Lenovo IdeaPad K1- 10'' tablet s Tegrou 2

28. 11. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Lenovo ve své uživatelské a multimediální linii IdeaPad představuje 10'' tablet vybavený procesorem NVIDIA Tegra 2 s grafickým adaptérem GeForce ULV, SolidState diskem a operačním systémem Android. Co od tabletu čekat si povíme v dnešním představení.

Lenovo IdeaPad K1- 10'' tablet s Tegrou 2

10'' tabelty si rychle dobývají své místo na trhu. Nejsou sice zdaleka tak univerzální a použitelné pracovně jako třeba subnotebooky nebo ultrabooky, ani tak mobilní a nekomplikované jako smartphony, ale z obou slučují především to dobré. Navíc díky možnosti přikoupit řadu příslušenství, třeba i hardwarovou klávesnici, je možné funkcionalitu dále rozšiřovat. Slabinou je dle mého pouze nepřítomnost USB portu, což mi přijde jako zcela esenciální záležitost, ale pojďme se podívat, čím toto vyváží.

Zařízení je samozřejmě malé a tenké, jak se na podobnou věc sluší. Rozměry 264 x 189 x 13,3 znamenají, že se tablet vejde i do podprůměrné kabelky a někomu dokonce do kapsy zimní bundy či kabátu. Hmotnost 750 g včetně základní baterie není sice zcela zanedbatelná, ale oproti i nejmenším notebookům je to vlastně pírko. „Čelní“ strana je vyvedena ve vysokém lesku a černé barvě, boky přístroje jsou šedostříbrné a zadní kryt si můžete vybrat – červený, černý, bílý? A dokonce i hnědý! Je jasné, že dlouhé povídání o mobilitě je vlastně zbytečnost. Přidám už jen poslední ze základních údajů – a to je výdrž na baterie. Údaje jsou velice chudé, u dvoučlánkové baterie (Li-Ion nebo možná Li-Pol) a při zachování hmotnosti to má být až 8 hodin, ale závisí to na vytížení, jiná bude při použití třeba s Kindle e-Readerem a jiná při zapnuté Wi-Fi a s grafikou na plné otáčky.

Displej má úhlopříčku 10,1'' a rozlišení WXGA (1280 x 800 pixelů) při poměrech stran 16:10. Obrazovka je samozřejmě dotyková, měla by rozpoznat až 10 bodů dotyku, při troše fantazie tak můžete používat všechny prsty na rukou :-)

O výkon se stará platforma NVIDIA Tegra 2 s dvoujádrovým procesorem ARM Cortex A9 (1,0 GHz, 1 MB L2 cache). Na SoC (systém on Chip) je samozřejmě i grafické jádro nazývané proste GeForce ULV (= Ultra Low Voltage). To má 8 shaderových procesorů, 4 pro vertex shadery a 4 pro pixel shadery, umí i komprimovat textury, zvládá vyhlazování a anizotropické filtrování. Tegra používá 32bitový jednokanálový paměťový řadič pro DDR2-600, kapacita RAM je 1 GB. Výkon tedy vcelku není příliš oslnivý, ale nesmíme zapomínat, že jde o malé mobilní zařízení, které se nespecializuje na práci, ale spíše na komunikaci a zábavu. To plní perfektně, lze bez obtíží sledovat HD filmy (omezení je dáno pouze rozlišením displeje) a hrát i poměrně náročné hry, tedy v segmentu tabletů. Ostatně právě Tegra 2 (a dnes samozřejmě i Tegra 3) má mezi SoC s ARM procesorem pověst toho graficky nejlepšího, NVIDIA má koneckonců na čem stavět.

Pro uložení systému a dat je integrováno 32 nebo 16GB SSD, mimo ČR by měla být na trhu i verze s 64GB SSD. Není to sice mnoho, ale nemůžeme to poměřovat notebookovými standardy. Navíc se u tabletu počítá prakticky s neustálým připojením k síti, a tam velikost úložného prostoru řeší prostor v Lenovo Cloud Share, technologie umožňující ukládání i sdílení dat, i dalších cloudových, free i placených aplikací je na trhu dostatek. Optická mechanika v přístroji samozřejmě není, ale její funkci, a částečně i rozšíření kapacity SSD, přebírá čtečka Micro SD karet.

Naprostým základem pro mobilní zařízení jsou samozřejmě možnosti připojení k síti. Zde se o toto stará Wi-Fi adaptér b/g/n a Bluetooth. K přístroji lze ještě připojit zobrazovací zařízení přes port mini HDMI a sluchátka s mikrofonem přes jeden kombinovaný mini-jack. Velice mi tu chybí USB port alespoň v některé ze svých zmenšených variant (mini, micro), ten si ovšem Lenovo ponechalo pro business tablet se značkou ThinkPad. Naopak nechybí hned dvojice webkamer, pro videokonference je tu 2Mpxkamerka nad displejem, pro další tvůrčí činnost (foto, video) 5Mpx na straně zadní.

Přístroj je vybaven operačním systémem Android HoneyComb 3.1. Instalovány jsou i programy jako Kindle e-Reader, Lenovo SocialTouch (synchronizace sociálních sítí, RSS, IM apod.), hra Galaxy on Fire, Drawing Pad či Documents To Go, celkem je jich na 30. Záruka činí 2 roky.

Koncová cena Lenovo IdeaPad K1 v konfiguraci s SoC NVIDIA Tegra 2 s procesorem ARM Cortex A9 (1,0 GHz, 1 MB L2 cache), 1 GB RAM, grafickým čipem NVIDIA GeForce ULV, SSD32 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, HDMI a Androidem HoneyComb 3.1 činí 1é 833 Kč bez DPH (13 074 Kč s DPH).

Představení

Diskuse