Sony Vaio SA2Z9E- Sony pro businessmany

13. 6. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Nové Vaio třídy S dokazuje, že Sony umí důkladně promluvit do nabídky notebooků pro nejvyšší stupně managementu. Lehké a mobilní tělo z ušlechtilého a trvanlivého materiálu skrývá 13'' displej s vysokým rozlišením, výkonný procesor Intel Core i7, tiché SSD se zajímavou kapacitou, dedikovanou grafickou kartu AMD s možností přepnutí na integrované řešení, Blu-ray vypalovačku, dokovací konektor i stále oblíbenější USB 3.0. Exkluzivitu takto vytříbeného kousku vás ovšem přijde na 60 000 Kč bez DPH.

Sony Vaio SA2Z9E- Sony pro businessmany

Notebooky Sony Vaio vždy byly známy zejména jako designové kousky, a to i ve svých nejlevnějších řadách. Zde se ovšem ocitáme na úplně opačném pólu nabídky a je to patřičně vidět, kreativce tentokrát někdo držel pevně na uzdě. Ne že by byl notebook ošklivý, to v žádném případě, ale po vzoru většiny konkurence je opravdu uměřený. Odmyslíme-li si leskle šedá loga na víku displeje a dlouhý kovový pant víka, nenajdeme na notebooku jinou barvu než černou, ve velké většině matnou. Jen tlačítko touchpadu a malinký panel kolem webkamery jsou černé leskle. Je vidět, jak pevná pravidla v této kategorii panují a jak hluboce je všichni výrobci respektují. Po pravdě řečeno, položíte-li vedle sebe srovnatelné notebooky v této cenové kategorii bez ohledu na výrobce, rozdílů bude pomálu. Pojďme se tedy blíže podívat, co přesně za koktail namíchalo Sony.

Tělo notebooku je z pevného kovu, víko a tělo z hořčíkových slitin, opěrka pro ruce z hliníku, celý přístroj je tedy dostatečně tuhý a pevný při zachování minimální hmotnosti. Ta činí 1,68 kg. Pro celkové barevné sladění jsou všechny části, jak patrno z výše uvedeného, opatřeny stejným matně černým lakem. Rozměry těla jsou 331 x 224,5 x 23,3 mm, což z notebooku spolu s hmotností činí pracovní instrument, který je možné mít s sebou po celý den a přitom se tím nijak netrápit. Potkáte na chodbě kolegu, kterému potřebujete rychle něco ukázat? Není problém, práci ve stoje s notebookem drženým jednou rukou zvládnou i ženy. Pokud si navíc vystačíte s integrovanou grafikou a nízkým podsvícením, může vás notebook doprovázet až 7,5 hodiny, což už je skoro pracovní den. Pokud ho přes přestávku na oběd necháte dobíjet, vydrží i s tím nejvytíženějším managerem. Sony u baterie ovšem uvádí pouze dobu výdrže podle Mobile Marku 2007 a fakt, že je lithium-polymerová.

13,3'' displej je sice „pouze“ typu TFT, ale takový mají skoro všichni konkurenti. Ostatní údaje už jsou zajímavější. Rozlišení je HD+ (1600 x 900), i na relativně malé obrazovce tedy nabízí velikou plochu, byť za cenu drobných pixelů. Pokud vám to není vhod, lze nativní rozlišení snížit nebo používat změnu DPI, kterou Windows 7 už také umí použitelně. O podsvícení se sice na webu Sony nemluví, ale již delší dobu se bere jako samozřejmost, že se jedná o LED (Sony bylo jedním z průkopníků této technologie) a dlouhodobě patří displeje Sony mezi nejlepší ve své třídě.

I když Vaio SA2Z9E patří mezi malé a tenké notebooky, návrháři využili veškerého potenciálu, který v moderních chladicích systémech dříme a notebook osadili dvoujádrovým procesorem Intel Core i7-2620M (2,7 GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) a čipsetem Intel HM67 Express, což už je pořádná porce výkonu, i když díky technologiím jako SpeedStep není až tak energeticky náročný. O výpočty grafiky se dělí integrovaný čip Intel HD 3000 a AMD Radeon HD 6630 s 1 GB vyhrazené paměti a možností úplného vypnutí. Dedikovaná grafika má 128bitové paměťové rozhraní a 480 stream procesorů, i zde je tedy možnost volit mezi úsporou energie a výkonem karty střední třídy nejnovější generace. Paměťový systém tvoří 8 GB DDR3-1333, přičemž 4 GB jsou (snad z důvodu úspory místa či efektivity chlazení) napevno připájeny k základní desce, druhý modul je ve standardním slotu, ovšem s výměnou nepočítejte, čipset více paměti obhospodařit neumí. To ale nevadí, 8 GB RAM bude bezesporu dostatečných po celou dlouhou životnost počítače.

Jako úložný prostor slouží moderní SSD (Solid State Disc) o kapacitě 256 GB, navíc se Sony podařilo i do tenkého těla umístit disk klasických rozměrů (výška 9,5 mm), to například Lenovo v ThinkPadu T420s používá tenké 7mm disky, které vyrábí zatím pouze Intel (SSD) a Hiutachi (běžné HDD) a ještě pouze v nižších (a dražších) kapacitách. Nešetřilo se ani na optické mechanice, jejíž samotné umístění je velkým benefitem. Jde totiž o Blu-ray vypalovačku, takže další plus a důvod mít displej s vysokým rozlišením.

Konektivita je na nejvyšší úrovni stran dnešních technologií, obsahuje nejen Wi-Fi a/b/g/n, gigabitový Ethernet a Bluetooth 2.1+EDR, ale také WWAN modul (300 Mb/s RX/TX). U portů je situace naopak velice jednoduchá, ale účelná. Jeden port USB 3.0, dvojice USB 2.0, konektor pro sluchátka, HDMI a externí VGA (Mini D-Sub), a slot pro paměťové karty (MS /Pro/ Duo, SD/HC/XS. Nechybí dokovací konektor, díky kterému je snazší používat malý notebook doma či na pracovišti s velkým monitorem, pohodlnou myší a velkou klávesnicí. Jedinou výtkou tak snad může být chybějící ExpressCard slot, ale díky vestavěnému USB 3.0 i WWAN modulu zřejmě nebude příliš potřeba.

O zabezpečení se stará čtečka otisků prstů umístěná na pozici rolovacího tlačítka touchpadu spolu s TCG 1.2 čipem, nechybí ani 1,3MPx webkamera s vestavěným mono mikrofonem. Příjemnými pomocníky pak jsou třeba podsvícení chiclet klávesnice nebo automatická úprava jasu displeje.

Sony Vaio SA2Z9E je dodáváno s operačním systémem Windows 7 Professional s aktualizací Service Pack 1 a dvouletou zárukou. Kromě všech utilit výrobce najdete na disku pouze MS Office Starter 2010, Windows Live Essentials, Adobe Acrobat Standard 9, Adobe Reader 10 a McAfee Internet Security a Online Backup ve 30denních trialech, což je poměrně skromné a Sony lze za toto trošku pochválit.

Koncová cena Sony Vaio SA2Z9E v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-2620M (2,7 GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 8 GB RAM, přepínatelnými Intel HD 3000 a AMD Radeon HD 6630 s 1 GB, SSD 256 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, Bt a s Windows 7 Pro 64 činí 60 078 Kč bez DPH (72 170 Kč s DPH).

%text/footer%

Představení

Diskuse