Acer AspireOne Education E100 - elektronická učebnice do českých škol?

24. 10. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Představa, že dítě při nástupu do školy dostane školní notebook s předinstalovaným softwarem a nebude muset nosit řadu učebnic a sešitů, by potěšila určitě nejednoho rodiče, v Čechách je ale zatím jen vzdáleným snem. S podporou EU ovšem Acer ukazuje, jak by si podobnou technickou hračku představoval - jednoduchý netbook s posílenou odolností, procesorem Intel Atom, odpovídající pamětí i pevným diskem a základní konektivitou je podle nich to pravé...

Acer AspireOne Education E100 - elektronická učebnice do českých škol?

...otázkou je, jestli pro elektronickou učebnici a sešit nebude vhodnější nějaká verze tabletu s dotykovou obrazovkou a softwarovou klávesnicí ve stylu iPadu. Sám se denně ve školním prostředí pohybuji a vím, jak „cool“ a trendy byly již před pár lety přehrávače mp3 a mp4 s dotykovým displejem a jak jsou dnes málo ceněny mobily klasické konstrukce, byť je velká část žáků stále používá, a jakou touhu vyvolávají smartphony s dotykovou obrazovkou a připojením k síti. Navíc věřím, že budoucnost nezavrhne „psaní perem“ a cesta vede přes stylus a programy k rozpoznávání psaného textu.

V Bruselu se ale rozhodlo jinak a Acer může představit svou vizi školního notebooku. Celkem samozřejmě se podobá starší myšlence počítače pro třetí svět. A já edukačním netbookům (odtud E v názvu řady) věštím podobně neslavnou budoucnost, alespoň co se školního nasazení týče.

Design je velice jednoduchý a mládež školou povinnou asi příliš nenadchne a nic na tom nemění ani krásná azurová modř víka a opěrky pro ruce. Výrobce se chlubí tenkou konstrukcí, ale už jen z obrázku s viditelným VGA konektorem je jasné, že do superžiletek, jaké si představuje Intel se svým konceptem Ultrabooku, má Education netbook dost daleko. Doufám, že co ztratil v designu na módních trendech, které studenty středních i nižších škol potěší asi nejvíce, vyvážil robustní konstrukcí a výrazným zpevněním plastového šasi, protože si dovolím mínit, že notebooky do škol zažijí mnohem horší zacházení, než jakého se dostane hořčíkovým či hliníkovým ultramobilním přístrojům v business sektoru. Pro jistotu se dodává navíc černý ochranný plášť a klávesnice je odolná proti polití. Zásadní výhodou jsou určitě nízké požadavky na konstrukci chladicího systému, netbook neobsahuje žádné zvlášť výkonné součástky.

Šasi má rozměr 258,5 x 185 x 24 mm a s hmotností 1,25 kg a 40W lehkým zdrojem by do batohů a snad i velkých kabelek studující mládeže bez obtíží zapadl. Mobilita je tak na velice vysoké úrovni, otázkou pro praktický test tedy zůstává především praktická odolnost. Na malý netbook s procesorem typu Atom je i vhodně dimenzovaná baterie, šestičlánkový Li-Ion akumulátor s kapacitou 4400 mAh má podle výrobce udržet přístroj v chodu až 8 hodin, což by i při vyšším odběru při puštěné Wi-Fi a téměř nepřetržité práci po celý školní den mohl vydržet, navíc při unifikaci jakožto školního materiálu by určitě nebyl problém mít na každou třídu pár náhradních zdrojů pro příležitostné dobíjení během dne.

Netbook je vybaven 10,1'' (257mm) TFT displejem s LED podsvícením a lesklou úpravou. Ta se podle mě do velkých tříd s velice jasným zářivkovým osvětlením příliš nehodí, navíc osvětlení je dáno přísnými hygienickými normami a těžko s ním něco udělat. Minimálně v zimních měsících s pošmournými rány by určitě všichni uživatelé v podobných podmínkách ocenili povrch matný nebo s dražším antireflexem. Rozlišení je WSVGA (1024 x 600), což je na 10'' obrazovku přijatelné, ale nemyslím, že by to bylo nejvhodnější do školního prostředí, to si ovšem nemyslím o celé obrazovce a doporučil bych určitě 12'' displej a k němu co nejužší rámeček, aby se velikost těla příliš nezvětšila.

