HP EliteBook 8560p - sériový port žije

23. 5. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Notebook od HP ze špičkové business řady EliteBook je vysoce vybaveným pracovním nástrojem. Nejvíce zaujme rozšířená výbava porty zahrnující nejnovější specifikace USB, ale i stále ceněný sériový port. Ostatní výbava je na roveň konkurenci - procesory Intel generace Sandy Bridge, možnost volit z HDD i SSD nebo integrované či dedikované grafiky, dokování, bezpečnostní TPM čip. Snad jen mobilita u tohoto 15'' notebooku není právě nejvyšší, ale to už patří k této kategorii. Cena podle výbavy široce variuje, ale začíná pod 22 000 Kč bez DPH.

HP EliteBook 8560p - sériový port žije

EliteBook 8560p je v pravdě profesionální výrobek, zejména pokud se podíváme na vyšší konfigurace. Ovšem i v těch nejzákladnějších je tatáž důležitá věc – design a konstrukce. U pracovních notebooků je ovšem často designem spíše míněna ergonomičnost a její vyváženost s vnějším vzhledem. A samozřejmě odolnost a ochrana obsažených dat, tentokráte myšleno fyzicky. Od toho vyvinula HP šasi nazývané DuraCase, jde o konstrukci notebooku z odolných ušlechtilých materiálů. Na tělo a víko jsou použity magnésiové slitiny, klouby víka jsou pak z hliníku a jejich čepy dokonce z oceli, které je sice mnohem pevnější a odolnější, ale je velice těžká, a proto bývá použita jen velice zřídka.

Přestože na samotný vzhled není na první pohled brán takový zřetel, úprava v „platinové“ (čili kovově stříbrné) barvě působí velice reprezentativně. Zejména oproti ultratradicionalistické konkurenci, kterou jsou například ThinkPady od Lenova, působí mnohem efektněji, v zakrývání stop prachu a nečistot ale může být nepraktičtější.

Velikost notebooku se odvíjí od displeje, zde je notebook s rozměry 374 x 250,5 x 34,1 mm a hmotností 2,73 kg přeci jen na hranici pohodlné mobility. Přenášení v batohu či brašně ještě není problém, a to i s přiloženým 90W adaptérem, ovšem práce přímo v terénu bude již značně nepohodlná až nemožná. Notebook je dodáván s Li-Ion šestičlánkovým akumulátorem o výkonu 55 Wh. Dobu výdrže výrobce nedodává, ale díky pokročilým šetřícím technologiím by mohla být i s výkoným hardwarem překvapivě dlouhá.

Širokoúhlý displej má dnes nejběžnější úhlopříčku 15,9'' a LED (diodové) podsvícení. U údaje o rozlišení používá výrobce poněkud matoucí zkratky HD, HD+ a FHD, zřejmě má jít o HD Ready (1366 x 768), HD+ (1600 x 900) a Full HD (1920 x 1080), je tedy dobře být při případném výběru notebooku pozorný. Všechny obrazovky jsou vybaveny antireflexním filtrem, není tedy třeba mít obavy ze silných odrazů či odlesků slunce.

Hardwarová výbava notebooku je založena na současné generaci procesorů od Intelu, tedy Sandy Bridge. V útrobách tohoto EliteBooku najdeme dvojádrová Core i5-2540M (2,60 GHz, 3 MB L3 cache, DMI) nebo Core i7-2620M (2,70 GHz, 4 MB L3 cache, DMI), oba procesory mají shodné TDP 35 W a také používají stejný čipset – QM67 Express. V oblasti grafiky se můžete spokojit buď se skromnějším dedikovaným řešením z platformy Sandy Bridge Intel HD 3000, vhodné je především pro ty, kteří preferují dlouhou výdrž na baterie. Náročnější si připlatí za dedikované AMD Radeon 6470M s 1 GB DDR3 vlastní paměti. Tato karta dodá patřičnou porci výkonu i pro novější hry nebo jednodušší využívání 3D modelovacích aplikací typu AutoCAD, ovšem mnohem častěji budete připojeni kabelem k elektrické zásuvce. Paměťový systém ve všech nabízených sestavách tvoří jediný 4GB modul DDR3-1333, pro většinu využití to bude dostatečné, snad pouze pro střih videa se může hodit dokoupit další paměti.

Paměťové úložiště sestává z HHD připojených přes SATA II a s rychlostí 7200 ot./min, volit můžete z kapacit 320 a 500 GB. Pro nejnáročnější je pak možné zvolit top konfiguraci se 128GB SSD. Optickou mechaniku zastupuje Super Multi DVD vypalovačka, která umí, jak je obvyklé u všech HP, popisovat k tomu určená média technologií LightScribe.

Konektivita je v tom správném uspořádání: Wi-Fi ze sady Centrino s podporou všech verzí (a/b/g/n/), Bluetooth adaptér, byť jen ve starší verzi 2.1+EDR, a gigabitový Ethernet. Za příplatek lze mít i 3G mobilní připojení HP hs2340 HSPA+. Mnohem zajímavější je osazení konektory, které patří mezi nejširší na českém trhu. Zajímavostí samo o sobě je použití dvou USB 3.0, dále dva USB 2.0 (jeden se stálým napájením) a ještě jednoho USB/eSATA partu. 5 USB, to jsme tu již dlouho neměli. Ale výčet neustává – FireWire (IEEE 1394) a dokonce sériový port, dosud hojně používaný v průmyslu (CNC stroje, obráběcí a lakovací roboty, lisy apod.). Nechybí ani „běžné multimediální“ porty, tedy obrazové výstupy realizované VGA a DisplayPortem, dvojicí audiokonektorů a čtečkou paměťových karet MMC/SD. Pro rozšíření schopností notebooku tu je i široký slot pro ExpressCard (/54), dokovací konektor a ještě i zvláštní konektor externí baterie, která výdrž může rapidně prodloužit, ovšem za cenu citelného vzrůstu hmotnosti, už tak poměrně vysoké.Na zabezpečení se vedle zmiňovaného TPM čipu podílí ještě čtečka otisků prstů a čtečka karet Smart Card. Přestože zaměření notebooku není ani v nejmenším multimediální, výrobce vám nabídne i webkameru a ozvučení značkovými reproduktory (SRS) a duálním mikrofonem.

Jako operační systém byly vybrány Windows 7 Professional 64. Vedle nich a driverů najdeme i širokou nabídku programů jako HP ProtectTools, HP Spare Key, HP 3D DriveGuard, Roxio My DVD 2010 SE, Microsoft Office 2010 Starter či Norton Internet Security 2011 trial. Záruka je poskytována po dobu tří let typu carry-in a jednoletá záruka na baterii. Dokoupit je možno i záruku s opravou na místě (on-site) či rozšíření záruky na baterii.

Koncová cena HP EliteBook 8560p v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-2540M (2,6 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, integrovanou grafickou Intel GMA HD 3000, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2x USB 3.0, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 Pro 64 činí 21 908 Kč bez DPH (26 290 Kč s DPH). Za sestavu s Intel Core i7-2620M (2,70 GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), AMD Radeon 6470M s 1 GB, SSD 128 GB, 3G modem dáte 38 763 Kč bez DPH (46 516 Kč s DPH).

Představení

Diskuse