Asus P42Jc - Inovace pro podnikání

27. 6. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus inovoval svůj model řady P42 s písmeny Jc na konci. Hliníkový notebook určený do business sektoru je se 14'' obrazovkou dobrým kompromisem mezi mobilitou a pohodlnou prací. Vybaven je procesorem Intel Core i3, pevným diskem s nárazuvzdorným uložením, 4 GB RAM, optickou mechanikou, dedikovanou grafickou kartou NVIDIA a docela hezkou dobou výdrže na baterii. Při ceně kolem 11 000 Kč bez DPH za sestavu bez operačního systému jde stálo o výborný poměr cena/výkon.

Asus P42Jc - Inovace pro podnikání

Když vidím nový notebook, vždy se snažím představit, pro koho ho vlastně firma navrhovala, komu ho bude chtít prodat. Asus P42 má být určen především pro malé a střední firmy. Odpovídá tomu design a celkem i výkon. U mě osobně by měl však blíže k docela zajímavému notebooku pro mladé lidi, zejména studenty, obzvláště pak pro ty, co jsou ochotni pracovat s alternativními operačními systémy a uvítají možnost ušetřit na sestavě dodávané bez OS, protože v ČR se (zatím) nabízí jen varianta bez něj. Pokud tedy fandíte některé free distribuci Linuxu nebo nějakému exotičtějšímu systému, můžete ušetřit rámcově 3000 korun, což je už velice příjemné a chudší kapsa bude nadšena :-)

Ostudu notebook nikomu neudělá, i když je nutné si uvědomit, že jde především o pracovní notebook s velkým důrazem na nízkou cenu, což se odrazilo především ve velice střízlivé hardwarové sestavě, která ovšem vše potřebné zvládne a navíc nebude přehnaně náročná po energetické stránce.

Design notebooku je spíše pro uživatele, kteří chtějí, aby jejich notebook vypadal elegantně a střízlivě. Nejvíce určitě zaujme víko z černého podélně broušeného hliníku. Dodává víku pevnost a odolnost a zároveň vypadá sexy, i když je třeba dbát na to, aby se víko nepoškrábalo – hliník není nejtvrdší a na směrově broušeném povrch vypadá každý jiný škrábanec nehezky a výrazně, což je rozhodně špatná kombinace. Ostatní části jsou z tmavých matných plastů, tmavě šedá je i lehce zapuštěná klávesnice, jejíž typ se těžko určuje, je napůl chiclet a napul standard – nejvíce napoví obrázek, a touchpad, který disponuje technologií Palm-proof na rozpoznání charakteru dotyku – pokud přes plochu touchpadu přejedete jen dlaní (zejména při psaní na klávesnici), software to pozná, touchpad deaktivuje a nepohne kurzorem, nemusíte se tedy bát překlepů. Jak dobře tato technologie funguje ovšem prozradí až případná recenze.

Rozměry šasi jsou 349 x 237 x 35,5-36,5 mm, což odpovídá kategorii, žádný obří rámeček či něco podobně nepříjemného. Hmotnost 2,3 kg je relativně nízká a nosit notebook mezi pracovišti, třídami, či domů nebude žádný zvláštní problém, i když špička v této kategorii umí být i o ¾ kilogramu lehčí. V základní výbavě je šestičlánková Li-Ion baterie s výkonem 47 WH a kapacitou 4400 mAh, s ní je výdrž při nenáročné práci až 6 hodin, k dispozici je i osmičlánková a s výkonem 63 Wh, s ní doba výdrže vzroste už prakticky na celý pracovní den (cca 8 hodin). Při zapnuté Wi-Fi, vyšším jasu displeje či jakékoli náročné práci se čas samozřejmě snižuje.

