Sony Vaio EC 4M1E - 17'' na filmy i hry

7. 3. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Vaio EC 4M1E je 17'' multimediální kousek, který svým designem i výkonem potěší každého domácího uživatele. Díky velkému displeji s nadstandardním rozlišením na něm vyniknou filmy, dedikovaná grafická karta rozhýbe nejednu hru. Na nedostatek výkonu si s procesorem Intel Core i5 stěžovat nebudete a na dvojici pevných disků už teprve ne. Přitom Sony udrželo doporučenou koncovou cenu pod 20 000 Kč bez DPH.

Sony Vaio EC 4M1E - 17'' na filmy i hry

Jak skloubit požadavek na elegantní design, dobrý výkon a slušnou cenu? Neříkám, že by nebylo z čeho vybírat, ale tohle Vaio se určitě dostane na přední místo v hypotetickém žebříčku. A čím že to? Inu, pojďme si to probrat.

Design – to u Sony není nic nového, když se podíváte na celý průřez nabídky této firmy, a zdaleka ne jen na notebooky, zjistíte, že nabízí vlastně to samé, co její konkurenti. Jen to má mnohem lépe pojmenované a hlavně výrazně zajímavěji zabalené. U tohohle „Éčka“ vsadila na design uměřený a elegantní spíše klasicky, což se zase příjemně projevilo na praktičnosti. Ona totiž matná čerň jakoby zmizela z nabídky pro domácí uživatele, kde se má všechno blýskat nebo alespoň hrát barvami. Tady ne. Kdyby byl notebook mobilnější, jásal bych, takhle se mi to „jenom líbí“. Klávesnice je u Sony – průkopníka chiclet řešení – samozřejmě chiclet, vešla se i numerická část a šipky jsou dokonce příjemně odsazeny. Na pohled není klávesnici moc co vytknout, v praxi to tak bývá také. Dvoutlačítkového touchpadu si také všimnete třeba na fotkách, kompletní čerň i těchto součástek u mě opět dojde kladného ocenění.

A jak je to s tou mobilitou? 17'' notebooky jsou obvykle řazeny do kategorie DTR – náhrada stolního počítače – a tady je to nejinak. S rozměry 409,1 x 273,8 x 31,9 mm to samozřejmě není žádný kolibřík, ostatně hmotnost 3,4 kg by mu ani neumožnila se vznést. Zarputilá povaha samozřejmě naloží notebook do batohu a dostane se s ním kamkoli, my ostatní ho raději necháme doma na stole, případně jej vezmeme autem na chatu nebo k babičce pochlubit se fotkami z poslední rodinné oslavy. Ostatně výdrž na baterie ani neumožní vzdálit se s počítačem od elektrické sítě na příliš dlouhou dobu. Výrobce udává výdrž s Li-Ion baterií o kapacitě 3500 mAh a výkonu 38,85 Wh jen dvě a půl hodiny, a to předpokládám, že vypne Wi-Fi a stáhne jas na minimum. Režisérský sestřih Pána prstenů bez adaptéru prostě nedokoukáte.

Co displej? O úhlopříčce displeje jsem se zmínil už několikrát, znovu tedy pro ty v zadních lavicích opakuji, že její velikost je 17,3''. Hlavní zbraní displeje, a téměř i celého počítače, je rozlišení HD+, tedy 1600 x 900 pixelů. Poměr stran displeje vás nechám uhodnout, ale širokoúhlé filmy si vychutnáte bez černých pruhů, do kterých se tak hezky umisťují titulky. O povrchové úpravě se výrobce nezmiňuje, ale téměř určitě bude pro co nejlepší podání barev leštěný. Podobně už se Sony ani nechlubí, že podsvícení obstarávají diody (LED), což snad znamená, že už je to samozřejmé u všech jejich modelů.

Na začátku jsem proklamoval cosi o dobrém výkonu. Jak ho Sony zajistí? U procesoru vsadilo na jistotu a osadilo Intel Core i5 480M (2,66 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP). K němu samozřejmě patří čipset HM55 Express a dedikovaná grafická karta. Tu dodalo AMD/ATI a jedná se o model Mobility Radeon HD 5650,což je v nejlepším slova smyslu čip střední úrovně. To je výborná volba, karta disponuje 1 GB paměti a 128bitovou sběrnicí, 400 unifikovanými pipelines a podporou DirectX 11. S moderním 40nm výrobním procesem má TDP jen 19 W, přitom rozhýbá i všechny nové hry. Samozřejmě případní uživatelé budou postaveni před otázku, zda upřednostní fps nebo ostrost obrazu a detaily, protože ani tato karta si neporadí s náročnějšími hrami v nativním rozlišením displeje. Zato na filmy to bude výborné. Paměťový systém má velikost 4 GB s pamětí typu DDR3-1066. Zda se jedná o jediný modul či jsou použity dva bohužel výrobce nespecifikuje, i tak ale jde o naprosto postačující velikost.

Velmi vděčným řešením paměťového úložiště, které ovšem lze použít jen u větších notebooků, je umístění dvou disků. Kromě výrazného zvětšení kapacity je možné taky zlepšit výkon – třeba řazením do RAID (pole). U tohoto Vaia najdeme dvojici disků o kapacitě 500 GB, celkově tedy 1 TB, připojeny jsou přes SATA rozhraní a mají rychlost 5400 ot./min. U optické mechaniky zažijeme malinko zklamání, protože při všech prima údajích o notebooku tady chybí byť i jen možnost přehrávat Blu-ray disky, i když displej k tomu přímo vybízí. Je tedy třeba spokojit se s klasickým Super Multi DVD řešením.

O konektivitu se starají Wi-Fi adaptér s podporou b/g/n standardů, gigabitový Ethernet (10/100/1000LAN) a Bluetooth 2.1+EDR. Porty pro připojení periferií zastupuje čtveřice USB 2.0, z nichž jeden je kombinovaný s eSATA, dále VGA a HDMI konektory pro výstup obrazu, dvojice adiokonektorů a slot pro ExpressCard/34 a paměťové karty (MS/pro/Duo a SD/HC). Nechybí ani webkamera s mikrofonem.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64, dále balíčkem firemních driverů a utilit VAIO (Brána, Media Plus, Care, Transfer Support, Update) a klasika v podobě Adobe Readeru, MS Office Starter 2010 nebo McAffe. Záruka je poskytována v době trvání dvou let.

Doporučená koncová cena pro Sony Vaio VPCEC4M1E v konfiguraci s procesorem Intel Core i5 480M (2,66 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP), 4 GB RAM, dedikovanou grafikou ATI Mobility Radeon HD 5650 s 1 GB, HDD 2x 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64 činí 19 991 Kč bez DPH (23 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse