ASUS U36SD - výkon v magneziové obálce

26. 9. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Vysokovýkonné notebooky s 13'' displejem, odolným tělem a plnou výbavou jsou nejnovější trend trhu. Hmotnost hluboko pod dva kilogramy, perfektní mobilita, procesory Core i7 a dedikovaná grafická karta jsou samozřejmostí. Šetřit se nesmí ani na pevném disku a možnostech konektivity, dokonce i chybějící porty už vyvolávají vrásky na čele respondenta. A že při splnění všech těchto požadavků nemusí ani cena vylétnou příliš vysoko nám chce dokázat Asus U36SD.

ASUS U36SD - výkon v magneziové obálce

ASUS U36SD patří do kategorie – Thin-and-Light notebooků s displejem o 13'' a vysokým výkonem. Zahanbit se nenechá ani co do designu a použitých materiálů. Na víko a části těla šasi je totiž použita slitina magnézia a hliníku, která má zaručit vysokou odolnost a také díky jemně matné povrchové úpravě odolnost vůči otiskům prstů a vůbec mastnotě a špíně. Jednoduší je pak samozřejmě i údržba a čištění.

Zamyslet se nad cílovou skupinou uživatelů takovéhoto notebooku nedá vůbec moc práce, je prakticky pro každého, kdo potřebuje notebook často přenášet a pracovat na něm. Díky výkonu dedikované karty je na něm možné hrát i novější hry, limitem bude vysoké nastavení detailů, případně požadavky profesionálních grafických a renderovacích programů, pro ty už se nehodí. Díky materiálům a designu může být stejně snadno společníkem manažera nebo středoškolského studenta, oběma vyhoví.

Rozměry jsou 328 x 232 x 19-19,5 mm, zejména víko je opravdu tenoučké a jsem velice zvědavý na jeho odolnost, materiály slibují hodně, ale podstatná je konstrukce. Hmotnost se liší v závislosti na osazené baterii, obvyklejší varianta s osmičlánkovým Li-Ion akumulátorem s kapacitou 5600 mAh a výkonem 83 Wh váží 1,66 kg a vydrží v chodu (za optimálních podmínek) až 8,5 hodiny. Pokud nepotřebujete tak vysoké výdrže, lze hmotnost použitím čtyřčlánkové 3100mAh a 44Wh baterie stlačit na 1,44 kg, doba výdrže však bude zhruba poloviční. Design notebooku je jednoduchý a řekl bych konzervativní. Hladké matné víko i pracovní plocha, jednoduchá chiclet klávesnice, barvy matná čerň a nebo matná stříbro-šedá / kovová. Klávesnice je navíc v těle zapuštěná a má minimální zdvih, což by mělo chránit displej před otlačením či poškrábáním klávesami, na druhou stranu klávesnice s minimálním zdvihem nebývají nejpohodlnější a je třeba si na ně chvilku zvykat.

Displej Má úhlopříčku 13,3'', rozlišení HD ready (1366x768 pixelů). O podsvícení se starají LED a poměr stran je, jak už je zjevné z rozlišení, 16:9. Za displej také notebook dostane ode mě největší mínus. Běžné rozlišení bych mu odpustil, na 13'' obrazovce to až tak nevadí a lidé jsou na něj často zvyklí, ovšem Lesklá povrchová úprava (ColorShine) není u vysoce mobilních přístrojů to pravé a řada lidí jen kvůli tomu sáhne po konkurenci s matnou úpravou.

Do České republiky se ASUS U36SD dodává v několika konfiguracích, rozdíly jsou pouze v osazených procesorech, velikosti pevného disku a verzi operačního systému Windows 7. Nejzajímavější a nejkonkurenceschopnější je jistě konfigurace s procesorem Intel Core i7-2620M (2,7GHz, 4MB L3 cache, DMI, 35 W TDP), dále je možno koupit konfiguraci osazenou Intel Core i5-2410M (2.3GHz, 3MB, DMI, 35 W TDP) nebo Intel Core i3-2310M (2.1GHz,3MB, DMI, 35 W TDP). Všechny konfigurace jsou osazeny čipsetem Intel HM65. Stejně tak se ve všech „šestatřicítkách“ setkáme s dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce 520M s 1 GD paměti. Karta je spínaná pomocí technologie NVIDIA Optimus, v běžném provozu tedy obraz počítá integrovaný čip a dedikovaná karta se zapíná pouze při vyšších nárocích. Opět společné pro všechny konfigurace je zapojení pamětí. K dispozici jsou 4 GB realizované jediným modulem DDR3-1333. Druhý slot je prázdný, není tedy obtížné rozšířit paměť na 8 GB, čímž počítač ještě získá.

Data se ukládají na klasický plotnový pevný disk, je jím 750GB SATA disk se 7200 ot./min, jen v případě osazení procesorem Intel Core i3 dostanete pouze 640 GB s rychlostí 5400 ot./min. Optická mechanika chybí, což není úplně veselé, ale externí řešení jsou levná, malá a lehká, za jistou výhodu lze považovat fakt, že se můžete rozhodnout, jestli ji sebou ponesete nebo ne.

Konektivita ja řekněme standardní, u mobilního řešení by byl fajn 3G modem, spokojit se musíme s Wi-Fi b/g/n, gigabitovým Ethernetem (10/100/1000 LAN) a Bluetooth 3.0. Výborná je naopak na velikost notebooku výbava porty - jeden USB 3.0 a dva USB 2.0 a trojice obrazových výstupů (digitální DisplayPort a HDMI, analogové VGA) doplněná dvojicí audiokonektorů a čtečkou paměťových karet (SD/HC/XD, MMC, MS/Pro) spolu s VGA webkamerou. Multimediální vlastnosti doplňuje čtečka paměťových karet a 0,3Mpx webkamera.
Asus U36SD je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit nebo Profesional 64bit, je dokonce i verze bez OS pro majitele multilicencí nebo vyznavače Linuxu. Dvouletá záruka je mezinárodní. Kromě všech utilit výrobce neuvádí žádné další programy.

Koncová cena Asusu U36SD v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-2620M (2,7GHz, 4MB L3 cache, DMI, 35 W TDP), 4 GB RAM, NVIDIA GeForce 520M s 1 GB VRAM, HDD 750 GB , Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, Bt a s Windows 7 Pro 64 činí 20 749 Kč bez DPH (24 976 Kč s DPH).

Představení

Diskuse