Lenovo ThinkPad T420s - businessman dle Lenova

16. 5. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Lenovo nabízí svou vlajkovou loď - lehký a odolný busienss notebook s displejem o úhlopříčce 14'' s vysokým rozlišením, procesory Intel Core i5 i Core i7, perfektní mobilitou i pokročilými technologiemi jako USB 3.0 nebo i SSD úložištěm. Nechybí kovová RollCage - kostra a naopak nepřebývají zbytečná kila.

Lenovo ThinkPad T420s - businessman dle Lenova

Že jsou ThinkPady v čínských rukou je záležitost už tak stará, že by ji snad ani nebylo potřeba tolik připomínat. Ale přece se s každou novou generací znovu napjatě čekám, zda se „něco“ nestane. Jistě, přibyly širokoúhlé displeje (raději bych „úzkoúhlé“) a design je mnohem méně krabicovatější, než byl dříve, ale stejně jsou všechny ThinkPady (snad s výjimkou Edge) matně černé, kvalitně zpracované, s výbornou softwarovou podporou a usměvavě červeným puntíkem uprostřed klávesnice.

Model T420s je vlastně takovou vlajkovou lodí. Je nejmenším a nejlehčím v klíčové řadě T, která je určena především do business sektoru, čemuž odpovídá i kvalita, zpracování a cena, neboť o levný notebook se rozhodně nejedná. Design je ovšem řádně přizpůsoben prostředí, do kterého je určen. Žádné lesklé plochy se nekonají, notebook je čistě matně černý, to se týká základny i víka, klávesnice, jedinou, a ještě velice malou výjimkou jsou loga společnosti a řady ThinkPad v rozích víka (ThinkPad pak ještě v rohu opěrky pro ruce) a klouby víka, kterým jejich kovový vzhled dodává ovšem materiál, nikoli pouhý lak. A pokud bych měl být přesný, připomenu i červenou barvu na čepičce trackpointu a decentní proužek na tlačítkách trackpointu.

Rozměry notebooku jsou 343 x 230,1 x 21,1–26 mm což svědčí o opravdovém šetření s místem. I hodnota hmotnosti je zajímavá – při výdrži 5,5 hodiny je to i 6článkovou Li-Ion baterií 1,67 kg. Notebook je tedy přímo vyvinutý pro co největší mobilitu, navíc je tomu uzpůsobena i konstrukce šasi, na které se podílejí magnéziové slitiny a speciální kompozity obsahující plast a uhlíková vlákna. Celek by měl tedy vydržet všechna namáhání na cestách a při přímé práci v terénu. Pokud nehraje hlavní roli při vašem rozhodování velikost úhlopříčky, schopnost spouštět hry v nejvyšším nastavení či cena, je možné tento notebook doporučit komukoli a jsem si jistý, že bude spokojen.

Říci o některé části ThinkPadu T420s, že se obzvláště povedla, je dost obtížné, neboť všechny součástky jsou velice vyvážené. Ve světě HD ready displejů, které se dají používat i jako zrcadla, se ovšem matný displej ThinkPadu s rozlišením HD+ (1600 x 900 pixelů) vyjímá až neobvykle. Při 14'' úhlopříčky je zobrazení velice jemné a někdo to může řešit používáním větších ikon či fontů, ovšem řada lidí spíše ocení možnost práce se dvěma plnohodnotnými okny programů vedle sebe, což je například i můj případ. Podsvícení obstarávají LED.

Do ČR se prozatím dodává ve dvou sestavách ThinkPadu T420s (s znamená slim, tedy tenký), ušetřit se dá nákupem modelu T420si, který je se stejnou obrazovkou a výbavou ve stejném šasi, liší se pouze slabším procesorem Intel Core i3. Ale zpět k „čistým“ Eskám. Základní výbavu tvoří procesor Intel Core i5-2520M (2,5 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), o grafiku se stará integrovaný čip Intel GMA HD 3000. Pokud opravdu nemáte hluboko do kapsy, můžete si pořídit sestavu s Core i7-2620M (2 jádra, 2,7 GHz, 4 MB L3 cach, DMI, TDP 35 W) a přepínatelnou grafikou NVIDIA NVS 4200 s 1 GB paměti. Přestože dedikovaná grafika dodá pořádný kus výkonu navíc, přeci jen není počítač určený na hraní her, zvládne tedy jen ty starší či méně náročné, u dnešních titulů budete muset hodně ořezávat nastavení a detaily a neužijete si ani nativní nastavení displeje. V kancelářské práci či u HD filmů ovšem žádné potíže nevzniknou. Paměťový systém je tvořen jediným 4GB DDR3-1333 modulem, není tedy problém paměť rozšířit na plných 8 GB, ovšem i základní velikost by měla stačit na vše potřebné.

Pro ukládání dat je k dispozici 320 GB SATA disk s rychlostí otáčení 7200 ot/min., což na první pohled není zas tak luxusní, ovšem jen do chvíle, než zjistíme, že jde o jednoplotnový disk s výškou 7 mm. U silnější sestavy se potkáte s SSD s kapacitou 160 GB, jde jednoznačně o model od Intelu, neboť to je dnes jediný výrobce, který tenká SSD nabízí. Snížená výška disku je snad také jediná výtka, kterou na T420s mohu směřovat, a to především kvůlli nižšímu výběr při případném nahrazování či upgrade. Notebook disponuje i optickou mechanikou DVD Super Multi, která je usazena do 9,5mm UltraBay slotu, může být tedy snadno vyměněna za jiné příslušenství.

O konektivitu se stará obvyklá řádka adaptérů: gigabitový Ethernet, Wi-Fi a/g/n, Bluetooth 3.0. Notebook je také připraven pro 3G modem, jsou zde nainstalovány antény, pouze je třeba samotný modem dokoupit. U USB portů je situace zcela stejná jako u minulý týden představované Toshiby, ani dva nejsou stejné – počítejte se mnou – 1x USB 3.0, 1x USB2.0+eSATA a naposledy jedno obyčejné USB 2.0. dále následuje DisplayPort, VGA, jediný kombinovaný audiokonektor, čtečka paměťových karet a konektor pro dokovací stanici. Samozřejmě nechybí webkamera, pro vyšší komfort je také v pravém rohu umístěna čtečka otisků prstů.

Na notebooku jsou nainstalovány Windows 7 Professional 64bit, dále výrobce přidal vlastní software ThinkVantage, který řeší velkou část ovládání, upgradeů či řešení problémů na notebooku.Následuje samozřejmě i software třetích stra, ovšem většina je ho ve formě instalátorů a na disk se tak vůbec nemusí dostat.Příkladem může být MS Office Starter 2010 nebo trial na Norton. Záruka je tříletá typu carry-in.

Koncová cena Lenovo ThinkPad T420s v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-2520M (2,5 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, integrovanou grafickou Intel GMA HD 3000, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, Bt a s Windows 7 Pro 64 činí 31 400 Kč bez DPH (37 757 Kč s DPH).

Představení

Diskuse