Toshiba Satellite L650D - dostupná multimédia s AMD

22. 11. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Dnes si představíme elegantní 15,6'' notebook založený na platformě AMD, který zaujme zejména zájemce o cenově dostupný multimediální notebook bez výraznějších kompromisů ve výkonu i výbavě. Již za cenu pod 15 000 Kč bez DPH je možné získat všestranného pomocníka, kterému bude nejlépe doma na stole, v případě potřeby však nebude nic bránit ani jeho rychlému sbalení na cesty.

Toshiba Satellite L650D - dostupná multimédia s AMD

Jak již bylo řečeno – úhlopříčka displeje činí dnes nejběžnějších 15,6 palců. Charakteristiky displeje jsou zcela běžné – rozlišení 1366 x 768 bodů, LED podsvícení, lesklá povrchová úprava. Z úhlopříčky displeje pak vycházejí samozřejmě i rozměry 380 x 250 x 37,9 mm a hmotnost začínající na hodnotě 2,5 kg, které notebook předurčují spíše jako multimediální centrum na doma s tím, že pokud bude potřeba, budete si jej moci bez problémů vzít s sebou a díky vestavěnému akumulátoru jej navíc používat i na místech, kde není možnost připojit se k elektrické síti.

Toshiba Satellite L650D je kompletně vyvedena v černé barvě – to se týká víka displeje, rámečku displeje, klávesnice a jejího okolí, touchpadu a jeho tlačítek – zkrátka téměř všeho. Počítač v zavřeném stavu zaujme snad jen velkým nápisem Toshiba, což se ovšem změní v momentě, kdy jej otevřete. Vrchní část zaujímá podle očekávání displej s webkamerou v rámečku, spodní část je ale již pro oči přitažlivější. Její největší část zabírá plochá klávesnice, která je díky přítomnosti numerického bloku rozprostřena od okraje k okraji, nad ní se nachází zajímavě ztvárněné reproduktory a vypínací tlačítko, ve spodní části si pak své místo na světě vybojoval touchpad s výraznými tlačítky (nechybí praktické tlačítko pro jeho rychlé deaktivování). Spodní plocha je vyjma klávesnice a touchpadu tvořena zajímavou lesklou povrchovou úpravou nazvanou Fusion, jejíž charakteristikou je dvojitý síťovaný povrchový vzor.

O chod počítače se dle zvolené konfigurace bude starat některý z procesorů AMD (Athlon II s maximální frekvencí 2,1 GHz nebo Turion II s maximální frekvencí 2,4 GHz) ve všech případech doplněný o 4 GB paměti RAM typu DDR3 1066 MHz. Dostatek prostoru nejen pro multimediální data poskytne pevný disk s kapacitou 500 nebo dokonce rovnou 640 GB. Pevnému disku sekunduje optická mechanika zastoupená běžným typem schopným čtení i zápisu na běžná DVD média, v budoucnu bychom se mohli setkat i s Blu-Ray variantou (ta je dostupná např. i u modelu L650 s procesory Intel).

Zajímavá situace panuje u grafických karet. Potenciální majitel se může rozhodnout pro verzi s integrovanými grafickými čipy ATI Mobility Radeon HD 4250, který je vhodný spíše pro základní práci, a 5145 s 512 MB vlastní pamětí, která již postačí i na hraní nějakých těch novějších her.

Nabídka portů a rozhraní by neměla nikoho urazit, byť až na dnes ještě mírně nadstandardní rozhraní eSATA (kombinované s jedním ze tří USB portů), ani příliš nenadchne. Kromě USB s eSATA můžete počítat s analogovým i digitálním obrazovým výstupem, RJ-45 konektorem, audio vstupem a výstupem a univerzální čtečkou paměťových karet. K internetu se kromě běžné kabelové sítě můžete připojit i bezdrátově prostřednicím Wi-Fi 802.11b/g/n, k telefonu či kapesnímu počítači se pak můžete připojit i prostřednictvím Bluetooth.

O ozvučení se postarají vestavěné stereoreproduktory Toshiba Bass Enhanced Sound s technologií Dolby Advanced Audio. Ve víku vestavěná webová kamera disponuje rozlišením VGA a doplňují ji i mikrofon, takže k uspořádání videokonference se svými blízkými např. přes Skype již nic nebrání.

Operační systém Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi je doplněn širokou škálou přídavného softwaru, který se postará např. o diagnostiku hardwaru, obsluhu webkamery (např. i pro přihlášení prostřednictvím rozpoznání tváře), bezpečnost počítače, vypalování i celou řadu dalších multimediálních činností. Noví majitelé se mohou spolehnout i na přítomnost kancelářského balíku Microsoft Works a zkušební verze Microsoft Office.

Při provozu na standardní dodávaný akumulátor se může uživatel spolehnout na zhruba 3 hodiny nenáročné práce. Pokud bude však možností počítače využívat naplno, půjde tato hodnota razantně dolů.

Nejvyšší konfiguraci s procesorem AMD Turion II P540 s frekvencí 2,4 GHz, 4 GB RAM DDR3, pevným diskem o kapacitě 500 GB, grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 5145 512 MB a operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit je možné zakoupit za doporučenou koncovou cenu 13 187 Kč bez DPH (15 825 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse