Dell Latitude E6520 - businessman v kovu

21. 3. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Profesionální notebook s tělem z ušlechtilých materiálů a řadou vylepšení pro mobilitu i pohodlnou práci, to je tento Dell řady Latitude. S procesorem Intel Core i5, integrovanou grafickou kartou, matným 15'' displejem a tříletou zárukou v ceně jde o notebook pro firemní využití s dostatkem výkonu, možností dokování i elegantním designem. Navíc si můžete v konfigurátoru široce přizpůsobit svůj přístroj vlastním potřebám. Za Delly se ovšem platí, zde je doporučená koncová cena na téměř 35 000 Kč bez DPH.

Dell Latitude E6520 - businessman v kovu

Dell se dlouho se vyhýbal běžné distribuční síti a jeho zákazníky byly téměř výhradně firmy a podniky. Je tedy jasné, že business notebooky opravdu umí. A i samotná řada Latitude má dlouhou historii, pro mě byl jeden z modelů ještě s Pentiem první generace věrným průvodcem před léty na VŠ. Ovšem čas běží rychlým krokem a tehdejší černá hranatá cihla už s dnešním modelem mnoho společného nemá.

Přestože se Dell ve své nejdellovatější řadě nebojí kombinace tmavě a světle kovové barvy, že jde o profesionální notebook poznáme na první pohled, a dokonce i když na notebooku není umístěna cenovka. Poměrně ostře řezané rysy jasně ukazují, jak si obvykle designéři představují solidnost a sebejistotu, protože takoví mají být idealizovaní uživatelé tohoto modelu a takový je i on sám. Šasi by mělo být nadmíru pevné a odolat nejedné výzvě během svého mobilního života. Stará se o to kombinace materiálů Dellem nazývaných Tri-Metal (o plastech se cudně mlčí). Opravdu na notebooku najdete tři různé kovové slitiny. Víko notebooku je z broušeného a na černo eloxovaného hliníku (elox je povrchová úprava na bázi oxidů hliníku, které zvyšují povrchovou tvrdost a korozivzdornost). Panty jsou z nerezové oceli a uvnitř plastového těla je hořčíkový rámeček dodávající celému tělu potřebnou tuhost. Plasty jsou černé, s matným „práškovým“ povrchem, který má lépe odolávat poškrábání. Proti appleovskému hliníkovému unibody jistě není plastové tělo na pohled či pohmat tak luxusní, ale má i své výhody, třeba lépe tlumí vibrace a nepřenáší teplo. Jednoznačně tedy mohu shrnout, že kvalitní materiály, zejména hliník na víku, dodávají strohému designu na působivosti a notebook neudělá ostudu ani na stolech vysokých manažerů.

Mobilita 15'' přístroje nikdy nemůže být taková, jako je tomu u mini zařízení, ale výrobce se v našem případě snažil a přestože s rozměry notebooku toho mnoho nadělat nemohl, hmotnost je na dobré úrovni a tělo z kvalitních materiálů snese hodně cestovního namáhání aniž by byla ohrožena vaše data. Rozměry šasi jsou 384 x 258 x 28,3 – 34,2 mm, hmotnost výrobce uvádí od 2,5 kg, což je určitě velice dobrý výsledek, který minimalizuje obtíže s přenášením. Je tu ovšem jedno „ale“, totiž ona předložka „od“. V konfigurátoru je hned několik baterií na výběr, od 4článkové (40Wh) přes standardně používanou 6článkovou (60Wh) až po obří 12článkovou záložní baterii (88Wh). A není jasně udané, s jakou baterií se hmotnosti 2,5 kg dosáhne, počítal bych tedy pro jistotu s baterií nejmenší. Z důvodů široké konfigurovatelnost není též výrobcem udávána doba výdrže, s 60Wh baterií bych ovšem očekával dobu alespoň kolem 3 hodin, možná i delší.

Displej je širokoúhlý, má tedy úhlopříčku obvyklých 15,6'', rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů) podsvícení pomocí LED a matný (Anti-Glare) povrch. Za poměrně mírné příplatky lez ovšem získat výrazně lepší zobrazovací schopnosti, například HD+ (1600 x 900) displej stojí o cca 700 Kč více, pokud máte specifičtější požadavky, mohl by vás zaujmout i HD ready dotykový displej s podporou Multi-Touch, ten už ovšem přijde na více než 1600 Kč. Zajímavostí je i fakt, že kolem vnitřní strany šasi i displeje je nenápadné těsnění, které při zavřeném notebooku chrání displej i vnitřnosti počítače proti poškození náhodným politím, proti menšímu množství kapaliny je odolná i klávesnice s numerickým blokem a podsvícením. O polohování kurzoru se nestará jen běžný dvoutlačítkový touchapad, ale také touchstick s vlastní sadou tří tlačítek.

Základním osazovaným procesorem je Intel Core i5 2520M (2,5 GHz, 3 MB L3 cache, DMI), v nabídce je i levnější Core i3 nebo naopak výkonnější čtyřjádrový Core i7 2720QM a nějaké procesory mezi tím – přesně podle vašich potřeb. Všechno to jsou samozřejmě procesory generace Sandy Bridge, tedy vyrobené 32nm procesem a také integrovanou grafikou Intel HD 3000. Na přání je možné mít Latitude i s kartou NVIDIA NVS 4200M s 512 MB VRAM, což se ale velice výrazně podepíše na spotřebě, navíc na kancelářskou práci i jakékoli video čipy HD 3000 stačí s velkým přehledem. Čipsety H67 jsou samozřejmě z revize B3, tedy bez poruchy řadičů. Notebook je dodáván s 2 GB DDR3-1333 RAM v jediném modulu, v případě používání integrované grafiky ovšem mohou být 2 GB spíše málo, proto zde bych doporučoval využít konfigurátoru a přidat ještě druhý modul.

Pevný disk má kapacitu 250 GB, SATA připojení a 7200 ot./min. I zde lze přidávat až po 500 GB, případně 256 GB v SSD. O čtení optických médií se stará běžná Super Multi DVD vypalovačka.

O konektivitu se stará Wi-Fi karta Centrino od Intelu s podporou standardů a/b/g/n, Bluetooth adaptér a gigabitový Ethernet. Na přání lze získat jak analogový modem, tak modem digitální bezdrátový (HSPA) a s adaptérem GPS. Po bocích notebooku jsou umístěny čtyři USB 2.0 konektory, z nichž jeden je kombinovaný s eSATA, konektor pro stereosluchátka a mikrofon, VGA a HDMI konektory, čtečka paměťových karet, slot pro ExpressCard /54. O zabezpečení se vedle zdířky pro zámek Kensington starají volitelné čtečky čipových karet (i bezkontaktní) a otisků prstů. Nutností je i webkamera s mikrofonem. Pro dokonalé firemní nasazení pochopitelně neschází ani dokovací konektor.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Professional 32bit, dále s utilitami od Dellu (Backup and Recovery Manager), programy Roxio Creator DVD, PowerDVD, Windows Live a bezpečnostním řešením od Trend Micro na 15 měsíců. Záruka je v době trvání 3 let Next Business Day na místě. Dokoupit můžete i pojištění proti náhodnému poškození a krádeži, servis baterií, ověřené odstranění dat a další služby.

Koncová cena dle eshopu Dell pro Latitude E6520 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5 2520M (2,5 GHz, 3 MB L3 cache, DMI), 2 GB RAM, integrovanou grafickou kartou Intel HD 3000, HDD 250 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, Bt a s Windows 7 Pro 32 činí 34 039 Kč bez DPH (40 847 Kč s DPH).

Představení

Diskuse