalovaného software od užitečných utilit pro konfiguraci sítí, zabezpečení a aktualizaci až po přehrávač DVD a trial verzi antiviru. Záruku poskytuje Toshiba po dobu tří let.

Doporučená koncová cena pro Toshibu Tecra A11 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3 (2,13 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), 4 GB RAM, integrovanou grafikou GMA HD (u procesoru), HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, Bt a s Windows 7 Pro 32bit je 16 498 Kč bez DPH (20 798 Kč s DPH).

Představení

Diskuse