IdeaPad Z360 - opticky malý, ale s optikou

17. 1. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud hledáte relativně malý a spíše jednoduchý, ale mobilní notebook a neobejdete se bez optické mechaniky, která u řady 13'' notebooků není, zkuste se podívat na IdeaPad Z360 od Lenova. Nejen že nabízí výše zmíněné, ale přidává i Core i3 procesor, dostatek paměti a přepínatelnou dedikovanou grafickou kartu od NVIDIA. Doporučená koncová cena jen mírně převyšuje 15 000 Kč bez DPH.

IdeaPad Z360 - opticky malý, ale s optikou

V oblasti domácích malých notebooků je modelů s optickou mechanikou jak šafránu, myslím tedy, že právě tato „předpotopní“ technologie je hlavním tahákem tohoto notebooku. Samozřejmě, dnes se dá všechno vyřešit, přenosná paměťová média (flashdisky nebo paměťové karty) pojmou i filmy v HD rozlišení, které se distribuují jen na Blu-ray discích, ale ve spoustě případů je nejjednodušší prostě vzít originální DVD a vsunout ho do mechaniky. V ostatních specifikacích se nijak zvlášť neliší od standardů své třídy, což ale nepovažuji za špatnou vlastnost.

Design je poměrně jednoduchý a přes oblé tvary v něm pozorné oko může objevit vzdálené připomínky strohých a praktických ThinkPadů. Příkladem může být matná čerň povrchu víka a spodku základny, kterou ruší jen jednoduché firemní logo. I rámeček displeje je černý stejně jako chiclet klávesnice, naopak okolí klávesnice, opěrky na ruce i touchpad jsou jasně stříbřité. Velká očekávání vzbuzuje i fakt, že části šasi (nejspíše víko) jsou provedené v kovu, přesnější však Lenovo být nechce.

Rozměry notebooku jsou 327 x 219 x 20-34mm, hmotnost potom začíná u 2 kg. Je zřejmé, že mobilita přístroje je velice dobrá a není problém nosit ho s sebou celý den, třeba v neoprénovém pouzdře. Oproti business modelům má ovšem tento jednu zásadní nevýhodu, kterou je výdrž při chodu na baterie (6 článků, Li-Ion), kterou výrobce udává poněkud rozmlženým údajem 3-4 hodiny. Celý den tedy s vámi Z360 klidně stráví, ovšem počítejte s nutností mít po ruce napájecí adaptér a čas od času i zásuvku.

Širokoúhlá obrazovka s úhlopříčkou 13,3'' a HD ready rozlišením (1366 x 768 pixelů) vlastně definuje jednu z kategorií notebooků. Podsvícení obstarávají diody, což už je dnes standard, ovšem u notebooku zaměřeném na přenosnost je to díky nižší spotřebě oproti starším technologiím bod zajímavý. Displej má poměr stran (jak může být zřejmé i z rozlišení) 16:9 a v souladu s „domácím“ nasazením lesklou povrchovou úpravu, které u malých notebooků moc nefandím, kvalitní matný displej je v terénu mnohem praktičtější a lidí, kteří si budou na 13'' obrazovce užívat filmy, zase tolik není. Za zmínku stojí i 1,3Mpx webkamera s mikrofonem v rámečku displeje.

Základem celého notebooku je samozřejmě procesor. Žádné překvapení se nekoná, rozhodnutí konstruktérů opět upřednostnilo model od Intelu, totiž Core i3-370M (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI). i3 sice nepodporují řadu zajímavých technologií, především Turbo Boost, ale ty nejdůležitější, tedy Hyper-Threading a SpeedStep, ano. S TDP 35 W sice nejde o nejvýhodnější volbu, vyvažuje to ale úvaha ekonomická a také fakt, že výkonu bude pro většinu myslitelného vytížení dostatek. Procesor v sobě obsahuje i grafický čip Intel GMA HD, který je dobrou volbou při výkonově nenáročné práci kancelářskými aplikacemi počínaje a webem konče. Pokud budete potřebovat „hodit cihlu na plyn“, je zde dedikovaná karta NVIDIA GeForce 310M. Je to samozřejmě jen low-level karta, ale po automatickém sepnutí při vytížení počítače pomocí technologie Optimus dodá ve srovnání s kartou integrovanou dost výkonu pro hry pod DirectX 10.1. Při vysokých detailech si můžete užít hry typu FIFA 11, Quake 4 nebo většinu trošku starších her, při minimálních detailech ale rozhýbáte i tituly nové, jako jsou StarCraft 2 nebo CoD Modern Warfare 2, na cestách se tedy nudit nemusíte. Slušnému výkonu napomáhá i 1 GB vyhrazené paměti, při přehrávání HD filmů hardwarová akcelerace a v případě specializovanějšího nasazení na výpočetní operace zase můžete využít technologii CUDA. Systémová paměť celého počítače je tvořena dalšími 4 GB RAM ve dvou DDR-1063 modulech.

Pevný disk má kapacitu 500 GB, SATA rozhraní a rychlost rotace datových ploten 5400 ot./min. Některé modely by měly být vybaveny i technologií Lenovo Enhanced Expirience pro Windows 7, což je kombinace klasického HDD s SSD úložištěm, na kterém jsou často spouštěná data programů, např. operačního systému, programů pro práci s grafikou apod. Zvýšení rychlosti bootování má být přes 30%. Optická mechanika je typu DVD Super Multi DL s podporou zápisu na všechna k tomu určená média.

O konektivitu se stará dnešní klasická trojice adaptérů, tedy Wi-Fi b/g/n, 10/100LAN (Fast Ethernet) a Bluetooth 2.1. I další konektory jako by vypadly z oka valné většině konkurentů – trojice USB 2.0, z nichž jeden je kombinovaný s eSATA, dvojice jacků pro analogové audio, digitální HDMI i s prostorovým zvukem a analogový D-Sub (VGA) pro vyvedení obrazu a také čtečka paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD, xD).

Jako multimediální rozšíření se dají počítat technologie Dolby Advenced Audio (prostorový zvuk) či OneKey Theater II (optimalizace zvuku a obrazu). Pro zjednodušení přihlašování lze použít utilitku VeriFace, která rozpoznává obličeje podle obrazu z webkamery.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium, obsahuje i další software jako Adobe Reader, YouCam, Widows Live Essential nebo trialy MS Office 2007 nebo McAfee. Samozřejmostí jsou i utility od Lenova jako ReadyComm, Energy Management nebo DirectShare.

Doporučená koncová cena pro IdeaPad Z360 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-370M (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce 310M s 1 GB VRAM, HDD 5000 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, Bt a s Windows HP 64 činí 15 463 Kč bez DPH (18 632 Kč s DPH).

Představení

Diskuse