Displej má úhlopříčku 14'' a rozlišení HD ready (1366 x 768) s poměrem stran 16:9, tedy dnešní standard, ze kterého vás oči bolet nebudou. Diodové podsvícení je dnes už se svými výhodami (svítivost, ekonomičnost) samozřejmostí. Jako velký nedostatek vidím fakt, že výrobce na svých webových stránkách neuvádí povrch displeje, ovšem chvilka s googlem prozradí, že jde o matný povrch, což je pro mobilní nasazení lepší kvůli nejistým a nestálým světelným podmínkám – nemusíte si lámat hlavu s úhlem nasvícení při mobilním nasazením. Matné displeje jsou dnes výhradní doménou pracovních nástrojů a u notebooku v této cenové hladině je chválím.

Notebook je postaven kolem čipsetu Intel HM55 Express a procesoru Core i3-380M (2,53 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W). Procesory Core i3 nedisponují některými funkcemi, nejvýraznější se zdá být nepřítomnost Turbo Boostu, ovšem pro pracovní nasazení a hry, které vhodně vybraná grafická karta „utáhne“, je výkonu dost a šetřící technologie SpeedStep, která je podle mě mnohonásobně důležitější, je implementována v nejpokročilejší verzi. Onou vhodnou grafikou se stala NVIDIA GeForce 310M s 1 GB DDR3 paměti a možností přepínat pomocí technologie Optimus na kartu Intel HD 3000 integrovanou v procesoru. Karta podporuje pouze DirectX 10.1, má 64bitovou paměťovou sběrnici a 16 pipelines na 625 MHz. Poběží na ní hry jako Sims 3 nebo COD Modern Warfare na nízké detaily, náročnější hry jako Need For Speed: Shift snad budou spustitelné, ale rozhodně nehratelné. Prakticky o vše ostatní (web, filmy...) se úspěšně postará nenáročný integrovaný čip. V notebooku jsou dvě paměťové SODIMM patice, v jedné je 4GB DDR3-1066 modul, druhá je prázdná, případně rozšíření je tedy bezproblémové, i když prakticky poměrně zbytečné.

Jako datové úložiště slouží 500GB pevný disk se 7200 ot./min. Je uchycen na gumových podložkách, které minimalizují přenášené vibrace a tím chrání pevný disk, Asus své řešení nazývá ShockShield a obsahuje i pohybový senzor, který v případě náhlých otřesů zaparkuje čtecí a zapisovací hlavy. Vedle disku můžete svá data zálohovat také na DVD pomocí DVD Super Multi vypalovačky.

Konektivitu zajišťuje Wi-Fi adaptér s podporou b/g/n standardů, 10/100/1000 Lan adaptér a Bluetooth stárnoucí normy 2.1+EDR. Výbava porty je jednoduchá, ale účelná – trojice USB 2.0, HDMI a externí VGA pro vývod obrazu (a digitálního zvuku u HDMI) a dvojice audiokonektorů (Mic/In a Headphones/Out). Nabídku uzavírá čtečka paměťových karet (MMC, MS / Pro, SD).

Je vidět, že na multimédia se moc nehraje, drobným vylepšením jsou značkové reproduktory Altec Lansing a 0,3Mpx webkamera. Dokovací konektor počítač nemá, ale to v této cenové kategorii nenabízí ani žádný konkurent. Zabezpečení je též pouze na softwarové úrovni. Velice vtipnou vychytávkou je pouzdro na vizitky umístěné na spodní straně šasi – nevím, nakolik to bude prakticky využitelné, ale výrobce to vlastně nic nestojí a je vidět, že u Asusu v designovém oddělení pořád ještě vítají hračičky a jejich ztřeštěné nápady :-)

Asus P42Jc je dodáván bez operačního systému, což otvírá dveře zejména milovníkům GNU/Linuxu, ovšem přináší nepříjemné náklady pro uživatele, kteří chtějí obvyklá Windows. S tímto také souvisí prakticky úplná čistota instalace notebooku, kde není OS, nemohou být ani aplikace. Mezinárodní záruka je poskytována v trvání 2 let.

Koncová cena Asus P42Jc v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-380M (2,53 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, NVIDIA GeForce 310M (via Optimus), HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a bez OS činí 11 332 Kč bez DPH (13 675 Kč s DPH a recyklačním a autorským poplatkem).

Představení

Diskuse