Asus K73E - krása hliníku se základní výbavou

17. 10. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus představuje základní model 17'' notebooku, který za velmi férovou cenu nabídne pohodlí velkého notebooku. Hlavní výhodou je určitě displej a cena, hardwarové součásti jsou vybrány především ekonomicky, ale stále zde najdeme procesor Intel Core druhé generace, 4 GB RAM, dostatečně velký pevný disk a všechny důležité konektory. A nechybí ani lehký dotyk stylu představovaný hliníkovým povrchem.

Asus K73E - krása hliníku se základní výbavou

Asus zřejmě zkusil stlačit cenu 17'' notebooku nejníže, kam to jen šlo. A není se čemu divit, v tomto segmentu trhu není zas až takový přetlak a jistě se najdou i zákazníci. A k tomu se nám pojí má oblíbená otázka – kdo jsou tito potenciální uživatelé? Asus K73E určitě není business notebook, i když pro jednoduchou administrativní práci v kanceláři by se hodit mohl – má už dostatečně velký displej s vyšším rozlišením, vejdou se na něj tedy i dvě okna vedle sebe, má klávesnici s numerickým blokem, není tedy problém s vyplňováním výkazů a tabulek. Ale stejně bych tento notebook viděl spíše v domácnostech, kde může plnit roli nenáročného multimediálního centra – správa a údržba fotek, filmů a hudby, připojení na internet a jednoduché (i když často velice složité) logické hříčky, které má dost často ráda „neinternetová“ generace, mohou být tím pravým pro tohle „káčko“. A zůstává slušná míra ergonomie a přitom i základní mobilita.

U šasi notebooku se musíme chvíli zastavit, vždyť jsem výše sliboval lehký dotyk stylu. Asus nezapomíná upozorňovat na fakt, že tento model má hliníkový povrch s krásnou moderní texturou, který se navíc neošoupává a nezůstávají na něm stopy po otiscích prstů. Důležité je ale slovo „povrch“. Víko notebooku vypadá poměrně dostatečně kovově a hliník tak snad plní i funkci strukturní, ovšem u těla je aluminium použito pouze na krycí desku kolem klávesnice a spodní část notebooku je z plastů, přístroj tedy nemá zdaleka takovou pevnost, jako konkurenční výrobky s „unibody“ konstrukcí. Přesto hodnotím použití tohoto materiálu velice kladně. Častou výtkou odpůrců „plecháčů“ bývá nepříjemný přenos tepla do opěrek rukou, ale u Asusu se toho nemusíme bát hned ze dvou důvodů. Prvním je technologie IceCool, tedy použití oboustranné základní desky a odsunutí nejvýhřevnějších komponent do zadní části šasi, druhým je fakt, že v notebooku se nenachází žádné součástky jejichž tepelný výkon by velký prostor 17'' šasi doopravdy rozpálil.

Rozměry těla jsou 420 x 280 x 36,8 mm a hmotnost 3,2 kg včetně 6článkové Li-Ion baterie. Ta má výkon 56 Wh a kapacitu 5200 mAh. To notebooku stačí na cca 2,5 hodiny pracovního času, což není právě nejvíce a mobilitě notebooku to nenahrává, ale pro předpokládané použití by to stačit mělo. Přenositelnost notebooku je limitována hlavně jeho vnějšími rozměry, s kvalitní brašnou lze tříkilogramový notebook přenášet celkem běžně, práce v terénu je ovšem téměř nemyslitelná.

Mobilitě nenahrává ani displej, který má leštěný povrch a bez možnosti kontrolovat světelné podmínky ho také občas můžete používat jen jako zrcadlo. Jinak má při úhlopříčce 17,3'' rozlišení HD+ (1600 x 900 pixelů),což je na takto velké obrazovce celkem příjemné zobrazení – body nejsou ani příliš velké, ani malé a pracovní plocha je už dostatečně velká. Poměr stran je pochopitelně 16:9 a podsvícení jak je dnes obvyklé mají na starosti diody (LED).

Tento Asus má teoreticky možnost být osazen jedním z procesorů z každé modelové řady, reálně je však v Čechách k dispozici pouze s procesorem Intel Core i3-2310M (2,1 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W). Jedná se na první pohled o slabý procesor, ale nenechte se příliš zmást, těží z nejpokročilejší procesorové architektury a pro valnou většinu práce bohatě dostačuje, navíc mnohem spíše než na jeho limity narazíte na omezení jeho druhé části – grafického řešení Intel GMA HD 3000, které se stará o obraz. Je jasné, že s tímto integrovaným čipem si zahrajete jen starší hry a i u nich budete muset být skromní stran nastavení detailů. Čipsetem je pak mainstreamový Intel HM65 Express. Pro paměťový systém notebooku jsou k dispozici dvě patice, jedna z nich je osazena 4GB DDR3-1333 modulem, druhá je připravena na případné rozšíření.
Pevný disk má kapacitu 640 GB, je připojen přes SATA rozhraní a rychlost rotace datových ploten činí 5400 ot./min. Pozici optické mechaniky obsadila klasická DVD Super Multi vypalovačka.

O spojení se světem je postaráno dobře, bezdrátově to lze pomocí Wi-Fi b/g/n a Bluetooth, i když pouze ve starší verzi 2.1+EDR (stále plně postačující pro připojení mobilních telefonů apod.), k síti se lze připojit i přes gigabitový Ethernet. O připojené periferie se podělí čtveřice USB 2.0 portů, dvojice audiokonektorů a port HDMI pro výstup digitálního obrazu a zvuku. Zajímavé je šetření při neosazení ani analogového VGA. Pro IM a podobné služby nechybí ani integrovaný mikrofon a webkamera.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64, další software tvoří krom driverů také sada utilit od Asusu a MS Office 2010 trial. Doba záruky jsou dva roky.

Doporučená koncová cena pro Asus K73E - v konfiguraci s procesorem Intel Corei3-2310M (2,1 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, integrovanou grafikou Intel GMA HD3000, HDD 640 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, Bt a s Windows HP 64 činí 13 980 Kč bez DPH (16 853 Kč s DPH).

Představení

Diskuse