Dell Latitude E6220 - 12'' profesionál v brnění

7. 11. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dell patří mezi vládce business sektoru, a tak si můžeme u dnes představovaného notebooku popsat řadu zajímavých technologií zejména co se šasi a jeho odolnosti týče. Hardwarem se podobá celé řadě svých konkurentů, ale nebojte se, nespletete si ho. A i u cenovky bude jasné, že patří právě k němu. Bohužel.

Dell Latitude E6220 - 12'' profesionál v brnění

Business sektor je samozřejmě rozlehlý a vrstevnatý, patří do něj jak jednoduché počítače pro běžné pracovníky, tak nejlepší a nejexkluzivnější kousky pro top zaměstnance. A dnes představovaný notebook míří docela vysoko, tedy pokud potřebujete lehký a přitom nadmíru odolný notebook a nezarazí váš malá obrazovka, pouhých 12''.

Design tohoto trpaslíka je trošku technicistní a spojuje v sobě tři barvy a tři ušlechtilé materiály. Víko notebooku je z eloxovaného hliníku, který má černou barvu, ovšem hezky jsou na něm vidět linky po jemném kartáčování. Šasi notebooku je stvořeno z hořčíkových slitin, spodní část v černé barvě a úpravě pískováním, boky jsou stříbřité. Na závěsech víka se pak už nešetřilo ani na hmotnosti a jsou z kvalitní oceli. U Dellu tomu říkají Tri-Metal a u takto malého těla bude pevnost bezesporu výborná. Naznačuje to i hmotnost 1,69 kg, neboť ve stejné hladině se pohybují i 14'' notebooky, při rozdílech objemu to ovšem někde znát být musí.

Rozměry 12'' přístroje jsou celkem titěrné, ovšem na netbooky úplně neútočí, je to dáno tím, že za panty displeje je ještě přesahující kus těla s baterií. Je jasné, že v nejlehčí a nejmenší kategorii hraje každý gram a milimetr svou úlohu, ale na druhou stranu je potřeba někam všechen výkonný hardware vměstnat a nějak ho uchladit. Tělo má tedy rozměry 309 x 226 x 24,7 mm. Hmotnost činí 1,69 se šestičlánkovou baterií a pouhých 1,43 kg se tříčlánkovou baterií, ovšem za cenu výdrže. Výrobce nabízí celkem 4 možnosti osazení, časté bude tříčlánková baterie s výkonem 30 Wh a šestičlánková s výkonem právě dvojnásobným (60 Wh). Znevzhlednit můžete svůj notebook i devítičlánkovou 97Wh Li-Ion baterií, která přidá jednak gramy k hmotnosti, ale také hodiny k výdrži. Tu Dell neuvádí ani přibližně, s kombinací lehké vnitřní a výkonné externí by ale doba výdrže mohla přesáhnout běžnou pracovní dobu. O mobilitě se asi nemá cenu dlouze rozepisovat, je perfektní a závisí především na vás a na tom, jak nakonfigurujete baterie.

Displej s úhlopříčkou 12,5'' (32 cm) má rozlišení HD ready (1366 x 768), což je v souladu s úhlopříčkou, při větším rozlišení by už byl pohled na malinké body nepříjemný a velice by namáhal oči. Kryt displeje je vybaven antireflexní vrstvou, takže by měl shrnovat výhody jak matných, tak lesklých povrchů bez přebírání jejich nevýhod. Podsvětlení samozřejmě obstarávají diody (LED). Zajímavostí je i pokus notebook co nejlépe ochránit před kapalinami, vedle podsvícené klávesnice odolné proti polití je utěsněn i obvod displeje, takže by se na něm neměla podepsat nejen trocha kávy, ale třeba ani pár kapek deště při mobilním nasazení.

Základním osazovaným procesorem je Intel Core i5-2520M (2,5 GHz, 3 MB L3 cache, DMI), v nabídce je i Core i5-2524M (2,6 GHz) a ještě výkonnější Core i7-2620M (2,7 GHz, 4 MB L3 cache), čtyřjádrový procesor by ovšem byl na malý notebook už příliš náročný. Všechno to jsou samozřejmě procesory generace Sandy Bridge, tedy vyrobené 32nm procesem a také s integrovanou grafikou Intel HD 3000. Grafický výkon tedy není nijak oslňující, ale to se od této třídy přístrojů nečeká a standardní práci včetně HD videa zvládne čip s přehledem. Notebook je dodáván v základu s 2 GB DDR3-1333 RAM v jediném modulu, v případě používání integrované grafiky ovšem mohou být 2 GB málo, proto zde bych doporučoval využít konfigurátoru a sestavu posílit, možné je to až do maximálních 8 GB.

Pevný disk má kapacitu 320 GB, SATA připojení a 7200 ot./min. Druhou možností je 128GB SSD. Optická mechanika se do malého šasi nevešla, je tedy nutné použít externí řešení. Dell nabízí externí E-Modular Bay (externí pozice pro média), který lze využít vedle DVD Super Multi vypalovačky i pro HDD.

O konektivitu se stará Wi-Fi karta Centrino od Intelu s podporou standardů a/b/g/n, Bluetooth adaptér a gigabitový Ethernet. Na přání lze získat digitální bezdrátový modem (HSPA) s adaptérem GPS. Po bocích notebooku jsou umístěny tři USB 2.0 konektory, z nichž jeden je kombinovaný s eSATA a kombinovaný konektor pro sluchátka a mikrofon. Dále VGA a HDMI konektory či čtečka paměťových karet. O zabezpečení se vedle zdířky pro zámek Kensington starají volitelné čtečky čipových karet a otisků prstů. Nutností je i webkamera s mikrofonem.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Professional 32bit, ale konfigurace s 64bitovým systémem je bez navýšení ceny, pouze se změnou v konfigurátoru. Dále získáte utility od Dellu (Backup and Recovery Manager), programy Windows Live a bezpečnostní řešení od Trend Micro na 15 měsíců. Záruka je v době trvání 3 let Next Business Day na místě. Dokoupit můžete i pojištění proti náhodnému poškození a krádeži, servis baterií, ověřené odstranění dat a další služby.

Koncová cena dle konfigurátoru Dell pro Latitude E6520 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-2520M (2,5 GHz, 3 MB L3 cache, DMI), 2 GB RAM, integrovanou grafickou kartou Intel HD 3000, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 Pro 32 činí 39 947 Kč bez DPH (47 935 Kč s DPH). Při prodeji firmám či přes distributory ovšem bývají ceny nižší.

Představení

Diskuse