Lenovo IdePad U260 - štíhlý na méně než jeden palec

14. 2. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

IdeaPad U260 je novinkou mezi 12'' thin-and-light notebooky od Lenova. Jeho hlavní devizou je mobilita ve spojení s elegantním designem a ušlechtilými materiály. O minimální spotřebu, ale dostatečný výkon se postará nízkonapěťový procesor Core i3, naopak řada dalších charakteristik je zcela "dospělá", například pevný disk, konektivita nebo vybavení porty. Doporučená koncová cena za tento přístroj přitom nepřesáhne hranici 20 000 Kč bez DPH.

Lenovo IdePad U260 - štíhlý na méně než jeden palec

Apple je určitě jednou z nejúspěšnějších firem na přelomu desetiletí a doslova drží prst na tepu doby. Co poslední dobou vydá za novinku, to se stane módním trendem a často posune nějakou oblast IT i života lidí vůbec o nějaký kousek dál. Ale proč začínat představení notebooku od Lenova chválou úplně jiné firmy? Snad je to jen koincidence, ale minulý týden jsme si představili notebook, který byl konkurentem pro MacBook Pro a dneska tu zase máme přístroj, který se bude muset na trhu postavit MacBooku Air. Sice je jím mnohem méně inspirován, než tomu bylo minule, ale zacílení na trhu je jasné. Pojďme se tedy podívat, jak na tom IdeaPad U260 je.

Design není sice až tak nápadný, ale určitou originalitu mu musím upřít. Vlastně tohle spojení použitého materiálu a výtvarné podoby do elegantně nevtíravého notebooku na mě zapůsobilo na přístroji vůbec nejvíce. Jak je snadné se dozvědět, šasi přístroje je z hořčíkových a hliníkových slitin, což naznačuje celkem vysokou odolnost. Už ale na první pohled je jasné, že návrh šel trošku jinou cestou, než je tzv. unibody konstrukce. Zavřený notebook tak vypadá jako klasická papírová kniha, která má pevnou vazbu a tvrdé desky, které o něco přesahují rozměr samotných listů s textem. A tak i víko, zadní část a spodek základny tohoto IdeaPadu malinko přesahují rozměry zbytku těla notebooku, a tím ho i celkem účinně brání proti nehodám na cestách. A protože se víko při otevření zaklápí za tělo notebooku, jsou všechna rozhraní včetně třeba napájení instalována na bocích počítače. Za tento „knižní“ design má u mě Lenovo pořádné plus. Druhou věcí jsou barvy. Lenovo zvolilo teplé odstíny, k dispozici je mocca hnědá a klementinsky oranžová (klementinka je druh bezpeckové mandarinky :-D ). Jinak vnitřní části notebooku, rámeček displeje, boky a klávesnice jsou provedené v černé, takže barevně vše ladí. Klávesnice je typu chiclet a pod ní je dvoutlačítkový touchpad.

Rozměry notebooku jsou 318 x 204,5 x 18 mm, hmotnost 1,38 kg včetně 4článkové Li-Ion baterie, je tedy jasné, že mobilita nebude problémem. Díky kovové konstrukci by mělo být možné bez obav nosit notebook třeba jen v neoprenovém pouzdře s sebou celý den a s IdeaPadem pracovat, jak jen bude možné. A v tom je jediný háček. IdeaPady jsou stylovka, ale nikoli přímo profesionální pracovní nástroj. Máte tudíž dvě možnosti, buď si připlatit (a to pěkně mastně) za ThinkPad X, nebo se spokojit s cca 4 hodinami výdrže na jedno nabití baterie, což při rozměrech a mobilitě notebooku není v pravdě mnoho. Pokud se však bez větších problémů dostanete k elektrické síti (ve třídách a posluchárnách nebo kanceláři apod.), bude U260 to pravé s sebou na celý den.

