Sony Vaio CA2S1E - s veselými barvami na doma i na ven

22. 8. 2011 02:55    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Sony představilo novou řadu C, která obsahuje prozatím jediný model CA. Je jím 14'' notebook s procesorem Intel Core i3, širokoúhlým displejem a standardní výkonovou výbavou, jaká je obvyklá v této třídě. Nechybí optická mechanika a dedikovaná karta s určitým herním potenciálem. Hlavním poznávacím znamením jsou ovšem rozjásané barvy transparentních laků, samo Sony zvolilo pro propagaci řady kus oranžový.

Sony Vaio CA2S1E - s veselými barvami na doma i na ven

14'' notebooky jsou trošku zvláštní kategorie. Pozici plnohodnotného mobilního pracoviště si spíše uzurpují o palec menší stroje, standard pro domácí práci je zase o palec větší. I vzhledem k hmotnosti je to většinou takový kompromis na jednu či druhou stranu, jednou je výhoda v o maličko větším šasi a lepší možnosti chlazení, po druhé v o něco lepší skladnosti, když si nejste jistí, jak často se svým počítačem vlastně budete cestovat. U dnes popisovaného přístroje Sony se hraje asi spíše na skladnější variantu domácího počítače, nahrává tomu grafika i instalovaná optická mechanika. A díky veselým barvám cílí zejména na mladší populaci a úspěch by mohl být obzvláštní u žen a dívek, například studentek, které chtějí zapůsobit zářícím notebookem, ale k tomu níže.

Co se týče designu – vzpomínáte na různé drobné přístroje (myši, USB flash klíčenky apod.) vyrobené z průhledného plastu, takže člověk mohl obdivovat uvnitř různé součástky, čipy nebo mapy tištěných spojů? Sony jako by vzpomnělo a opatřilo také svůj notebook transparentním plastem na víku, který sice neukazuje přímo hardware, ale vnitřní strukturu víka. Hlavní efekt je ale jinde - svádí dopadající světlo k hranám víka tak, že krásně barevně září, a to bez použití podsvícení. K výběru jsou 3 barvy s tímto efektem, červená, zelená a nejvíce propagovaná oranžová. Vedle nich je v nabídce i klasičtější bílá. Klávesnice, touchpad s podporou gest a rámeček displeje jsou shodně černé pro barevné modely, bílý má i je v bílé. Co obzvláště potěší je podsvícení klávesnice, je to módní, je to hravé, veselé a lze to vypnout.

Rozměry notebooku jsou 341 x 235,2 x 27,9 mm při hmotnosti 2,45 kg. Velikost notebooku stejně jako ilustrační obrázek žádný velký rámeček kolem malého displeje nevěstí, ovšem na hmotnostní hodnotu se dostávají i premianté z o palec větší kategorie. V hmotnosti je ovšem i 5300mAh Li-Ion baterie se šesti články, která podle údajů výrobce udrží notebook v chodu 6 hodin a 30 minut, čemuž bez ostychu věřím. Samozřejmě ovšem záleží na zatížení notebooku.

14'' displej (převedeno na metrické míry – 35,5 cm) je širokoúhlý, s poměrem stran 16:9 a rozlišením WXGA (1366 x 768 pixelů). O podsvícení se už ani nehovoří, Sony jako jeden z průkopníků již používá jen LED. Jedná se tedy o velice obvyklou obrazovku, která ničím nepřekvapí.

Že Vaio CA2S1E není přímo závodní stroj svědčí fakt, že výrobce použil procesor Intel Core i3-2310M (2,1 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP) vyráběný 32nm technologií. Postrádá možnost automatického přetaktování (Turbo Boost), ovšem i pro běžnou práci včetně her bohatě dostačuje. Potíže by mohly být u operací, které výrazně zatěžují CPU, ovšem velká většina z nich je dnes převedena či převeditelná na grafický procesor, kterým je dedikovaná karta AMD Radeon HD 6470M. Ta obsahuje 120 stream procesorů a obhospodařuje 512 MB vlastní DDR3 paměti. V testech výkonu si nevede úplně špatně a díky podpoře DirectX 11 rozpohybuje i nejnovější hry, ty ovšem jen na nízké detaily (v tomto nastavení poběží bezproblémově hry jako Dirt 3 – 82 fps, Crysis 2 – 39 fps, Call of Duty: Black Ops – 70 fps). Paměťový systém počítače tvoří jediný 4GB modul DDR3-1333, není tedy problém s rozšířením o další, ten ovšem není nezbytný, paměti je dost.

Pevný disk má kapacitu 500 GB, připojen je přes SATA rozhraní a datové plotny rotují rychlostí 5400 ot./min. 14'' notebooky obsahují obvykle i optickou mechaniku, nejinak je tomu i zde, Super Multi DVD vypalovačka je naprostým základem u všech dnešních notebooků.

Konektivitu obstarávají tři základní adaptéry, tak to je dnes obvyklé – Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0+HS a gigabitový Ethernet. Velké plus získává Sony za osazení 4 USB portů, z toho jeden je ve specifikaci 3.0. Dále zde najdeme konektory HDMI a externí VGA, dvojici audiokonektorů (3,5 mm jack) a slot pro karty MS/Pro a SD/HC/XD. Multimediální funkce rozšiřují webkamera (1,3 Mpx) a technologie Dolby Home Theatre. Bezpečnost naopak nijak podpořena není.

Sony Vaio SA2Z9E je dodáváno s operačním systémem Windows 7 Home Premium s aktualizací Service Pack 1 a dvouletou zárukou. Kromě všech utilit výrobce najdete na disku pouze MS Office Starter 2010, Windows Live Essentials, Adobe Acrobat Standard 9, Adobe Reader 10 a McAfee Internet Security a Online Backup ve 30denních trialech, což je u Sony obvyklá dávka pro všechny jí v současnosti produkované modely. Software je vybraný dobře, není ho mnoho a odinstalovávat budete snad pouze antivir, pokud se ho nerozhodnete registrovat a zaplatit.

Koncová cena Sony Vaio CA2S1E v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-2310M (2,1 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP), 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6470M s 512 MB, HDDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64 činí 16 630 Kč bez DPH (20 033 Kč s DPH).

Představení

Diskuse