MSI GT683DXR - herní speciál s matným displejem

10. 11. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

MSI na českém trhu představuje herní novinku, která si zakládá nejen na výkonném hardwaru, což znamená Intel Core i7 procesor nebo dedikovanou grafickou kartu NVIDIA s rychlou pamětí, ale především na výborném displeji, který překračuje hranice této cenové kategorie. Péče byla věnována i ozvučení a celkově notebook slibuje pestré zážitky za zajímavou cenu.

MSI GT683DXR - herní speciál s matným displejem

Taiwanská společnost MSI (MicroStar International) je na trhu již od roku 1986 a udělala si velice dobré jméno především jako výrobce základních desek a později i řady dalšího příslušenství jako jsou grafické karty nebo Wi-Fi Access Pointy. Na trh s notebooky ovšem vstoupila relativně pozdě, až v roce 2004. Navíc dlouho své produkty uváděla především v Asii a český trh zasáhla teprve před několika lety. K tomu si drží pověst "levné čínské značky", přestože byla založena na Taiwanu. Za tento fakt se nikdy nestyděla, ostatně na Taiwanu funguje většina ODM výrobců notebooků, kteří fyzicky vyrábějí notebooky pro velké americké či japonské značky. Sám o sobě tedy tento fakt nějakou nižší kvalitu neimplikuje. A ve svém klasickém portfoliu (základní desky a grafické karty) MSI znamená spíše záruku kvality než láce.

Na první pohled určitě zaujme design plný svítících diod. Nebál bych se ho označit jako zámořský, protože tento způsob zpracování není evropanovi vlastní a spíše se snaží soupeřit se značkami jako je Alienware. Přiznám se, že diod je na můj vkus až příliš a na notebook bych asi pyšný moc nebyl, ale na druhou stranu je notebook již na první pohled „ostrý“ a „dynamický“ a samozřejmě se najde skupina zákazníků, pro které je přesně toto přitažlivé. Osobně si umím podobný notebook představit na stole teenagera nebo na kolejní LAN párty.

Design je koneckonců dosti subjektivní kategorie, pojďme se podívat na čísla, ta nelžou. Rozměry notebooku jsou 396 x 296 x 55 mm, což znamená, že notebook se ani nesnaží sledovat poslední „štíhlé“ trendy, takto vysoký notebook jsem již delší dobu nezahlédl, ale také to znamená prostorný a dobře odvětratelný notebook, do kterého lze uložit pořádné hardwarové „radiátory“, a na výkonu MSI příliš nešetřil. Hmotnost je udávána 3,5 kg se šestičlánkovou baterií, ovšem naprostá většina sestav je rozumně dodávána s baterií devítičlánkovou, zdroj je 150W, výsledná hmotnost se tedy rychle dostane nad 4 kg, mobilita je tedy omezena především na občasné přenášení mezi jednotlivými pracovišti (je-li toto slovo vhodné k označení místa, kde se ponejvíce střílí, jezdí v luxusních sportovních autech a ohněm a mečem pobíjejí podivné nestvůry). Notebook je navíc celý postaven z plastů, nelze tedy očekávat nějakou obzvláštní odolnost a na notebook je lépe být, zejména během přenášení, opatrný. U baterií výrobce neuvádí kromě faktu, že jsou lithium-iontové, žádné další údaje o výkonu či době výdrže, ale u herního notebooku to není až tak zásadní. Bez ohledu na neznalost konkrétních čísel vám mohu s klidným svědomím říci, že pokud spustíte svou oblíbenou hru na nejvyšší možné detaily, bude doba výdrže krátká.

