Asus X64JV - s 16 palci na multimédia

31. 1. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus X64JV je notebook určený pro domácí multimediální použití, nabízí především výkon, který bude stačit i k základnímu hraní, díky dedikované grafické kartě NVIDIA, dále Core i3 procesor, 3 GB paměti, postačující pevný disk a 16'' displej. Mezi chlouby tohoto přístroje můžeme počítat i USB 3.0 a snad i cenu, která činí 13 000 Kč bez DPH.

Asus X64JV - s 16 palci na multimédia

X64JV je středně vybavený domácí notebook pro všechny, co chtějí za málo peněz hodně muziky. Alespoň tedy podle specifikací. Ona totiž ta muzika může být pro každého něco trochu jiného. Někdo dá přednost designu nebo věhlasné značce, jiný rozměrům, mobilitě či výdrži na baterie, jiný nejvýkonnějšímu hardware. Asus míří hlavně na ty, kteří mají rádi výkon a přitom je nejvíce zajímá jeho poměr s cenou. Z čeho tak usuzuji?

Design notebooku je velice střízlivý. Matné tmavošedé plochy narušuje jen málo detailů: spíše menší logo výrobce na víku, průřezy chlazení na spodku a stříbřitý panel nad klávesnicí, na němž jsou umístěna tlačítka rychlého spouštění a také hlavní vypínač. Ostatně i klávesnice je tmavá se světlými popisky.

Tělo notebooku má rozměry 384 x 265 x 27,8 - 37,3 mm a hmotnost 2,7 kg včetně základní 6článkové baterie. Je zřejmé, že zrovna krále mobility tu dnes nemáme. Navíc i sám výrobce přiznává, že bez přístupu k elektrické síti notebook nevydrží v chodu více než 2 hodiny. Pokud navíc zapnete Wi-Fi nebo roztočíte optickou mechaniku, je jasné, že minuty nepřibudou. A vzhledem k ceně a obsaženým součástkám bych nijak zvlášť nevsázel ani na tělo přístroje a doporučil bych spíše ohleduplnost než nadšené tahání notebooku kamkoli si kdo vzpomene. Samozřejmě že Asus X64JV je pořád běžně přenosný notebook, jen myslete na to že kvalitní brašna, do které se vejde i síťový adaptér, bude nezbytností.

Displej má méně obvyklou úhlopříčku rovných 16'', což mu dává výhodu oproti běžnějším 15,6'' obrazovkám a přitom šasi zůstává skoro stejně velké (nebo pro někoho malé). Rozlišení je HD ready (1366 x 768 pixelů), podsvícení obstarávají diody (LED). Povrch displeje je podobně jako u všech podobných notebooků této kategorie lesklý.

Základem notebooku je symbióza součástek od Intelu a NVIDIA. Intel samozřejmě dodal procesor, v Asusu je použit Core i3 330M (2,13 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP) a grafická karta NVIDIA GeForce GT 325M s 1 GB vlastní paměti typu DDR3. Myslím, že obě součástky lze označit jako mainstreamové nebo mid-level. Někdo samozřejmě může namítnout, že Core i3 jsou nejslabší z rodiny Core, ovšem protiargumentem je fakt, že vedle těchto procesorů stojí ještě Celerony a Pentia, která jsou pro mě opravdovým low-endem. Obdobné to je i u grafické karty. Jedná se o přejmenovanou kartu GeForce GT 230M s mírně sníženou frekvencí jádra (450 MHz), ale s rychlejšími paměťmi. Vyrobena je 40nm procesem, podporuje DirectX 10.1 a technologie jako CUDA, OpenCL nebo PhysX. Na plné detaily si zahrajete sice jen starší hry, ale při rozumném nastavení rozpohybuje karta i hry jako CoD Modern Warfare 2, Risen nebo F.E.A.R. 2. Paměťový systém počítače pak sestává ze 3 GB DDR3-1066 pamětí (2+1 GB).

V notebooku je usazen 320GB pevný disk připojená přes SATA rozhraní a s velmi sympatickou rychlostí 7200 ot./min., což by mohlo dosti napomoci reakcím systému. Podobný disk v notebooku této ceny lze rozhodně pochválit. V počítači ovšem nechybí ani optická mechanika, je jí, jako obvykle, Super Multi DVD vypalovačka s podporou všech běžných formátu včetně DVD-RAM či DL.

U konektivity se žádné zvláštní překvapení nekoná, snad jen je třeba upozornit, že u pevné sítě je třeba se spokojit pouze s Fast Ethernetem (10/100 LAN). Bluetooth je v dosud běžnější verzi 2.1, alespoň W-Fi bez potíží podporuje standardy b/g/n. Asus patří mezi firmy, které přes nepřízeň Intelu a jeho čipsetů ve velkém podporují standard USB 3.0 a neváhají kvůli tomu utratit pár dolarů navíc a osadit své stroje nutným řadičem. A že se této filosofie drží i u takto levného notebooku musím výrazně podtrhnout. Rekapitulace tedy zní: 1 USB 3.0, 2 USB 2.0, eSATA konektor, obrazové výstupy HDMI a VGA, vstup pro mikrofon a výstup pro sluchátka (mini-jack). Multimediální dovednosti vhodným směrem rozšiřují čtečka paměťových karet a především DVB-T TV tuner. Nechybí samozřejmě ani webkamera a integrovaný mikrofon.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium, vzhledem k tomu, že výrobce tento model v dni vydání tohoto článku neuváděl na webu, není možné přesně specifikovat další nabízený software, ale nebudou chybět potřebné ovladače, firemní utility a s největší pravděpodobností ani další programy pro ovládání TV tuneru, bezpečnostní trialverze ap.

Doporučená koncová cena pro Asus X64JV v konfiguraci s procesorem Intel Core i3 330M (2,13 GHz, 3 MB L3 cache, DMI), 3 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce GT 325M s 1 GB DDR3 , HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 1x USB 3.0, 3x USB 2.0, Bt a s Windows HP 64 činí 13 367 Kč bez DPH (16 040 Kč s DPH).

Představení

Diskuse