Fujitsu LIFEBOOK NH570 - na hry ve fraku

28. 2. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

18'' notebook od Fujitsu má výkonu na rozdávání. Díky velkému displeji a dedikované grafice od NVIDIA může být dobrým společníkem na hraní, ale díky lesklému černému laku je i nevtíravě elegantní a procesor Intel Core i7 do sestavy hezky zapadá. Dále se notebook může chlubit i dvojicí pevných disků, Blu-ray mechanikou a širokými multimediálními schopnostmi. Ovšem doporučená koncová cena se vyšplhala na 30 000 Kč bez DPH.

Fujitsu LIFEBOOK NH570 - na hry ve fraku

LIFEBOOK NH570 je jednoznačně krásný DTR notebook, tedy náhrada za stolní počítač. Odpovídá tomu jeho velikost, hmotnost, displej i hardwarová výbava. Ale komu je vlastně určen? Na to není tak snadné odpovědět, naštěstí je to ale dobře. Získat si totiž může širokou vrstvu příznivců. Stačí se obejít bez mobility. Střízlivě elegantní design a multimediální vlastnosti přitáhnou spoustu uživatelů, kteří nechtějí mít doma celý jeden kout vyhražený velikému stolnímu desktopu, slušný výkon a veliký displej může zaujmout i některé hráče, zejména pokud nemají možnost používat samostatný displej. A díky dvoudiskovému úložišti může být zajímavý i pro rodiny o více počítačích, kdy bude sloužit jako ten hlavní rodinný.

Nad popisem designu příliš času nestrávíme, i když to v tomto případě nebude na škodu. Víko i vnitřní prostory jsou provedené ve vysoce lesklé černé barvě. Na první pohled to sice není nejpraktičtější řešení, to je pravda, ale tento DTR notebook není určený na běžné přenášení, takže se na něm zase tolik otisků prstů či jiných nečistot neobjeví, navíc doma nebývá daleko pro mikrovláknovou utěrku či nějaký podobný čisticí gadget. Spodní část základny je v obvyklejší matně černošedé. Na klávesnici nechybí numerický pad, ale je trochu škoda, že přes dostatečnou plochu nejsou funkční klávesy rozděleny do bloků. Touchpad je posunut vlevo tak, aby se nacházel pod mezerníkem, má dvě tlačítka a volitelnou čtečku otisků prstů.

Rozměry šasi jsou 437 x 286 x 30,1 - 40,4 mm, hmotnost 3,6 kg včetně baterie. Je tedy zřejmé, že notebook se nehonosí vysokou mírou mobility a nelze ho doporučit než na příležitostné přenášení a převážení, práce v terénu je prakticky vyloučena. Šestičlánková baterie je typu Li-Ion, má kapacitu 5200 mAh a výkon 56 Wh, což jsou vysoce nadprůměrné údaje, které také vysvětlují velice dobrou dobu výdrže, která je podle výrobce až 3,5 hodiny. Je samozřejmé, že pokud počítač zatížíte, budete využívat více periferií (Blu-ray mechaniku, Wi-Fi) a nastavíte vyšší jas displeje, doba výdrže půjde prudce dolu.

Displej má úhlopříčku 18,4'' (46,7 cm) a rozlišení 1680 x 945 pixelů, což už stačí na nahrazení jednoduššího domácího monitoru. Jedná se však stále o TFT technologii, takže zejména boční pozorovací úhly nejsou příliš tupé. Povrch obrazovky je lesklý, což má napomoci barevnému podání. Způsob podsvícení výrobce neuvádí a doba, kdy se LEDkami všichni chlubili, už pomalu odeznívá, není tedy vůbec zřejmé, zda zde jsou použity ony, nebo starší CFL trubice. Osobně tipuji LED.

Protože tento notebook má plnohodnotně nahradit stolní počítač, bylo třeba použít patřičně výkonný hardware, a u Fujitsu rozhodně příliš nešetřili. Procesor Intel Core i7 620M (2,66GHz, 4 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP) má výkonu na rozdávání, v jednovláknových aplikacích si pomocí Turbo Boost dokáže jedno jádro přetaktovat až na 3,3 GHz. Čipset Intel HM55 pouze zmíním, zajímavějším kouskem je použitá grafická karta NVIDIA GeForce GT330M s 1 GB vlastní paměti. Je to mid-level karta s podporou pouze DirectX 10.1. V řadě počítačů je brána jako poměrně slušně výkonná i pro nejnovější hry (bez striktní nutnosti DirectX 11), zde ovšem bude mít situaci značně zkomplikovanou vysokým nativním rozlišením displeje.Je třeba počítat s tím, že i u her jako je Risen nebo Crysis budou střední detaily maximem použitelnosti. Paměťový systém má kapacitu 4 GB a je realizován dvěma DDR3-1066 moduly.Oba sloty jsou tedy obsazeny, na druhou stranu i při hraní náročnějších her byste neměli nedostatek paměti pociťovat.

Notebook má ve svém objemném těle dostatek místa pro pár pevných disků, lze tedy uvažovat i o jejich zapojení do některého ze základních RAID polí. K dispozici máte dvě shodná média o kapacitě 500 GB připojené přes SATA rozhraní a s 5400 ot./min. I optická mechanika je výrazně nadprůměrné, tedy vlastně nejlepší v současnosti, jedná se totiž o vypalovačku Blu-ray se schopností zapisovat i všechny běžné DVD a CD formáty.

O konektivitu se starají Wi-Fi adaptér s podporou b/g/n standardů, gigabitový Ethernet (10/100/1000LAN) a Bluetooth 2.1++EDR. Možnosti zapojení a propojení notebooku jsou nadprůměrné, začínají trojicí USB 2.0 a eSATA konektory, na boku najdete i dnes zastarávající FireWire (IEEE1394) stále vhodný pro připojení kamer nebo profesionálních externích karet zvukových, dále VGA a HDMI konektory, trojici adiokonektorů s podporou S/PDIF a nakonec i sloty pro ExpressCard (34/54 mm) a paměťové karty (MMC, MS, SD/HC). Nechybí ani webkamera s mikrofonem. O bezpečnost se stará pouze heslo BIOSu a Kensington Lock, u vybraných konfigurací je k urychlení přihlášení instalována i čtečka otisků prstů, ovšem bez TPM.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Professional 64, dále balíčkem firemních driverů a utilit a nutnými programy typu Adobe Reader, CyberLink YouCam, MS Office trial a Norton Internet Security trial.. Záruka je poskytována v době trvání 2 let formou Collect a Return, délku je možno o další rok prodloužit.

Doporučená koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK NH570 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7 620M (2,66GHz, 4 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP), 4 GB RAM, dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GT330M s 1 GB, HDD 2x 5000 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 Pro 64 činí 30 570 Kč bez DPH (36 Kč s DPH).

Představení

Diskuse