Dell Inspiron Queen 15R - aby byl svět barevnější

12. 12. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

15'' multimediální všeuměl do domácností - to je velice stručná charakteristika tohoto notebooku od Dellu. HD ready displej, procesory Intel z generace Sandy Bridge, dedikovaná grafická karta, dvojice USB 3.0 portů a především designová lahůdka pro všechny, kteří si počítač chtějí maximálně přizpůsobit - výměnné kryty. Pojďme se tedy podívat.

Dell Inspiron Queen 15R - aby byl svět barevnější

Na první pohled je Inspiron Queen 15R jen další z řady univerzálních notebooků na doma. A to by nebylo dobře, dnes je třeba se lišit. Dell vymyslel poměrně zajímavý způsob, jak být jiný, i když vlastně jen sáhl do starších nápadů. Výměnné kryty byly totiž hit mezi mobilními telefony, zejména Nokia z nich něco vytěžila. Dell se rozhodl k poměrně nejistému kroku a vytvořil systém Switch, který umožňuje měnit kryt víka displeje. Z dostupných materiálů neumím odhadnout, jakým způsobem se to mohlo podepsat na pevnosti víka nebo zda to není jen zbytečné zvyšování hmotnosti, ale je fakt, že kryt je jen zacvaklý plastovými nožičkami a není těžké si ho sám vyměnit. Systém by mohl být o něco úspěšnější, pokud by se Dellu podařilo provázat ho mezi generacemi a také přístroji z různých kategorií, což by ovšem znamenalo standardizovat rozměr víka, čemuž moc nevěřím. Prezentované kryty svádí k domněnce, že tento model je cílený především na něžnější část populace, ovšem stejně tak si dovedu představit potisk víka Terminátorem nebo třeba osobním avatarem z WoW :-)

Pokud odhlédneme od víka, je přístroj celý černý, což je praktické, neboť černá, jak známo, může být kombinovaná prakticky s čímkoli jiným, tedy i odvážnými kreacemi na víku. Rozměry 376 x 260,2 x 31,3 – 35,2 (se Switch víkem) naznačují, že notebook se zrovna nevydává cestou „žiletkovitých“ Ultrabooků, ale nijak přerostlý přístroj také není. Hmotnost 2,65 kg je ovšem mezi 15'' notebooky naprosto běžná a tento Inspiron nijak nehendikepuje. Mobilita se odvíjí i od doby výdrže, kterou Dell nijak nespecifikuje, každopádně šestičlánková Li-Ion baterie má výkon 48 Wh.

Displej má úhlopříčku 15,6'' a patří do skupiny těch nejvyráběnějších na trhu – rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), poměr stran filmových 16:10, LED podsvícení. Hlavní výhodou snad může být fakt, že se jedná o TrueLife panel, je tedy nejen leštěný, ale také opatřený antireflexní vrstvou, která by měla značně eliminovat nepříjemné stránky lesklých displejů, zejména odrazy.

Pro Dell je více než typické, že se jen velice těžko mluví o konfiguracích jednotlivých modelů, konfigurátor je hlavní zbraní Dellu, každý notebook se dá různě seskládat tak, aby co nejlépe odpovídal osobním požadavkům každého zákazníka. Přesto i Dell má základní nabídkové konfigurace. U Inspironu 15R se pohybují od Core i3 po Core i7 a třeba 6 GB RAM, já jsem vybral jednu z univerzálnějších a cenově dostupných: procesor Intel Core i5-2410M (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, TDP 35 W), čipset Intel HM67 a dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce GT 525M s 1 GB vlastní paměti. Tato karta patří do přijatelného středu nabídky a v nižších či středních detailech stačí i na současné náročnější hry v nativním rozlišení displeje. Hry jako FIFA 11 pak nemusíte řešit žádné potíže při jakémkoli nastavení, to se ostatně týká i HD filmů a asi libovolného 2D nasazení. Paměťový systém celého počítače je tvořen 4 GB DDR3-1333 RAM v jediném modulu, nemůžete tedy využít výhod dvoukanálového zapojení, pokud nedokoupíte další modul, což ovšem při dnešních cenách zásadní problém být nemusí.

Pevný disk má přijatelnou kapacitu 500 GB a SATA připojení. Rychlost rotace ploten je 5400 ot./min. Je možné nakonfigurovat i 540GB disk, SSD se běžně nenabízí. Optická mechanika je Super Multi DVD vypalovačka, v případě plné peněženky ale můžete dostat i Blu-ray vypalovačku.

O konektivitu se stará jen základní výbava: Wi-Fi karta s podporou standardů b/g/n a Fast Ethernet (10/100 LAN). Bluetooth či 3G modem chybí. Výbava porty je o něco širší, potěší zejména dvojice USB 3.0 a další dva USB 2.0, z nichž jedno je ještě kombinované s eSATA. Následuje dvojice audiokonektorů pro sluchátka a mikrofon a obrazové výstupy VGA a HDMI 1.4. Posledními zařízeními jsou čtečka paměťových karet 8v1 a 1Mpx webkamera.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit. Dell kromě ovladačů a základních utilit nabízí jen minimum softwaru navíc, trialverze většinou vůbec, v konfigurátoru si můžete pohodlně navolit plné verze programů, které opravdu chcete (plná verze MS Office). Inspiron 15R vlastně krom OS nabízí jen vypalovací software Roxio Creator 10.3 a trial antiviru a MS Office. Záruka je v době trvání 24 měsíců s opravou druhý den (NBD).

Koncová cena Dell Inspiron Queen 15R v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-2410M (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, TDP 35 W), 4 GB RAM, grafickou kartou NVIDIA GeForce GT 525M s 1 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 2x USB 3.0 a s Windows 7 HP 64 činí 15 600 Kč bez DPH (18 720 Kč s DPH).

Představení

Diskuse