HP Pavilion g6 - s malým budgetem i na multimédia

28. 3. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pavilion g6 je počítač pro domácí zábavu. U HP vsadili na slabší procesor od Intelu a docela zajímavou dedikovanou grafickou kartu od AMD, takže hry a filmy budou preferovanější než práce a výpočty. Přidali 15'' displej, půlterový disk, LightScribe DVD mechaniku a cenovku, která může zaujmout nejširší vrstvy uživatelů, je na ní totiž číslovka menší než 13 000 Kč bez DPH.

HP Pavilion g6 - s malým budgetem i na multimédia

Paviliony jsou počítače, se kterými se počítá v domácnostech, a jsou tomuto nasazení perfektně přizpůsobeny. A to nejen cenou. I když ta dává možnost mít v každé rodině poměrně výkonný notebook pro každého člena a totálně se při tom nezruinovat. Na druhou stranu součástky notebooku jsou také zjevně určeny spíše pro zábavu a jen základní pracovní nasazení, i když prezentace do školy se na něm udělat dají zcela jednoduše.

Černošedé plastové šasi určitě není tím nejodolnějším, které jsme mohli kdy vidět a ani v eleganci či luxusu hrát prim nebude. Ale je zcela přiměřené své kategorii a ceně. Kombinace tmavších a světlejších plastů nevypadá nijak špatně a HP se tím vyhnulo již poněkud vyčpěle vypadající kombinaci s plasty stříbrnými. Černá chiclet klávesnice nemá numerický blok, ale zase jsou všechno tlačítka příjemně velká, dvoutlačítkový touchpad je vycentrován přesně na střed notebooku.

Rozměry těla jsou 374 x 245 x 30,5 mm, což je pro 15'' notebooky velikost běžná. Hmotnost začíná na 2,55 kg a závisí na konfiguraci, každopádně je to v rámci kategorie dobrý výkon, byť poslední dobou se té téměř magické hranici dvou a půl kila blíží celá řada notebooků této kategorie a úspěšně průměr snižují. Celkem lze tedy považovat mobilitu za průměrnou, přístroj není ani příliš velký, ani těžký a hlavním limitem tak bude konstrukce šasi a vaše důvěra v ní. Druhým pak výdrž na baterie, kterou ovšem výrobce neudává. A Ani fakt, že jde o šestičlánkovou Li-Ion baterii nám nijak zvlášť nepomůže, odvolat se tak mohu maximálně na průměr, který činívá asi 3 hodiny. V kvalitní brašně se určitě dá notebook nosit do práce či školy, ovšem za chodu určitě doporučuji tvrdou podložku (stůl, školní lavici apod.).

Displej je širokoúhlý a má standardní úhlopříčku 15,6''. Má rozlišení 1366 x 768 pixelů (HD ready) a podsvícení pomocí LED. Povrch je pro lepší barevné podání lesklý, problém s nízkými pozorovacími úhly u TFT displejů to ovšem neřeší. Podobné displeje najdeme u téměř všech konkurentů, proto netřeba nic vytýkat, ale také není zač pochválit.

Jak je již zmíněno v úvodu, u HP osadili raději jen slabší procesor a uspořené vložili do grafické karty. Pomyslným srdcem se tak stal Intel Core i3-380M (2,53 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W). To je procesor, který sice zvládá všechny běžné potřeby typického uživatele, ale chybí mu několik zajímavých technologií, především Turbo Boost. To grafická karta AMD Radeon HD 6470M s 512 MB DDR3 videopaměti poskytuje dostatek výkonu i pro novější hry, ovšem povětšinou jen na nízké detaily. Hlavní brzdou je zjevně 64bitová paměťová sběrnice, jinak 160 pipelines v jádře na frekvenci 700 MHz. Paměťový systém, ač není zatěžován grafickou kartou, má 4 GB v jediném DDR3 modulu, je tedy možno kapacitu snadno rozšířit, ovšem RAM brzdou počítače není a vyšší hodnota mi tak přijde zcela zbytečná.

Pevný disk připojený přes SATA rozhraní má kapacitu 500 GB při rychlosti 5400 ot./s. Je tedy dost prostoru na hudbu, filmy, hry či fotky. O čtení a zápis na optická média se stará Super Multi DVD vypalovačka podporující technologii LightScribe, která umožňuje na speciální média vypalovat i popisky nebo jednoduchou grafiku, HP tuto technologii implementoval do všech svých optických mechanik a tedy i všech notebooků.

O konektivitu je postaráno díky Fast Ethernetu, Wi-Fi adaptéru b/g/n a Bluetooth modulu. Rychlost síťové karty sice může být zklamáním, ale v praxi se stejně gigabitový Ethernet tak často neuplatní a důležitější součástka, Wi-Fi, podporuje vše potřebné. Výbava porty je také poměrně sporá, ovšem zásadní věci zde jsou – trojice USB 2.0, HDMI a VGA konektor, dvojice audiokonektorů a čtečka paměťových karet MMC a SD. Multimediální schopnosti ještě doplňují webkamera a také značkové reproduktory Altec Lansing. Hi-Fi poslech ovšem nečekejte, i když značkové měniče často přináší oproti no name slyšitelné zlepšení.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit, dále s utilitami od výrobce, včetně možnosti vypálit si CD/DVD pro obnovu, programy Adobe Flash Player a Reader, Windows Live a MS Office trial a bezpečnostním řešením od Symantec. (aktualizace po dobu 60 dní). Záruka je v době trvání 2 let Colect and Return.

Koncová cena HP Pavilion g6 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-380M (2,53 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, grafickou kartou AMD Radeon 6470M, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64 činí 12 325 Kč bez DPH (14 790 Kč s DPH).

Představení

Diskuse