Sony Vaio YB3V1E - lehoučký výkon od AMD

14. 11. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Sony patří k těm výrobcům, kteří dávají svým zákazníkům vybrat. A tak si dnes představíme lehký a přenosný notebook s 11'' displejem a součástkami od AMD - dvoujádrovým procesorem a grafikou. S vysokou výdrží na baterie, pevným a praktickým tělem a samozřejmým elegantním designem, jímž je Sony známé, jde o přístroj, který stojí za to vzít v úvahu.

Sony Vaio YB3V1E - lehoučký výkon od AMD

Sony připravilo další zajímavý a designově propracovaný notebook, který se vejde do nejedné kabelky. A o kabelkách píšu hlavně proto, že design na mě působí poměrně dost žensky a právě ženy bych viděl jako hlavní cílovou skupinu uživatelů tohoto notebooku. Přístroj je navíc dodáván ve dvou barevných kombinacích. Buďto v bíle s černou základnou, nebo s černou základnou, bílou pracovní plochou a růžovým víkem včetně rámečku kolem displeje. Zejména druhou kombinaci si opravdu koupí téměř výhradně ženy, ta první je, řekněme, unisex.

Barvy i značně zakulacený design ale trošku klamou tělem, přístroj je vyroben z magnésiových slitin, které v sobě snoubí vysokou pevnost a odolnost s velice nízkou hmotností. Nejde samozřejmě jen o tělo, ale i tak je výsledná hmotnost 1,46 kg i s baterií uspokojující a ve spojení s odolným materiálem zaručuje vysokou mobilitu – opět připomínám výše zmíněné kabelky, opravdu v nich nosit lze, má rozměry 290 x 202,8 x 25 mm. Výhodou je i fakt, že při trochu střídmém užívání se vám zavazadlo nezatíží a nenadme ani zdrojem, neboť lithio-iontová baterie (šest článků, 5200 mAh) by měla udržet notebook v chodu až 6,5 hodiny.

Displej s úhlopříčkou 11,6'' (294 mm) má rozlišení HD ready (1366 x 768) a poměr stran 16:9. Podsvětlení obstarávají diody. U takto malé obrazovky půjde o velice jemné zobrazení a pocit z něj budete mít určitě dobrý, jde o povedený kompromis mezi zobrazeným prostorem a velikostí pixelu. U velkých 15'' monitorů toto rozlišení nepovažuji za velkou výhru, ovšem u subnotebooku za něj naopak mohu pochválit. Chiclet klávesnice má černá tlačítka, ovšem mřížka mezi nimi a také popisky jsou bílé (modré pro Fn), což je příjemně kontrastní a působí to na mě elegantně. Pod mezerníkem je běžný dvoutlačítkový touchpad.

Většinou, pokud představuji nové notebooky, snažím se najít a vypíchnout jejich hlavní benefit, zajímavost, prostě důvod, proč se pro daný kus rozhodnout. Dnes to bude určitě hardware, protože Sony je po dlouhé době výrobce, u nějž se setkáváme s osazením produktů společnosti AMD. Nechci paušálně tvrdit, že AMD je lepší či horší než Intel, ale je to alternativa, což může pro řadu lidí být výhodou. Použito je dvoujádrové APU (Accelerated Processor Unit) AMD E450 (1,65 GHz, 1 MB L2 cache, HyperTransport, TDP 18 W) s integrovaným grafickým čipem AMD Mobility Radeon HD 6320. Ten je zhruba na úrovni Intel HD Graphics 2000 z aktuální Sandy Bridge generace. Je tedy jasné, že je určen pouze pro základní provoz a sledování filmů včetně těch v HD. 3D výkon je spíše na ozdobu , případně pro starší a méně náročné hry (Sims 3, FIFA 11, Call of Duty 4). Má 80 unifikovaných shaderů a hlavní výhodou proti řešení od Intelu je podpora DirectX 11. Paměťový systém sestává z jediného 4GB modulu DDR3-1333, více paměti řadič nepodporuje a druhý slot tedy ani není přítomen.

Pevný disk má v podstatě dospělé parametry, SATA připojení, rychlost 5400 ot./min a 500 GB kapacity. Optická jednotka, jak je zvykem u této kategorie, osazena není, ale bez obtíží ji můžete nahradit externí jednotkou.

O konektivitu se stará Wi-Fi karta s podporou standardů b/g/n, Bluetooth adaptér je ve starším standardu 2.1+EDR a Ethernet je gigabitový. Výbava porty je velice jednoduchá, ale obslouží všechny potřebné periferie: po stranách notebooku je umístěna trojice USB 2.0 portů,dva audiokonektory pro sluchátka a mikrofon a obrazové konektory VGA a HDMI. Následuje již pouze čtečka paměťových karet (MS /Pro/Duo, SD /HC). Nechybí jednoduchá VGA webkamera a vestavěný mikrofon.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 32bit SP1. Notebook je také plně vybaven programy z nabídky VAIO – Portál, PMB VAIO Edition, Care, Update atd. Dále je zde Adobe Reader, Windows Live Essentials a trial verze MS Office 2010 a McAfee Security. Záruka je v době trvání 2 let.

Koncová cena Sony Vaio YB3V1E v konfiguraci s procesorem AMD E450 (1,65 GHz, 1 MB L2 cache, HyperTransport, TDP 18 W), 4 GB RAM, integrovanou grafickou kartou AMD Mobility Radeon HD 6320, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 32 SP1 činí 11 084 Kč bez DPH (13 301 Kč s DPH).

Představení

Diskuse