HP Envy 17-2100 - hliníkový Hummer

3. 10. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Co má počítač společného s civilní podobou armádního offroadu? Jde o velký, vysoce výkonný a také nijak levný přístroj se slušnou odolností. Pokud se maličko zasníte, podobnosti tu jsou. Čtyřjádrový procesor, 1 TB úložného prostoru, pokročilá optická mechanika, opravdu nadupaná grafická karta, Full HD 17'' displej, ale i hmotnost kolem 3,5 kg. To je HP Envy 17-2100.

HP Envy 17-2100 - hliníkový Hummer

HP Envy je podle záměru výrobce určeno především do domácností, ale cena, použité materiály i hardware napovídají, že to je notebook s mnohem širším použitím a v podstatě jen „herní“ Radeon bez certifikovaných ovladačů dělá z notebooku spíše herní stroj než pracovní stanici. Pokud na certifikaci nelpíte, profesionalitu tomuto přístroji nikdo neupře.

Celý notebook je poplatný době - šasi je z broušeného hliníku, na víku a opěrkách pro ruce s laserovým gravírováním. To má poměrně abstraktní, ale trošku jakoby květinový motiv, takže může zaujmout jak muže, tak i ženy, celkově bych si dovolil design nazývat unisexovým. Hliník ale považuji za ušlechtilý materiál, především jeho pevnost a odolnost je příkladná, největším záporem bývá fakt, že výborně vede teplo i do míst, kde z něj většina uživatelů nebývá nadšená, i když to je do značné míry závislé na návrhu chlazení. S kovově stříbrným povrchem hezky kontrastuje tmavě šedá chiclet klávesnice s podsvícením, touchpad ponechal výrobce v barvě okolí, tedy kovové.

Rozměry tohoto přístroje jsou 416 x 275 x 38,7 mm a hmotnost 3,41 kg. Na to, o jak velký notebook jde, je vlastně hmotnost velice příjemná a v tomto okamžiku porovnání s Hummerem tak úplně nesedí. Každopádně mobilita také není nejlepší, i když kvalitní brašna a trocha odhodlání může stačit i na častější přenášení, 120W adaptér ovšem bude povětšinou nezbytností. HP tradičně nezveřejňuje na svém webu , ovšem stejně jako u minulé generace půjde o šestičlánkový Li-Ion akumulátor s kapacitou 5225 mAh. Doba výdrže se může o něco lišit, ovšem výrazně přes 2 hodiny půjde jen těžko.

Displej je určitě jedním z největších kladů notebooku. Má rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1080 pixelů. Povrch je lesklý, což opět není příliš praktické pro mobilní nasazení, jakmile ale máte pod kontrolou světelné podmínky, budete mít sytější barvy. O podsvícení se v materiálech HP také nemluví, ale bylo by velice neobvyklé, kdyby volili jiné než pomocí LED.

Základem Envy je procesor 2. generace Core i7, konkrétně model 2630QM (4 jádra, 2 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W). Tento model podporuje všechny moderní technologie od Intelu vyjma vPro a VT-d virtualzace. Čipsetem je Intel HM67 a ten spolupracuje s vysokovýkonnou grafickou kartou AMD HD Radeon 6850M s 1 GB GDDR5 paměti. Jde o jednu z rychlejších karet výrobce, i když mezi prémiové karty tak úplně nepatří – výrobce jí, oproti jejím předchůdcům – vybavil pouze 128bitovou sběrnicí, což vždy býval znak mid-level karet. Ovšem 800 programovatelných shaderů, takt jádra až 675 MHz a takt pamětí dokonce 2 GHz tuto nevýhodu vyvažují. Karta samozřejmě podporuje DirectX 11 a je možné na ní spustit všechny nejnovější hry a detaily budete stahovat jen u těch opravdu nejnáročnějších. Výbava pro hráče je to dostatečná. Paměťový systém šel do určitého kompromisu, ovšem vzhledem k tomu, že ze systémové paměti nebude ukusovat grafická karta, 6 GB DDR3 by mohli stačit, škoda je pouze to, že jsou takto obsazeny oba sloty.

Zatímco kombinovanou Blu-ray ROM / Super Multi DVD vypalovačkou se chlubila už minulá generace, a je to poměrně příjemné osazení kvůli možnosti přímo na displeji notebooku sledovat Blu-ray filmy v plné kvalitě, pevný disk byl inovován směrem k větší kapacitě. 1 TB už stačí téměř na cokoli a nedostatkem místa asi trpět nebudete, 5400 otáček sice není nejlepší možný údaj, ale o vyloženou brzdu také nepůjde.

Konektivita je standardní, k dispozici dostáváme Wi-Fi a/g/n, gigabitový Ethernet (10/100/1000 LAN) a Bluetooth. Výborná je naopak na velikost notebooku výbava porty - jeden USB 3.0 a dva USB 2.0 a ještě jedno |USB v kombinaci s eSATA. Dále trojice obrazových výstupů (digitální DisplayPort a HDMI, analogové VGA) doplněná dvojicí audiokonektorů a čtečkou paměťových karet (SD/HC/XD, MMC, MS/Pro, xD) spolu s HD webkamerou, která má překvapivě dobré vlastnosti. O ozvučení se stará dvojice (středo)výškových reproduktorů a subwoofer na spodní straně notebooku. Přestože útlum na basech je opravdu velký, oproti notebookům bez wooferu je zvuk vynikající. Se slušným počítačovým 2.1 ozvučením ovšem soutěžit nemůže a pokud doma používáte AV reciever a slušné hi-fi reproduktory...

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64, další software tvoří krom driverů také sada HP utilit nebo Cyberlink DVD Suite, Adobe Photoshop Elements, Reader, nebo Symantec Norton Internet Security trial. Doba záruky jsou dva roky.

Doporučená koncová cena pro HP Envy 17-2100 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-2630QM (4 jádra, 2 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 6 GB RAM, grafikou AMD Radeon HD 6850M s 1 GB, HDD 1 TB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1 x USB 3.0, 3x USB 2.0 (1x kombi eSATA), Bt a s Windows HP 64 činí 26 780 Kč bez DPH (32 136 Kč s DPH).

Představení

Diskuse