Sony Vaio YB1S1E - malý velký muž

4. 4. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Jak se jméno westernové postavičky dostalo do nadpisu nad notebook? Inu Vaio řady Y k tomu trochu svádí. Chlubí se dvoujádrovým procesorem AMD, dedikovanou kartou od téže firmy a nabízí vysokou mobilitu a dlouhou výdrž na baterky. A jako u postavy Dustina Hoffmana se budeme muset podívat blíže, co je čím v tomto mini notebooku s 11'' obrazovkou míněno. Koncová cena se pohybuje okolo 11 000 Kč bez DPH.

Sony Vaio YB1S1E - malý velký muž

Mini notebook Vaio, v současnosti jediný zástupce řady Y, je od Sony už na první pohled, jeho design věrně reprezentuje styl značky. Oblé hrany, jednoduché plochy, logo. Ale také velice signifikantní „válcové“ panty notebooku s hlavním vypínačem z boku. Barva byla tentokráte vybrána šedobílá, jen klávesnice a spodní část těla netbooku jsou šedočerné. Celá konstrukce je z plastu, takže notebook nevypadá nijak luxusně, ale na solidnosti mu to ve srovnání s jinými mini notebooky v této cenové hladině nijak neubírá. Jde koneckonců hlavně o mobilitu.

Rozměry 290 x 202,8 x 25 mm dávají tušit, o jakého kolibříka se jedná. I hmotnost 1,46 je příjemná a s nošením či prací po celý den nebude mít problém ani dítko školou povinné, natožpak dospělí. Koneckonců netbooky původně vznikly především jako výpočetní řešení pro studenty a žáky ze třetího světa. Nejlepší mi ovšem na tomto notebooku přijde to, jak se návrháři vypořádali s častou slabinou netbooků – výdrží na baterie. Zde použili Li-Ion baterii s výkonem 37,8 Wh a kapacitou 3500 mAh, což je v podstatě malá a lehká věc, ale střídmě navrženému Vaiu zvládne dle výrobce dodávat elektrický proud až 6 a půl hodiny. Při intenzivnější práci, zapnuté Wi-Fi a podobných radostech se výdrž jistě sníží, ale pořád by mělo být možné využívat notebook po větší část pracovního dne, zejména když sem tam potkáte zásuvku.

Displej má úhlopříčku 11,6'' (294 mm) a je širokoúhlý s módním poměrem stran 16:9. Rozlišení je HD ready, tedy 1366 x 768 pixelů. Při této úhlopříčce už jde o velmi jemné zobrazení. Zdroj podsvětlení Sony neuvádí, ale moc by mě překvapilo, kdyby to nebyly LED, už jen ve vztahu k výdrži na baterii.

Výrobce se rád chlubí ve svých marketingových materiálech vysokým výkonem a dokonce tím, že netbook je vhodný pro hry. V rámci kategorie tomu tak opravdu je, do takto malinkého stroje se podařilo vměstnat docela dost, ovšem v porovnání s jakýmkoli větším bratrem nevyjde zdaleka tak dobře. Byl sice použit dvoujádrový procesor z vývojové větve Fusion, AMD E-350 (1,6 GHz, 1 MB L3 cache, HyperTransport), který pracuje se sníženým napájením, a tak má TDP pouhých 18 W i s grafickou částí, kterou AMD hrdě nazývá Discrete-level DirectX 11 GPU, tedy něco jako grafika na úrovni dedikovaných, ale nic se nemění na tom, že AMD Radeon HD 6310 je integrovaný v procesoru s kódovým jménem Zacate (AMD Vision). Je pravda, že jeho UVD 3 jádro si poradí bez nejmenších problémů s jakýmkoli HD 2D zobrazováním, ovšem ve 3D, byť na poměry netbooků je to slušné, docela pohoří. Hratelné plynule jsou jen starší tituly jako Call of Duty 4, Left 4 Dead 2 nebo Quake Wars ve středním nastavení, o lecčems vypovídají i benchmarkové testy: 3DMark06 – 1983 bodů, 3DMArk05 – 3597 bodů. To je o něco více než u přímého konkurenta – NVIDIA Ion 2 nebo Intel GMA HD, ovšem nikoli řádově. Čipset (či spíše řadič v procesoru) podporuje paměti do typu DDR3-1066, které jsou také použity, a to právě 2 GB v jediném modulu.

V tomto Vaiu je osazen pevný SATA disk s kapacitou 320 GB a rychlostí 5400 ot./min., čímž se dostává na úroveň plnohodnotných notebooků a disk by tak neměl být velikou brzdou. Při rozměrech netbooku je však jasné, že optická mechanika se nekoná, pokud ji potřebujete, musíte se spokojit s externí.

V rámci konektivity se zde setkáme se vším potřebným, tedy Wi-Fi b/g/n, gigabitovým Ethernetem i Bluetooth 2.1+EDR adaptérem. Situace mezi porty je malinko spartánštější, ovšem vyrovná se celé řadě „velkých“, ale levných notebooků – 3x USB 2.0, HDMI a VGE konektory, dvojice audiokonektorů a sloty pro paměťové karty MS Pro/Duo a SD/HC. A nakonec zmíním i webkameru (0,3 MPx), stereofonní reproduktory a vestavěný mikrofon.

Notebook bez obtíží zvládá operační systém Windows 7 Home Premium 32bit, dále jako každé Vaio obsahuje sadu firemních utilit (Brána, Media Plus, Care, Transfer Support, Update, Smart Network atd.), freeware a sharware jako Adobe Reader, MS Office Starter 2010 nebo trial McAfee a Norton Online BackUp. Záruka je v trvání 24 měsíců.

Koncová cena Sony Vaio YB1S1E v konfiguraci s procesorem IAMD E-350 (1,6 GHz, 1 MB L3 cache, HyperTransport, TDP 18 W), 2 GB RAM, integrovanou grafickou kartou AMD Radeon HD 6310), HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 32 činí 11 547 Kč bez DPH (13 909 Kč s DPH).

Představení

Diskuse