U tohoto notebooku budu moci chválit i použitou grafickou kartu s paměťmi, ale jednoznačně největším lákadlem, které vysoce ční nad cenovou kategorii notebooku, je displej. Už fakt, že je matný, je něčím opravdu neobvyklým, u úhlopříčky 15,6'' je rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů) něco úžasného a za opravdový luxus v plném významu slova považuji použití IPS technologie, které eliminuje většinu slabých míst TFT displejů – především špatné pozorovací úhly a nižší věrnost barevného podání – mat tu tak není na úkor barev. Chiclet klávesnice s numerickým blokem a zvýrazněním na klávesách W, A, S, D, které jsou v řadě her užívány k řízení pohybu, je opravdu herní, zajímavě vypadá i touchpad, ale jakýkoli pokročilý gamer stejně bude mnohem raději používat specializovanou myš.

Pokud chcete opravdu výkonný notebook, nemůžete začít jinak, než osazením čtyřjádrového procesoru Intel Core i7, MSI zvolila model i7-2630QM (2,0 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), u nižších konfigurací se lze setkat i s dvoujádrovými procesory Core i5-2410M a 2430M. Hardwarovým šperkem pak je grafická karta NVIDIA GeForce GTX 570M, což je prakticky druhá nejvyšší karta v nabídce aktuální generace grafik od NVIDIA a ve výkonnostní tabulce renomovaného serveru notebookcheck.com se nachází na sedmém místě mezi všemi recenzovanými kartami (po odečtení karet zapojených ve SLI a Crossfire). I přes vysoké rozlišení displeje si tak zahrajete i nejnovější hry na velice uspokojivé nastavení detailů a závidět budete jen nemnoha majitelům desktopů, kteří neváhali do svých obřích krabic investovat nejméně tolik, co vy do notebooku. O to se postará 336 unifikovaných jader taktovaných na 575 MHz a 192bitová paměťová sběrnice, která obhospodařuje 1,5 GB rychlých grafických DDR5 pamětí. U slabších konfigurací se potkáme „pouze“ s modelem GeForce GTX 560M, který už je při Full HD poněkud slabší a u AAA titulů se budete muset krotit v nastavení detailů nebo snižovat rozlišení, ale pořád budete velmi vysoko nad průměrem. Notebook je osazen 8 GB RAM ve dvou DDR3-1333 modulech, setkat se lze i s 6 GB (4+2 GB).

U pevných disků je situace malinko chaotická, každopádně všechny mechanické pevné disky jsou připojovány přes SATA rozhraní a mají rychlost rotace ploten 7200 ot./min. Setkat se lze s velikostmi 500 GB a 1 TB (1000 GB), některé konfigurace pak mají zajímavou sestavu 120 GB SSD + 750 GB HDD, zatím však na českém trhu k dispozici nejsou. Dodávána je samozřejmě i optická mechanika, na českém trhu DVD Super Multi vypalovačka, v zahraničí by měly být i sestavy s Blu-ray mechanikou.

O konektivitu se stará Wi-Fi karta s podporou standardů b/g/n, Bluetooth adaptér 3.0 a gigabitový Ethernet. Po bocích notebooku jsou umístěny dva USB 3.0 a dva USB 2.0 porty, z nichž jeden je kombinovaný s eSATA a audiokonektory pro sluchátka a mikrofon. Dále VGA a HDMI konektory a čtečka paměťových karet (MMC, MS /Pro, SD /HC/XC, xD). O co možná nejkvalitnější zvuk se stará dvojice středovýškových měničů a subwoofer zaštítěné firmou Dynaudio. Díky subwooferu snad bude zvuk nadprůměrný, ovšem s externí soustavou nikdy srovnávat nepůjde. Nechybí ani webkamera (2 Mpx) a mikrofon.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit. Žádné další programy MSI neinzeruje, ale lze předpokládat, že obslužné programy pro webkameru či nějaký trial bezpečnostního programu na notebooku najdete. Záruka je v době trvání 2 let.

Koncová cena MSI GT683DXR v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-2630QM (2,0 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 8 GB RAM, grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 570M s 1,5 GB GDDR5 , HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2x USB 3.0 + 2x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64 činí 29 613 Kč bez DPH (35 536 Kč s DPH).

Představení

Diskuse