HP Envy 14-1100 - v malém těle zdravý duch

7. 2. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dlouho anoncovaný 14'' notebook od HP kromě zavedené designové značky má opravdu co nabídnout, praktický a zároveň stylově krásný design, ušlechtilé materiály, technologické vychytávky i pro takové drobnosti, jako je klávesnice, navíc opravdu výkonný hardware včetně Intel Core i5 procesoru a dedikované grafické karty od ATI/AMD. Silnou zbraní je i doporučená koncová cena, která se hravě schová pod 30 000 Kč bez DPH.

HP Envy 14-1100 - v malém těle zdravý duch

O tom, že hlavním konkurentem by měl být Apple MacBook Pro, svědčí celá řada věcí – výrazné zaměření na styl, hliníkové tělo nebo štěrbinová (nevysouvací) optická mechanika jsou prvními důkazy. Naopak ale přidává výkonnější komponenty. Pojďme se tedy podívat, jak je na tom.

Proti designu opravdu může mít jen málokdo zásadnější námitky, na tomto poli byl odveden pořádný kus práce, snad jen ten, kdo nemá rád kovové povrchy, může protestovat. Celý notebook je totiž z hliníkové slitiny, kterou nemaskuje žádný lak, ovšem povrchová úprava nechybí. Víko a opěrky pro ruce jsou totiž zdobené abstraktním vzorem technikou, kterou bych nejspíše nazval laserové gravírování.

Rámeček kolem displeje je naopak kontrastně černý a velice lesklý, což mě sice ergonomicky netěší, ale z hlediska estetického je to naprosto pochopitelné. Klávesnice je typu chiclet, tmavé klávesy na světlém pozadí vypadají výborně, navíc jsou v nich skryty diody a noční podsvícení je pořád ještě známkou přepychu. Tmavý je i vícedotykový touchpad.

Rozměry 356 x 237 x 27,7 mm snad někomu mohou na 14'' notebook připadat maličko velké, ale zde je opět jedno zpřesnění, notebook má totiž značně nezvyklou úhlopříčku displeje, 14,5'', a to potom už smysl dává. Největší slabinou je tak asi hmotnost, která činí 2,52 kg, což lze ovšem přičíst bohaté výbavě i kvalitní konstrukci. Díky ní tak i větší a těžší notebook snese kdejaké chování během transportů, ovšem na běžnou práci v terénu už notebook vyloženě vhodný není. Pokud vás tedy neděsí hmotnost kvůli vašim svalům či zádům, notebook se mobilního nasazení nebojí.

Displej má již zmíněnou netypickou úhlopříčku 14,5'', což z něj dělá zajímavý kompromis mezi 13'' a 15'' konkurenty. Rozlišení je ovšem standardní HD ready (1366 x 768). Není to žádná chyba, ale oč lépe by notebooku slušelo třeba 1440 x 900, ostatně na vyspělejších trzích se nabízejí až s HD+(1600 x 1200). Povrch obrazovky je samozřejmě lesklý, podsvícení zajišťují diody (LED).

I když v zahraničí dokáže Envy ve svých útrobách uchladit i čtyřjádrové procesory, pro český trh je zatím v nabídce „pouze“ Intel Core i5-460M (2,53 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP) se dvěma jádry. Pomocí technologie Turbo Boost se navíc umí přetaktovat až na 2,8 GHz. Podporuje samozřejmě i Hyper-Threading a vlastně všechny pokročilé technologie své generace. Při šířce nabídky se nejedná „jen“ o mainstream, a když, tak rozhodně jeho výkonnější část. Tomu odpovídá i volba grafické karty, kterou se stalo ATI Mobility Radeon HD 5650 s 1 GB vlastní paměti (a dalšími 1700 MB sdílené). Jde o poměrně výkonnou mid-level kartu (cca 6500 bodů ve 3DMark 06) se 128bit paměťovou sběrnicí, 400 unifikovanými shadery, 40nm výrobním procesem a podporou DirectX 11. Ve standardním rozlišení rozběhá na vysoké detaily i hry jako Call Of Duty: Black Ops nebo Mafia II, o zábavu bude tedy postaráno. Pokud preferujete spíše výdrž na baterie, je možné zapřáhnout pouze integrovanou kartu Intel GMA HD. Paměťový systém počítače sestává z jediného 4GB modulu DDR3, což především sympaticky znamená, že druhý slot je volný pro další rozšíření a čipset Intel HM55 zvládá až 8 GB, přestože i 4 GB jsou více než dostatečné.

HP Envy je vybaveno pevným diskem o kapacitě 500 GB připojeným přes SATA, datové plotny ovšem rotují rychlostí 7200 ot./min, takže netřeba míti obavy o výkon. Optická mechanika je štěrbinová (bez vysouvacích dvířek), což je spíše krásné než praktické (nelze přečíst mini CD a DVD), jinak je to klasická Super Multi DVD mechanika s podporou čtení i zápisu na všechna k tomu určená média. Baterie typu Li-Ion má osm článků, kapacitu, výkon ani dobu výdrže výrobce neuvádí.

Konektivita je takříkajíc „v plné palbě“, což ovšem není dnes žádná zvláštnost. Pro pořádek: Wi-Fi a/b/g/n, gigabitový Ethernet a Bluetooth. Dále zde najdeme trojici USB 2.0 konektorů, z nichž jeden je kombinovaný se eSATA, obrazové výstupy mini-DisplayPort, HDMI a VGA, sluchátkový konektor a kombinovaný linkový vstup/výstup a čtečku paměťových karet. Nechybí ani webkamera a speciální technologie Beats, která má zajistit maximální možnou kvalitu zvukového projevu. Výrobce mluví o speciální konstrukci, ovšem fyziku neošidíš a z malých reproduktorů bez kvalitních ozvučnic velký zvuk udělat nejde.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64, další software tvoří krom driverů také sada HP utilit nebo Cyberlink DVD Suite, Adobe Photoshop Elements, Reader, nebo Symantec Norton Internet Security trial. Doba záruky je jeden rok bez porušení zákonné dvouleté lhůty pro fyzické osoby – nepodnikatele.

Doporučená koncová cena pro HP Envy 14-1100 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-460M (2,53 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP),4 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD 5650 s 1 GB, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0/eSATA, Bt a s Windows HP 64 činí 26 177 Kč bez DPH (31 412 Kč s DPH).

Představení

Diskuse