Asus G73Jh - herní tryskáč s ATI Mobility Radeon HD 5870

1. 3. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Dnes si představíme exkluzivní notebook ze série Republic of Gamers, který by jistě rád přivítal nejeden hráč. Výbavu zastoupenou procesorem Core i7, jednou z nejvýkonnějších grafických karet dneška a dvojicí pevných disků s kapacitou až 1 TB doplňuje neobvyklé provedení konstrukce a vzhledu počítače. Jeho doporučená koncová cena přesahuje 30 000 Kč bez DPH.

Asus G73Jh - herní tryskáč s ATI Mobility Radeon HD 5870

Nový herní Asus je tedy výjimečný nejenom svou hardwarovou výbavou, ale také provedením šasi. Ostré hrany notebooku našly podle výrobce inspiraci u legendárního “neviditelného” letounu F-117 Nighthawk. Kromě toho, že notebook ihned upoutá pozornost, nelze této konstrukci upřít ani praktickou funkčnost. Umožňuje například umístit výkonné komponenty do zadní části přístroje a využití hned dvojitého zadního chlazení, které je kvůli osazenému hardwaru zcela jistě velkou výhodou a možná i nutností. Jako vlastnost a nikoli nevýhodu je pak nutné brát hmotnost téměř 4 kg.

Rozměry počítače vycházejí z použitého displeje o úhlopříčce 17,3 palce. Displej má dle zvolené konfigurace rozlišení 1600 x 900 nebo 1920 x 1080 bodů (Full HD). Samozřejmostí je LED podsvícení. Při pohledu na zavřený počítač zaujme kromě ostře řezaných hran a robustnějších rozměrů snad jen logo výrobce a ornament značící příslušnost do série jeho speciálních herních modelů.

Po rozevření přístroje se nám naskytne zajímavější pohled. Rozměry základny umožnily použití klávesnice včetně numerické části i velkého touchpadu s neoddělenými tlačítky. Klávesnice je podle současných trendů tvořena navzájem oddělenými tlačítky (chiclet). Komfort při psaní zajišťuje naklonění základny o pět stupňů a nízká opěrka dlaní, která se postupně zvyšuje. Nad klávesnicí je umístěn pruh několika indikačních diod, dotykových senzorů a hlavního vypínače. Kloub mezi horní a dolní částí je “ozdoben” svitem modrých LED (diod).

Moderní čipová sada Intel HM55 umožňuje osazení dnes nejvýkonnějších procesorů Intel Core i. Podle zvolené konfigurace se setkáme s dvoujádrovými i čtyřjádrovými variantami Core i3, i5 i i7 včetně nejvýkonnější varianty i7-820QM s frekvencí 1,73 GHz při vytížení všech jader, která se může díky technologii Turbo dostat při vytížení jednoho jádra až na 3,06 GHz. Procesorům sekunduje až 8 GB operační paměti DDR3 s frekvencí až 1333 MHz.

Grafická karta ATI Mobility Radeon HD 5870 je jednou z nejvýkonnějších grafických karet pro notebooky dneška a v současné době má jen velmi málo přímých konkurentů. V tomto případě disponuje 1 GB DDR5 paměti připojené skrze 128bitovou sběrnici. Jádro grafické karty vyrobené 40 nm výrobním procesem pracuje na frekvenci 700 MHz a karta samotná dále obsahuje 800 stream procesorů. Celkový výkon činí více než 1 TFLOP. Uživatelé se mohou těšit také na podporu rozhraní DirectX 11.

Dostatečný úložný prostor poskytnou dva sloty pro osazení pevnými disky. Standardně bude notebook dodáván se dvěma klasickými 2,5“ pevnými disky o celkové kapacitě 1000 GB, některé verze by ale mohly nabídnout i kombinaci pevného disku pro data a rychlé SSD paměti pro instalaci operačního systému, programů a her. Majitelé takovéhoto počítače zcela jistě využijí Blu-ray mechaniku, která ve výbavě skutečně nechybí.

Komunikaci počítače zajišťuje gigabytová síťová karta, Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth (2.1 + EDR). Na těle notebooku najdeme celkem čtyři USB 2.0 porty, rozhraní HDMI a VGA, konektor síťové karty, audio vstup a výstup a multiformátovou čtečku paměťových karet (SD, MMC, MS, MS Duo, xD a SmartMedia). Řadě uživatelů by mohla chybět rozhraní jako je ExpressCard či FireWire - místo by se na ně určitě našlo.

Ozvučení filmů a her mají na starosti stereofonní reproduktory a subwoofer v konfiguraci 2.1. Pokud se uživatel spolehne na externí řešení, je možné vyvést až 8mi kanálový zvuk. Zvuková karta podporuje technologii EAX Advanced HD 4.0.

Rozměry počítače jsou 320 x 415 x 56,89 – 18,9 mm, přesná hmotnost činí 3,85 kg s 8mi článkovou baterií. Kapacita této baterie činí 5200 mAh a vzhledem k použitým komponentám se dá spolehnout na jednu, maximálně dvě hodiny práce bez zdroje energie.

Operační systém Windows 7 Home Premium (popřípadě Ultimate) doplňuje multimediální přehrávač WinDVD8 BD, antivirový program Trend Micro Internet Security 2009/2010, vypalovací balík NERO 8 Essentials, PDF prohlížeč Adobe Acrobat Reader 9.0 a řada utilit a obslužných programů přímo od výrobce (Power2Go, ASUS Utility - ASUS SmartLogon, Asus Power4Gear Hybrid, Asus Live Update, Asus NB Probe +, ASUS Life Frame 3, ASUS Wireless Console, Virtual Camera, ASUS Splendid, ASUS Hotkey, ASUS Express Gate, Asus Screen Saver, Fancy Start, eManual, AI Recovery). Spolu s počítačem obdrží uživatel také baťoh, optickou myš a herní headset.

Doporučená koncová cena konfigurace TZ002Z vybavené procesorem Intel Core i7 720 QM, 8 GB RAM, 1 TB HDD, Blu-Ray mechanikou, ATI Mobility Radeon HD 5870 1 GB, FullHD displejem a Windows 7 Ultimate činí 34 590 Kč bez DPH (41 508 Kč s DPH).

Představení

Diskuse