Fujitsu CELSIUS H910 - pracovní stanice pro pokročilé

20. 6. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řada CELSIUS od Fujitsu představuje špičkové pracovní stanice pro profesionály, pro něž je nejdůležitější výkon a spolehlivost. 17'' model H910 obsahující procesory Intel Core i7 včetně těch čtyřjádrových nabízí profesionální certifikované grafické karty od NVIDIA, podporu až 32 GB RAM, výborné zabezpečení, dokování a plnou konektivitu. Profesionálové ovšem jako obvykle sáhnou hlouběji do kapsy, doporučená cena začíná až nad 50 000 Kč bez DPH.

Fujitsu CELSIUS H910 - pracovní stanice pro pokročilé

Řada CELSIUS, to zdaleka nejsou jen notebooky, vlastně desktopy tvoří většinu nabídky. Počítače tedy nespojuje forma, ale obsah – tedy fakt, že jde o nejvýkonnější pracovní stanice, u kterých výrobce garantuje především dokonalý návrh a kompatibilitu a přidává snazší správu. Certifikace od předních producentů profesionálního software – zejména grafického – je samozřejmostí, vždyť ji zajišťuje už výrobce grafické karty.

Design notebooků je spíše jednodušší a konzervativnější, což si trh ve velké většině žádá. Oproti řadě konkurentů si ale Fujitsu dovolilo vedle tmavší šedočerné barvy použít i stříbrnou na plochu kolem klávesnice (touchpad je ve stejné barvě) a tlačítka klávesnice samotné pojala dokonce přímo v bílé. Mě osobně bílá na klávesnici neimponuje hlavně kvůli praktičnosti, je na ní vidět každé smítko, ale přiznávám, že na tomto notebooku vypadá elegantně. Přesto je klávesnice odolná proti polití a samozřejmě má oddělený numerický blok. Velikost šasi nesmí překvapit, přeci jen se jedná o 17'' notebook.

Rozměry jsou 417 x 287 x 33 – 44 mm, hmotnost 4,25 kg. Zde je vidět, že výrobce prakticky rezignoval na jakékoli hmotnostní optimalizace, v této kategorii není problém sehnat přístroj o více než 1 kilogram lehčí. Důvodem je jistě fakt, že mobilita je prostě u tohoto Celsia vůbec na posledním místě, důležitější je návrh chlazení, pevnost šasi, ve kterém jsou použity i prvky z magnézia na víko, a odolnost celého přístroje. Na přenášení notebooku tak bude vhodnější pořídit velmi kvalitní brašnu s popruhem přes rameno nebo rovnou dobrý batoh. Notebook obsahuje osmičlánkovou Li-Ion baterii s výkonem 84 Wh a kapacitou 5800 mAh, což rozhodně není žádný střízlík, notebook v chodu udrží 2 hodiny, ovšem nejspíše ji využijete jen málokdy, notebook je téměř výhradně vhodný pro používání na stole, ale pořád můžete kdykoli zaklapnout víko a odnést notebook na poradu, předváděčku nebo domů.

Širokoúhlý displej má úhlopříčku 17,3'' (43,9 cm) a rozlišení Full HD (1920 x 1080), jeho povrch má antireflexní úpravu a podsvícení obstarávají LED (diody). I na takto velkém displeji představuje Full HD rozlišení spíše jemnější body a menší fonty, není to však nepohodlné a hlavní výhodou je bezproblémové zobrazování dvou pracovních oken v dostatečné velikosti. Největší škoda tedy je, že jde stále o TFT displej, ale pokročilejší technologie (IPS např.) jsou prostě stále příliš drahé a většina uživatelů je nedocení.

V hardwarovém designu oproti tomu vnějšímu inženýři u japonské firmy roztáhly křídla a nekladly si žádné velké omezení. V oficiálním ceníku sice Fujitsu nabízí pro ČR jedinou konfiguraci, která je trochu střízlivější, ale i na českých webech lze koupit sestavu se čtyřjádrovým procesorem a grafickou kartou Quadro 4000M. My si však představíme oficiální konfiguraci. Ta je založena na dvoujádrovém procesoru Intel Core i7-2620 (2,7 GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) Tento procesor patří mezi oblíbence výrobců, při nevysokém TDP dává úžasný výkon a podporuje všechny technologie, kterými se Intel tak rád chlubí. K procesoru už samozřejmě patří čipset Intel 67QM Express. Grafickou kartu dodává NVIDIA a bylo vybráno jedno z jejích kvalitních profesionálních řešení, karta Quadro 3000M, která obsahuje 240 streamprocesorů, má 256bitovou paměťovou sběrnici a 2 GB GDDR3 pamětí. Samozřejmostí je podpora DirectX 11 a OpenGL 4.1, jedinou nepříjemností tak zůstává TDP 75 W, což je více než u celého zbytku počítače dohromady. Paměťový systém sestává z 8 GB ve dvou DDR3-1333 modulech.

Jako úložný prostor slouží 500GB pevný disk s rychlostí 7200 ot./min, Fujitsu má v nabídce i SSD disky až do kapacity 512 GB. HDD jsou chráněny proti otřesům díky čidlu, které bleskurychle zaparkuje čtecí a zapisovací hlavy, SSD toto samozřejmě nepotřebuje. Optická mechanika je typu Super Multi DVD, na webu se zmiňuje i možnost osadit Blu-ray vypalovačku, pro ČR však zatím k dispozici není.

Konektivita je na nejvyšší úrovni stran dnešních technologií, obsahuje Wi-Fi a/b/g/n, gigabitový Ethernet a Bluetooth 3.0, volitelně také WLAN modul Gobi 3000 se dvěma anténami UMTS. Po bocích přístroje najdeme jeden port USB 3.0, trojici USB 2.0 (jeden kombinovaný s eSATA), dva audiokonektory, DisplayPort a externí VGA (Mini D-Sub) a slot pro paměťové karty (MS /Pro/Duo, SD/HC/XS). Nechybí dokovací konektor, díky kterému je snazší používat notebook doma či na pracovišti s velkým monitorem, to pokud ani vestavěný monitor na grafickou práci nestačí. Dále následují sloty pro ExpressCard a SmartCard.

O zabezpečení se stará čtečka otisků prstů umístěná na pozici rolovacího tlačítka touchpadu spolu s TPM 1.2 čipem, BIOS s podporou Computrace, čtečka SmartCard a Kensington Lock, nechybí ani 2MPx webkamera s vestavěným duálním mikrofonem.

Fujitsu CELSIUS H910 je dodáváno s operačním systémem Windows 7 Professional a tříletou zárukou. Kromě všech utilit výrobce najdete na disku Adobe Reader, Nero Essentials, Norton Internet Security trial a součástí dodávky je i DVD s ovladači a nástroji systému.

Koncová cena Fujitsu CELSIUS H910 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-2620M (2,7 GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 8 GB RAM, NVIDIA Quadro 3000M, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 Pro 64 činí 53 630 Kč bez DPH (64 356 Kč s DPH).

Představení

Diskuse