Asus Automobili Lamborghini VX7 - s duchem zuřivého býka

30. 5. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus představuje nový 15'' herní notebook s designem i výkonem posvěceným výrobcem exkluzivních automobilů. Nějaké podobnosti? Jistě! Výkon dodává 'čtyřválec' Intel Core i7 a systém KERS nahrazuje výkonná dedikovaná grafika od NVIDIA s 3 GB paměti. Nechybí Full HD displej, rychlý disk nebo USB 3.0 port. Naopak do běžného provozu je notebook se svými téměř 4 kg stejně nepraktický jako jeho inspirátor. Cena pak také začíná nad 40 000 Kč bez DPH.

Asus Automobili Lamborghini VX7 - s duchem zuřivého býka

Asus vypravil do světa v pravdě zajímavý notebook. Designéři se opravdu vyřádili, víko jako haubna supersporťáku, na zadní straně zas nechybí červené světlomety – inspiraci slavným Lamborghini Murcielago. Je pravda, že vzhled je opravdu originální a velice nekonformní, výrazný je i v lesklé černé, což teprve, zvolíte-li jasně oranžovou. Rozhodně nepřehlédnutelné a na LAN párty budete králem. Na druhou stranu je také jasně vidět, že oproti předchůdci, VX6, je notebook určen opravdu hlavně pro gamery a jinak jen pro otrlé povahy, notebook se v podstatě nikam jinam nehodí, přes veliký výkon by působil podivně i u mladého grafika, o podnikové schůzi a rukou manažera ani nemluvě.

Zásadní potíží tohoto supersportovního počítače je totéž, co u jeho inspirátora. Praktičnost. Přestože dílenské zpracování určitě nebude u tohoto notebooku zanedbáno, výrobce nikde nezmiňuje ušlechtilé materiály a i podle obrázků notebook vypadá celkem hezky, ale plastově. Opěrky rukou pod chiclet klávesnicí jsou sice potažené kůží, což pohodlné je, ale notebook to proti otřesům a nárazům neochrání. Při rozměrech 402 x 309 x 50 – 57,9 mm je hmotnost 3,82 kg opravdu již dosti vysoká a notebook bych tedy příliš často a příliš daleko nosit nechtěl, a to ani přes to, že v hmotnosti už je započítána i osmičlánková Li-Ion baterie s výkonem 75 Wh a kapacitou 5200 mAh. Dobu výdrže výrobce neudává, ale i přes výkonný hardware by mohla dosahovat ke 3 hodinám (bez velkého vytížení např. Náročnou 3D hrou).

Lesklý širokoúhlý 15,6'' displej má největší rozlišení, jaké se vůbec v notebooku používá, tedy Full HD (1920 x 1080 pixelů). Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Zobrazení tedy bude velice jemné a písmenka poměrně malá, ale to není dnes problém vyřešit. Naopak si užijete filmy i z Blu-ray a dokážete opravdu naplno využít i grafickou kartu, pokud budete své oblíbené hry chtít hrát v nativním rozlišení displeje.

Do Lamborghini patří desetiválce, tak daleko ještě v mobilním IT nejsme, ale Asus situaci nepodcenil a vsadil na čtyřjádrový procesor Core i7 2630QM (2,0 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), který je doplněn čipsetem Intel HM65 Express. Grafickou kartu dodala NVIDIA, jde o model GeForce GTX 460QM se 3 GB GDDR5, takže karta utáhne i nové hry, jen budete muset volit mezi nastavením detailů a rozlišení, protože v nejnovějších hrách bude nativní Full HD rozlišení displeje přeci jen příliš náročné. Díky prostornému šasi, které v některých ohledech vypadá jako u 17'' přístroje, je na základní desce plná čtveřice SO-DIMM patic, je tedy možné osadit notebook až 16 GB RAM, výrobce standardně dodává 8 GB v modulech DDR3-1333. Více dokonce ani při hraní her potřebovat nebudete.

POI

Pro paměťová úložiště jsou zde hned dvě šachty, snadno se tedy můžete dostat až na 1,5 TB kapacity, navíc spřažené do RAID pole. Oba 750GB disky jsou samozřejmě SATA a mají 7200 ot./min, brzdou tedy také nebudou. Optická mechanika je správně sesazená k displeji, jde tedy o kombo Blu-ray (pouze čtení) a DVD Super Multi (vypalování).

O konektivitu se starají podobné součástky, jako v každém jiném dnešním notebooku – Wi-Fi adaptér, gigabitový Ethernet a Bluetooth, byť jen ve starší 2.1+EDR verzi. Nejžhavější trend představuje jeden USB 3.0 port, k němu patří i trojice USB 2.0. Dále dvojice audiokonektorů (výstup kombinovaný s S/PDIF), externí VGA a HDMI. Oproti business strojům to vlastně není mnoho, ale pro hraní her zde najdete vše potřebné. K tomu ještě můžeme přičíst webkameru a integrovaný mikrofón stejně jako poměrně kvalitní ozvučení, což je dáno zejména větším šasi, a tedy větší ozvučnicí reproduktorů.

Výrobce dodává notebook s operačním systémem Windows 7 v jeho různých verzích, nejčastěji s Ultimate nebo Home Premium 64bit. Jako programové vybavení je zmiňována pouze kancelářská sada MS Office v trial verzi, ale s největší pravděpodobností najdete v notebooku i další software. Záruka je poskytována v době trvání dvou let.

Koncová cena Asus Automobili Lamborghini VX7 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7 2630QM (2,0 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 8 GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 460M se 3 GB GDDR5, HDD 1,5 TB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64 činí 41 564 Kč bez DPH (49 877 Kč s DPH).

Představení

Diskuse