Toshiba Portégé R830 - když výkon dostane křídla

9. 5. 2011 13:51    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba přichází s novým modelem pro svojí špičkovou thin-and-light řadu Portégé. 13'' model R830 nabídne pevné magnéziové šasi, minimální hmotnost, výkon procesoru Intel Core i7 (Sandy Bridge), nejlepší možný paměťový systém i technologické perličky jako jsou USB 3.0 nebo Bluetooth 3.0, navíc i doba výdrže je fascinující. Za kvalitu se ovšem platí a nikoho nemůže udivit, že doporučená koncová cena bez daně se šplhá vysoko za 30 000 Kč.

Toshiba Portégé R830 - když výkon dostane křídla

V kategorii superlehkých, ale výkonných notebooků není nijak těsno, pro výrobce má tato skupina počítačů celou řadu úskalí. Zákazníci očekávají opravdu hodně a nepromíjejí sebemenší nedostatky. Je to nejspíše tím, že tyto notebooky jsou výbavou, provedením i cenou určeny především pro profesionály, kteří dobře vědí, jak se dělá busienss, a tak jako jsou perfektní oni, musí být perfektní i vše kolem nich. Toshiba má ovšem právě v této kategorii dlouhodobě dobré jméno díky modelové řadě Portégé. Ta nikdy neobsahovala mnoho modelů (obvykle právě jeden či dva), zato se u ní dbá na každý detail. A Toshiba se velice často pyšnila titulem výrobce nejlehčího/nejmenšího plnohodnotného notebooku. Co tedy nabídne novinka nahrazující velice zajímavého předchůdce R700?

U tenkých a lehkých platforem se obvykle řeší dva základní problémy: jak do malého těla dostat všechny součástky a jak z něj dostat všechno teplo je jedna, druhá pak, jak to všechno udržet pohromadě, aby to přežilo v drsných podmínkách např. přecpaného cestovního kufru a přitom to nebylo ošklivé a těžké. My vezmeme obě otázky pozpátku.

S pevností šasi se Toshiba vypořádala nejjednodušším, ovšem zdaleka nikoli nejlevnějším způsobem, totiž použila nejlepší dostupné materiály, jimiž jsou dneska v tomto oboru jednoznačně slitiny magnézia. Mají nejlepší poměr hmotnosti k pevnosti, „krycí plechy“ tedy mohou zůstat velice tenké, což se mimo jiné projeví i na designu. U něj ovšem nečekejme žádné výstřelky a pokusy o bezbřehou kreativitu. Produkt je směřován do velice konzervativních vod, je tedy také celkem konzervativní. Z velké části je černý, jen panty víka, tlačítka touchpadu a logo jsou kovově stříbrné. Velikost tohoto šasi je 316 x 227 x 18,3-44,1 mm, hmotnost se podařilo stlačit až na 1,64 kg včetně 9článkové baterie. Ta má kapacitu 8400 mAh a notebook udrží v chodu až 12 hodin a 10 minut, tedy více, než tvoří standardní pracovní doba a zhruba tolik, co tvoří i velice nadstandardní doba práce, se kterou se řady potencionálních klientů počítá. Chlazení je pak otázkou kvalitního větráčku, správně dimenzovaných heatpipelines a především velice propracovaného návrhu základní desky, čímž vším se notebooky Portégé již tradičně chlubí.

Osazený displej má úhlopříčku 13,3′′ s podsvícením realizovaným LED. Povrch displeje je samozřejmě matný, což dnes není častá volba, ale matné displeje mají své výhody především v podmínkách, kdy nemůžete příliš ovlivnit osvětlení – třeba na cestách a v terénu. Rozlišení HD ready (1366 x 768) je na takto malé obrazovce docela příjemné a ani oči zvyklé na výrazně lepší stolní displeje si snad u malé notebookové obrazovky nebudou stěžovat, při těchto velikostech už je rastr pixelů dostatečně jemný.

