Lenovo IdeaPad V370 - pro malý business

31. 10. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Lenovo nabízí především do malých společností, ale samozřejmě i komukoli jinému, notebooky IdeaPad řady V, my si představíme modely V370 s 13'' obrazovkou, velice sympatickou hmotností a výkonem dodávaným procesorem Intel Core i5 a dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce. Mluvit budeme i o rychlém pevném disku a možnostech konektivity.

Lenovo IdeaPad V370 - pro malý business

IdeaPady byly vždy myšleny jako řada produktů pro domácnost, nijak nekonkurující business modelům rodiny ThinkPad. Lenovo však potřebuje pokrýt celý trh a ukousnout si pořádný díl z celosvětových prodejů notebooků. IdeaPady jsou tedy také členěny do několika řad označovaných písmeny a „V“ jako Vendeta... nebo Victory... no prostě Véčko patří řadě určené především malým firmám bez specializovaného IT oddělení a s velice omezeným IT rozpočtem.

Podobně jako ostatní IdeaPady řady V balancuje V370 na vratké hraně co nejlevnějších materiálů a co nejsolidnějšího zevnějšku. Šasi i víko je provedeno z plastů, byť jsou částečně z broušeného hliníku, u víka v černé barvě, okolo klávesnice a na opěrkách rukou pak v přirozeně stříbřité. Tyto nejviditelnější části jsou doplněny lesklým rámečkem displeje a matně černým šasi. Mně osobně dost vadí lesklé rámečky kvůli neustálým rušivým odleskům a odrazům, ale nikdy jsem podobný notebook nepoužíval dlouho a nejspíše si na odlesky lze rychle zvyknout a ani je nevnímat.

Šasi má rozměry 328 x 224 x 20,8 – 28,6 mm, nejde tedy o úplnou žiletku, ale trošku vyšší tělo alespoň dává tušit, že bylo kde a jak ho vyztužit, takže samotný materiál nebude problémem vzhledem ke slibované robustnosti. Hmotnost 1,67 kg zase ukazuje, že i mobilita bude bezproblémová a notebook budete moci užívat bez obtíží i mimo pevný stůl kanceláře či školní třídy. Chcete předvést svou prezentaci v metru – žádný problém. Tedy pokud nejedete příliš daleko, neboť kudlu do zad mobilitě trošku vráží doba výdrže na baterii, která u standardní šestičlánkové Li-Ion baterie nepřekročí 4 hodiny. Pokud se alespoň občas přes den dostanete k zásuvce a můžete hodinku dobíjet, je V370 minimálně z hlediska mobility a robustnosti vztažených k ceně docela zajímavý. Body mu přidává i dobře provedená chiclet klávesnice s názvem AccuTouch.

Již z velikosti šasi vysvítá, že do tohoto notebooku se mohl vejít jedině 13,3'' displej. Na rozdíl od ThinkPadů obdobné velikosti se zde musíte spokojit s lesklým provedením HD ready (1366 x 768 pixelů) displeje. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Proti podobným displejům lze v této cenové kategorii jen stěží něco namítat, u dražších notebooků je však už vývoj trošku jinde.

V Čechách je po obchodech k nalezení konfigurace s procesorem Intel Core i5-2410M (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), v katalozích se vyskytují i konfigurace s procesorem Core i3, například modelem i3-2310M (2,1 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W). Grafický výkon spravuje technologie NVIDIA Optimus a dodávají ho jak integrovaný čip Intel GMA HD3000, tak dedikovaná karta NVIDIA GeForce 410M s 1 GB DDR3 paměti. Paměťový systém sestává ze 4 GB DDR-1333 ve dvou modulech.

Pevný disk má kapacitu 500 GB, připojen je přes SATA rozhraní a jeho datové plotny se otáčí rychlostí 7200 ot./min, je zde tedy předpoklad velice slušných výkonů. Vzhledem k velikosti a kategorii notebooku se výrobce rozhodl neosazovat optickou mechaniku.

Zásadní a potřebnou věcí je konektivita, kterou představuje gigabitový Ethernet (10/100/1000 LAN adaptér), Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 2.1+EDR. Jsou tedy zajištěné všechny běžně používané technologie v požadované kvalitě. V nabídce portů mi citelně chybí USB 3.0, je vyváženo trojicí USB 2.0 portů, z nichž jeden je kombinován s eSATA. Následují dvojice obrazových výstupů – analogové VGA a digitální HDMI - dvojice audiokonektorů a čtečka paměťových karet (MMC, MS /Pro, SD /HC a xD). Součástí výbavy je webkamera a mikrofon, zabezpečení a rychlé přihlašování zajistí v této cenové hladině málo vídaná čtečka otisků prstů, která také zvyšuje dojem „business“ notebooku, byť zásadnější věci jako dokovací konektor obsaženy nejsou.

Lenovo IdeaPad V370 je dodáváno s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit, další výbavu tvoří produkty od Lenova, obzvláště se dbalo na zabezpečení, takže vedle čtečky otisků prstů máte i software Lenovo Security Suite s možností snadného šifrování dat. Doba záruky je jeden rok při nákupu na IČO, jinak samozřejmě ze zákona dva roky.

Doporučená koncová cena pro Lenovo IdeaPad V370 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-2310M (2,1 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce 410M s 1 GB DDR3, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64 činí 14 388 Kč bez DPH ( 17 206 Kč s DPH).

Představení

Diskuse