Klasické rozměry displejů zřejmě vycházejí z módy a výrobci hledají, kde co přidat nebo ubrat, aby získali konkurenční výhodu proti konkurenci zařazené do obvyklých palcových kategoriích. A tak má IdeaPad U260 poněkud netypickou úhlopříčku 12,5''. Naopak u dalších vlastností displejů jsou až nadmíru konzervativní, i když u této úhlopříčky považuji použité HD ready (1366 x 768 pixelů) rozlišení za dostatečné, jednotlivé body budou velmi malé a zobrazení tedy jemné, snad jen lidé se špatným zrakem mohou narazit na potíže s čitelností defaultně nastavených fontů, ale i to lze přímo v OS změnit. Podsvícení obstarávají diody (LED). Zajímavé je, že ač u IdeaPadu, převážila potřeba mobility a byl zvolen pro toto nasazení vhodnější matný povrch. V rámečku displeje je skryta i neopomenutelná webkamera.

Že je notebook stavěný především na pohyb nedokládá jen velikost či materiál šasi, ale také použitý procesor. V Česku již klasicky nemáme úplný výběr, alespoň dosud není vidět procesory Core i5. Zatím je v prodeji sestava s dvoujádrovým nízkonapěťovým Core i3-380UM (1,33 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 18 W TDP) a čipsetem QS57 Express. Součástí je i dedikovaná grafická karta Intel HD, jejíž TDP je samozřejmě již započteno v údaji za celý procesor. Je zřejmé, že v téhle sestavě opravdu žádné zajímavější nové hry nerozhýbáte, ovšem s HD filmy už si notebook poradí a při práci s kancelářskými programy, prezentacemi, možná databázemi asi spíš budeme vděčni za delší dobu výdrže a (snad) i minimální hluk chlazení. Paměťový systém je tvořen dvěma 2GB moduly DDR3-1066, výsledné 4 GB by měly být pro všechnu práci, kterou nízkonapěťový procesor a dedikovaná karta zvládnou, dostatečné, proto není třeba notebooku vyčítat, že jsou obsazeny oba sloty pro paměti, a tudíž by bylo složitější či spíše nákladnější paměť případně rozšířit.

Notebook je tak „štíhlý“, že výrobce musel zabudovat netypický pevný disk. Výška toho použitého je totiž jen 7 mm, což naznačuje určité potíže, pokud byste chtěli disk vyměnit za jiný, zejména pokud byste dostali choutky třeba na SSD. Jinak se jedná o celkem běžný SATA disk s 320 GB kapacity a 5400 ot./min. K dobrému je i ochrana disku se zabudovaným pohybovým čidlem. Optická mechanika se, jak je běžné v celé kategorii, do notebooku nevešla. Pokud na ní trváte, nezbývá, než pořídit externí.

Konektivitu zajišťují adaptéry Wi-Fi b/g/n, gigabitového Ethernetu a Bluetooth 2.1. Porty jsou zastoupeny jen v míře nejnutnější, ale co od takto malého notebooku očekávat? Dvojici USB 2.0, dvojici obrazových výstupů (HDMI a VGA) a nakonec sdílený jack pro vstup i výstup audia. Pokud se vám to zdá málo, mohu zopakovat fakta o přítomnosti zdířky síťové karty a napájení, to je ale vše.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64, další informace nejsou známy, protože výrobce ještě nemá notebook na svých oficiálních stránkách (které jsou i tak velice nepřehledné co se konkrétních údajů týče). Lze si být jist, že tak jako u všech IdeaPadů budou všechny potřebné drivery, dále utility od výrobce i programy jako Adobe Reader či trial některého bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v době trvání dvou let.

Doporučená koncová cena pro Lenovo IdePad U260 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-380UM (1,33 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 18 W TDP), 4 GB RAM, dedikovanou grafikou Intel HD, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2x USB 2.0, Bt a s Windows HP 64 činí 19 660 Kč bez DPH (23 592 Kč s DPH).

Představení

Diskuse