Patřičná pozornost byla věnována výběru hardwarových komponent, neboť i ten se podílí na návrhu chlazení. Vysokou porci výkonu dodává Toshibě Portégé R830 dvoujádrový procesor Core i7-2620M (2,7 – 3,4 GHz, 4 MB L3 cache, 13333 MHz DMI, TDP 35 W) z aktuální intelovské generace Sandy Bridge. Z něj byla použita i integrovaná grafická karta Intel GMA HD 3000 se základní frekvencí 650 MHz (a až 1300 MHz dynamicky (obdoba Turbo Boost)). Tento čip má již dost výkonu k pohonu starších 3D her a i u novějších by nebyl při minimálních detailech bezzubý, ovšem medvědí službu mu provádějí nedoladěné ovladače. V obvyklých kancelářských nástrojích, při prohlížení internetu nebo HD videí ovšem na problémy nenarazíte. Naopak paměťový systém je zcela maximalizován, neboť sestává ze dvou 4GB modulů DDR3-1333, vyšší rychlosti ani kapacitu už nepodporují paměťové řadiče, tedy vás nemusí mrzet, že jsou oba paměťové sloty obsazeny a není kam expandovat. Stejně tak lze říci, že s tím, co notebook (zejména grafická karty) umožňuje nikdy nemáte šanci vytížit paměťový systém na hranici jeho možností.

Pro ukládání dat slouží rychlý SSD (Solid State Drive) bez mechanických částí, což znamená výrazně vyšší bezpečnost dat. Při náhlém pádu spíše praskne základní deska nebo se ulomí část počítače, než abyste přišli o svá data. 256 GB je také kapacita více než dostatečná, byť tímto údajem HDD konkurovat nemůže.Možná maličko překvapivě se do útlého těla vešla i optická mechanika, což je také na velikou pochvalu. Stačit však musí slim DVD Super Multi vypalovačka, Blu-ray se bohužel nekoná, v business notebooku ovšem není zas až tak potřeba, pro zálohování většinou stále stačí DVD a pro přehrávání Blu-ray filmů zase není disponován displej.

Konektivita je samozřejmě udržena na nejvyšší úrovni, byť dnes vlastně nejsou mezi nejdražšími a nejlevnějšími notebooky tak propastné rozdíly, jako v minulosti. Zde se tedy setkáme s gigabitovým Ethernetem, Wi-Fi a/g/n, Bluetooth 3.0 a 3G modemem HSPA/UMTS Broadband WWAN/3G (HSDPA 7.2Mbps / HSUPA 2Mbps). Zajímavá je situace u portů, kde se setkáme se třemi USB, kde ovšem nejsou ani dva stejné – počítejte se mnou – 1x USB 3.0, 1x USB2.0+eSATA a naposledy jedno obyčejné USB 2.0. dále následují HDMI, VGA, dvojice audiokonektorů, čtečka paměťových karet a konektor pro dokovací stanici. Samozřejmě nechybí webkamera, pro vyšší zabezpečení je také na pozici prostředního tlačítka touchpadu umístěna čtečka otisků prstů.

Na notebooku jsou nainstalovány Windows 7 Professional 64bit, dále výrobce přidal vlastní i cizí software, např. Nero 9 Essentials, ConfigFree, InterVideo DVD, MS Office Starter 2010 nebo trial na McAfee. Záruka je tříletá typu carry-in.

Koncová cena Toshiba Portégé R830 v konfiguraci s procesorem Intel Core Core i7-2620M (2,7 – 3,4 GHz, 4 MB L3 cache, 13333 MHz DMI, TDP 35 W), 8 GB RAM, integrovanou grafickou Intel GMA HD 3000, SSD 256 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, Bt, 3G modemem a s Windows 7 Pro 64 činí 36 421 Kč bez DPH (43 705 Kč s DPH).

Představení

Diskuse