O tu trochu potřebného výkonu se stará procesor Intel Atom N455 s jediným jádrem (1,66 GHz, 512 kB L2 cache, DMI, TDP 6,5 W). Procesor je 64bitový, umí zpracovávat 2 vlákna najednou (Hyper-Threading) a je vyráběn starší 45nm technologií. Vzhledem k tomu, že pro školní potřebu se bude nejčastěji využívat nějaký kancelářský balík, internetový browser a pár specializovaných programů pro výuku předmětů jako chemie či matematika a interaktivní učebnice (v současnosti na území ČR probíhá nejméně jeden velký pilotní projekt používání interaktivních učebnic, který využívá netbooky hardwarově srovnatelné s dnes představovaným Acerem), měl by výkon Atomu stačit bez zvláštních obtíží. Stejně tak je využíván integrovaný grafický čip GMA 3150, který stačí právě na přehrávání HD videa, což je přesně požadovaná funkce. Paměťový systém je omezen pouze na 1 GB DDR3-1066, což vzhledem k instalaci OS Windows 7, byť v edici Starter, není příliš šťastné, záměna z 2GB modul by byla vhodná, navíc nejde ani o příliš nákladnou položku. Ve školním prostředí, kdy si uživatelé samozřejmě nemohou dovolit vlastní upgrade, je ovšem tato konfigurace téměř smrtící, zejména mezi žáky, kteří mají vlastní výkonnější notebooky či PC, u nichž se z lákavé modernizace výuky stane nepopulární brzda – a z tohoto bude také vycházet vztah a zacházení s učební pomůckou.

V netbooku je přes SATA rozhraní připojen klasický pevný disk s kapacitou 250 GB a rychlostí 5400 ot./min. Je zde viditelná snaha šetřit, ale disk plně odpovídá potřebám výuky i nainstalovanému software. Chybějící optická mechanika v rámci třídy nikoho nepřekvapí a samozřejmě ani není pro dané účely potřebná.

Velice zásadní věcí je samozřejmě konektivita, která je ve škole důležitá právě tak jako u business nasazení, a Acer se s ní vypořádal dobře. Fast Ethernet (10/100 LAN adaptér) bude stačit, o rychlé stahování velkého množství dat zde nepůjde, Wi-Fi b/g/n je také správné řešení a Bluetooth 3.0 může pomoci například při synchronizaci zadaných úkolů či dat exkurzí nebo akcí a projektů s kamarády v kalendáři mobilního telefonu. V oficiální webové prezentaci nejsou zmíněny porty, na obrázcích se lze dopočítat trojice USB 2.0 portů, dvojice audiokonektorů a výstupu analogového VGA. HDMI konektor by také potěšil, i když v rámci maximálních úspor lze jeho vynechání pochopit. Acer neopomenul osadit webkameru a mikrofon, takže videokonference i klišé fotografie na facebook jsou bezproblémové.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Starter (32bit), další software tvoří krom driverů MS Office 2010 Starter (zobrazuje reklamní obsah), Acer Classroom Manager (pro řízení třídy učitelem a sdílení obsahu). Doba záruky jsou tři roky.

Výjimečně si dovolím u představení i závěr. Na notebooku je viditelná snaha ušetřit na všech možných místech (snad krom baterie a odolnosti), a to s sebou vedle vyšší dostupnosti přináší i řadu kompromisů. Jako morálně naprosto nevhodné se mi jeví umístění MS Office ve verzi, která standardně zobrazuje reklamní obsah. Základní problém ovšem vidím především v samotné myšlence a věřím, že pro podobné nasazení budou vhodnější přístroje na bázi dotykových tabletu se schopností rozeznávat stylusem psané písmo.
Pozn.: Autor má šestiletou praxi výuky na SŠ a jeden odučený rok na 2. stupni ZŠ.

Doporučená koncová cena pro Acer AspireOne Education E100 v konfiguraci s procesorem Intel Atom N455 (1x 1,66 GHz, 512 kB L2 cache, DMI, TDP 6,5 W), 1 GB RAM, integrovanou grafikou Intel GMA 3150, HDD 250 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 Starter 32 činí 7990 Kč bez DPH (9588 Kč s DPH).

Představení

Diskuse