Asus G74SX - na hry bez bázně a hany

12. 9. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud hledáte nejvyšší možný výkon pro hry a multimédia a nesejde Vám na době výdrže či snad dokonce hmotnosti, bude Vás tento Asus velmi zajímat. Pravda, s hmotností přes 4 kg už o mobilitě nemůže být ani řeč, ale vyvážit to přístroj může procesorem Core i7, Full HD 17'' displejem, dvěma pevnými disky, nejlepší možnou optickou mechanikou a zejména výkonnou dedikovanou grafickou kartou s obrovskou pamětí.

Asus G74SX - na hry bez bázně a hany

Herní notebooky se stávají stále oblíbenější, je to samozřejmě stále se snižujícími rozdíly mezi výkonem stolních sestav a notebooků, přičemž schopnost plynule hrát i nejnovější hry se nemusí vylučovat s kompaktností. Mobilita samozřejmě nebývá u těchto „velkoformátových“ notebooků to nejlepší, ale většinou to nikomu nevadí. Kvůli pohodlí a soustředění se stejně hraje u stolu, takže je v pořádku i chlazení a hmotnost prakticky nehraje roli.

Asus se pro svůj herní notebook inspiroval tvary vojenských stealth letadel a lodí (Lockheed F-117 Nighthawk nebo Sea Shadow IX-529) Na rozdíl třeba od tvarově blízkého Lamborghini chybí blikající a podsvěcující diody všude, kam se člověk podívá. Světelné efekty jsou sice pro herní notebooky typické, ale musím se přiznat, že mi vůbec nechybí a kvalitní čistě černá konstrukce je mně osobně bližší. Na šasi byly použity především plasty, ovšem strukturální pevnost notebooku nechybí. Zajímavým způsobem je řešeno chlazení, nádechy jsou v přední části, výdechy naopak v zadní, takže pokud ty či ony nepřekryjete, notebook má rychlou výměnu vzduchu s minimem překážek v jeho cestě (prakticky jen dvojice větráčků a heatpipes od CPU a GPU). Obě součástky ovšem patří mezi to nejnáročnější, co můžeme v noteboocích nalézt.

Rozměry šasi jsou 428 x 325x 20,0-62,0 mm a hmotnost činí 4,28 kg, mobilita je tedy jen na základní úrovni a přenášet notebook v brašně na delší vzdálenosti nemusí být příliš příjemné, práce v terénu je pak prakticky vyloučena. Jednou z mála dobrých zpráv v tomto ohledu je, že v údaji o hmotnosti už je započtena osmičlánkový Li-Ion akumulátor s kapacitou 5200 mAh a výkonem 74 WH, což jsou vlastně výborná čísla, ovšem tento notebook udrží baterie v chodu pouze 2,5 hodiny, a to samozřejmě nemluvíme o nejvyšším zatížení, ale běžné práci (internet, kancelářské programy).

Asus G74SX se na český trh dodává v několika konfiguracích, přičemž jejich hlavní rozdíl je právě v 17,3'' displeji. Levnější varianta disponuje lesklou obrazovkou s rozlišením HD+ (1600 x 900), což je již velmi příjemné rozlišení i při velké ploše displeje, na druhou stranu stejný počet pixelů najdeme i v profi noteboocích se 14'' displejem. To pravé přijde totiž teprve ve vyšší konfiguraci, kde je displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080), matným povrchem a především obnovovací frekvencí 120 Hz, což umožňuje užít si 3D zobrazení (pomocí speciálních, s notebookem dodávaných brýlí). U obou displejů je samozřejmostí LED podsvícení, vzhledem k počtu produkovaných kusů již tato technologie není o nic dražší než zastaralé a energeticky náročné CCFL trubice.

Stejně jako u displejů, i v osazení hardwarovými součástkami najdeme rozdíly podle jednotlivých konfigurací, ta slabší, s HD+ displejem, má osazený procesor Intel Core i7-2630QM (4 jádra, 2,0 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, 45 W TDP) a 8 GB RAM ve dvou DDR3-1333 4GB modulech. To vyšší konfigurace má nejen výkonnější procesor Intel Core i7-2670QM (4 jádra, 2,2 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, 45 W TDP) a paměťový systém je na svém maximu: 16 GB RAM ve čtyřech DDR3-1333 4GB modulech. S použitou grafickou kartou jsme se setkali už před 14 dny – stejně jako v Toshiběje zde NVIDIA GeForce GTX 560M s 3 GB vlastní paměti GDDR5. Vysoké rozlišení displeje jí jisté dá řádně „zabrat“, ale plynule rozpohybuje i hry jako Dirt (83 fps), Crysis 2 (60 fps) nebo Call of Duty: Black Ops (83 fps) – měřeno při vysokých detailech a rozlišení (notebookcheck.com).

Notebook má k dispozici dvě šachty pro pevné disky a také toho plně využívá, a to bez ohledu na konfiguraci. Dostanete dva 500GB SATA disky s rychlostí 7200 rpm a s možností zařadit je do RAID (pole) 0 nebo 1. Optická mechanika je typu Blu-ray s možností vypalování. V menších noteboocích se zatím Blu-ray mechaniky příliš neuchytily, ale u notebooků s vysokým rozlišením displeje to je samozřejmě trochu jinak – Full HD rozlišení má totiž smysl zejména při sledování HD filmů, které jsou distribuovány právě jen na Blu-ray discích. Samozřejmě to má i další výhody, zejména co se zálohování týče, ale filmy jsou zatím pro výrobce nejlepším zdůvodněním.

O konektivitu se stará trojice základních adaptérů - Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0+HS a gigabitový Ethernet. I porty jsou zastoupeny v dnes velice obvyklých počtech: jeden USB 3.0 a trojice USB 2.0, dále najdeme konektory HDMI a externí VGA, dvojici audiokonektorů (3,5 mm jack) a slot pro paměťové karty (MMC, MS/Pro/Duo, a SD/HC/XC). Multimediální funkce rozšiřuje webkamera. Pozorní čtenáři mohou zjistit, že je to to téměř totožné s nabídkou již výše odkazované Toshiby Qosmio X770 – že by se výrobci shodli na jakémsi standardu?
Asus G74SX je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64 bit nebo Windows 7 Ultimate a dvouletou zárukou. Výrobce neuvádí žádný předinstalovaný software.

Koncová cena pro Asus G74SX v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-2670QM (4 jádra, 2,2 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, 45 W TDP), 16 GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 560M s 3 GB GDDR5, HDD 2x 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 U 64 činí 40 621 Kč bez DPH (48 822 Kč s DPH).
Levnější konfigurace s Intel Core i7-2630QM (4 jádra, 2,0 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, 45 W TDP) a 8 GB RAM a HD+ displejem pak 29 465 Kč bez DPH (35 471 Kč s DPH).

Představení

Diskuse