Lenovo IdeaPad Z460 - 14'' pomocník pro všechno

18. 4. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud hledáte univerzální počítač, který by měl přijatelný výkon, zachoval si vysoký stupeň mobility a nevybrakoval vám peněženku, možná ulpí vaše oko i na tomto přístroji od Lenova. Výrobce nabízí produkt s Core i3 procesorem, dedikovanou grafikou a 14'' displejem s LED podsvícením a zajímavou hmotností. Opatřil ho cenovkou s částkou nedosahující ani 15 000 Kč bez DPH.

Lenovo IdeaPad Z460 - 14'' pomocník pro všechno

Řada Z v rodině IdeaPad od Lenova představuje jakousi nižší střední třídu. „Zetka“ se vyrábí v několika velikostech displeje a jsou vhodná pro všechny, co tak nějak neví, podle čeho si vybrat. Míchají různé vlastnosti, a i když v žádné kategorii nijak nadprůměrně nevynikají, nikde také příliš neztrácejí. Pravý význam slova univerzální. Snad jedinou výraznou zvláštností je barva, neboť model Z460 se v Čechách prozatím nabízí pouze v modré. Jasně blankytná barva víka displeje však působí celkem svěže a přijde mi i poměrně unisex.

Relativně silnou stránkou notebooku je jeho mobilita. 14'' displeje obvykle znamenají lehké notebooky, i zde hmotnost začíná na 2 kg, přitom na displeji se pořád ještě dá dobře pracovat, fonty nejsou příliš malé, na filmy je možno koukat i ve dvou lidech a bez zvětšovacího skla :-) Rozměry notebooku jsou 327 x 219 x 20-34 mm, takže i možnosti přenášení jsou poměrně široké a notebook vás při celodenní nepřítomnosti na stabilním pracovišti či doma ani nepřetíží, ani nebude příliš překážet. Hlavním limitem mobility je tedy, jak už to bývá u všech notebooků mimo nejvyšší třídu, omezen především výdrží na baterie. K 6článkové baterii se dozvíme pouze, že jde o Li-Ion typ, který má podle výrobce udržet notebook v chodu až 4 hodiny, což znamená, že při používání během pracovního dne (např. se zapnutou Wi-Fi) budete muset nejméně 2x nabíjet (výrobci obvykle udávají nejvyšší dosažitelnou dobu, každé vytížení počítače, jako je spuštěná Wi-Fi, přehrávání filmů apod. jí výrazně zkrátí).

14'' displej má ty úplně nejobvyklejší parametry, jaké si jen dnes můžeme představit, což ovšem znamená jen to, že jde o standard, a tento fakt rozhodně neberu jako negativum. Širokoúhlé rozlišení s poměrem stran 16:9 má celkem 1366 x 768 pixelů, o podsvícení se starají diody (LED), jde tedy o energeticky úspornější řešení. Displeje s lepšími parametry, a to ještě ne vždy, jsou určeny do vyšších tříd, jako je u Lenova ThinkPad.

Ze strany hardwarového osazení došlo ze strany výrobce k drobnému, ale nijak zlému kompromisu v podobě osazení procesoru Core i3-380M (2,53 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), jehož hlavní nevýhodou je chybějící technologie Turbo Boost, takže procesor neumí přetaktovávat jádro při vytížení pouze jednoho ze dvou. Tento procesor ovšem stačí na všechny běžné pracovní výkony a nezklame ani ve hrách, pro které bude tím „úzkým hrdlem“ stejně grafická karta. Tu dodala společnost NVIDIA v podobě svého modelu GeForce 310M s 1 GB vyhrazené paměti. Tato karta patří do nižší třídy, takže na plné detaily rozhýbe jen starší hry, u těch nejnovějších bude mít potíže vyplývající z nepodpory DirectX 11. Naopak akceleraci HD videa zvládá bez obtíží až do nejvyšších rozlišení. Výkonnostně je srovnatelná například s integrovanou grafikou Intel GMA HD 3000, která se nachází u nejnovější generace procesorů generace Sandy Bridge. Systémová paměť sestává ze dvou 2GB DDR3-1333 modulů (celkem 4 GB), navíc si z ní nekrade grafika, na její nedostatek či pomalost tedy stížnosti určitě nebudou.

Do 14'' notebooků se optické mechaniky naštěstí stále dávají, u přístrojů jen o palec menších už to zvykem zdaleka není. Zde je osazena běžná DVD Super Multi vypalovačka. Pevný disk má kapacitu 500GB, což je lepší průměr, ale stačit by měl snad každému. Připojení přes SATA je samozřejmostí, 5400 ot./min pak standardem.

Konektivitu zajišťuje klasická trojice adaptéru – Wi-Fi b/g/n, 10/100 LAN (Fast Ethernet) a Bluetooth 2.1. Na modem, ať už analogový či digitální, místo nezbylo. I výbava porty je jednoduchá, ale plně funkční, představuje jí trojice USB 2.0, HDMI a VGA konektory pro výstup obrazu, dvojice audiokonektorů (in/out) a čtečka paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD, XD). Zabezpečení je řešeno pouze pomocí softwarových hesel a zdířky pro Kensington Lock. Neopomněla se ovšem ani webkamera.

Na notebooku je nainstalován 64bitový OS, jsou jím Windows 7 Home Premium, dále výrobce přidal vlastní i cizí software, např. OneKey Theatre nebo OneKey Rescue či VeriFace pro přihlašování se obrazem tváře z webkamery. Nechybí ani evergreen jako Adobe Reader, MS Office 2007 trial nebo trial na McAfee. Záruka je dvouletá mezinárodní.

Koncová cena Lenovo IdeaPad Z460 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-380M (2,53 MHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W),4 GB RAM, grafickou kartou NVIDIA GeForce 310M s 1 GB, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64 činí 14 952 Kč bez DPH (18 019 Kč s DPH).

Představení

Diskuse