Toshiba Qosmio F750-10M - zábava ve 3D i bez brýlí

21. 11. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba představuje další notebook ze své řady Qosmio, který je určený především pro náročnější domácí uživatele, kteří si chtějí užít filmy i hry v plném 3D, a navíc díky speciálnímu displeji i bez 3D brýlí. K tomu je v bílém či červeném těle přibalen procesor Core i7, hybridní pevný disk, dedikovaná grafická karta od NVIDIA a také třeba značkové reproduktory. Jak to tedy vypadá všechno pohromadě?

Toshiba Qosmio F750-10M - zábava ve 3D i bez brýlí

Řada Qosmio od Toshiby nejsou jen obyčejné multimediály na doma, tuto úroveň pokrývají ve firemní nabídce spíše notebooky Satellite. Qosmia jsou stylové a výkonné notebooky s lehoučkým dotekem exkluzivity, dbá se na vnější vzhled a styl stejně jako na výkon. Ceny také nejsou lidové, ale nemyslím, že byste nějak výjimečně přepláceli, protože v nabídce je toho opravdu dost.

Existují dvě designové varianty, obě poměrně povedené. Klasičtější je zřejmě bílá verze, to znamená, že bílá je na víku i rámečku displeje, na opěrkách rukou a i na kompletní chiclet klávesnici. Černá je pouze spodní a částečně boční část těla notebooku. Druhá varianta naopak vsází převážně na černou, ovšem kolem dokola těla má nafialovělou linii a víko je také červeno-fialové. Nutno dodat, že obě varianty mají víka s lehkým vlnkovaným vzorkem, který je jednak hezký, ale také snižuje „ohmatanost“ a viditelnost otisků prstů a podobných šmouh. Hmotnost notebooku je 2,9 kg, což je v rámci kategorie nadprůměr, omluvit lze snad výbavou. Rozměry 384 x 263 x 30,6 – 36,3 mm odpovídají třídě, jen výška notebooku je ve srovnání s průměry maličko větší. Li-Ion baterie má podle výrobce odvolávajícího se na Mobile Mark 2007 až 3 hodiny.

Displej má úhlopříčku 15:6'' (396 mm), podsvícení diodami a lesklou povrchovou úpravu. Ve 2D režimu má rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), lze ho ovšem přepnout do 3D módu, ve kterém je rozlišení ekvivalentní základnímu HD ready (1366 x 768 pixelů). Specialitou tohoto displeje je ovšem to, že dokáže rozpoznat přesnou polohu tváře a obraz upraví podle toho, z jakého úhlu jej sledujete, Toto ovšem implikuje i zásadní nedostatek, totiž sledování obrazovky ve více lidech, ale to je u 3D brýlí stejné. Výhodou je schopnost používat v různých oknech oba způsoby zobrazení, tedy mít otevřené okno s 3D filmem a vedle třeba browser ve standardním zobrazení. Samozřejmostí jsou nástroje k převodu 2D obsahu (filmů, her) do 3D, stále však s kolísající efektivitou. Přesto je tohle benefit, který prozatím v žádném jiném notebooku na českém trhu nenajdete.

O hrubý výkon se stará čtyřjádrový procesor Intel Core i7-2630QM (2,0 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, 45 W TDP) a grafická karta NVIDIA GeForce GT 540M s 2 GB DDR3 paměti. Tato karta patří v portfoliu NVIDIA mezi střední třídu a díky vysoké kapacitě paměti zvládne bez obtíží i nové hry na střední detaily, otázkou bude výkon v nejnovějších hrách v 3D módu. Také Full HD rozlišení může u nejnovějších her znamenat nutnost výrazněji stáhnout detaily nebo se spokojit s nižším než nativním rozlišením. Vedle GeForce GT 540M pracuje i integrovaná grafická karta Intel GMA HD3000, která se o grafický výkon postará v době, kdy ho není potřeba mnoho – může zpracovávat zobrazení 2D filmů a běžného pracovního prostředí. Karty přepíná automaticky technologie NVIDIA Optimus, zasahovat samozřejmě můžete i manuálně. Paměťový systém tvoří maximum možného, totiž 8 GB DDR3-1333 ve dvou modulech a dvoukanálovém zapojení.

Jako pevný disk je osazena hybridní jednotka s kapacitou 500 GB na HDD a 4 GB Flash pro zrychlení načítání a přístupových dob nejčastěji spouštěných aplikací. Disk je připojen přes SATA rozhraní, mechanická část se točí rychlostí 7200 ot./min. Jako optickou jednotku v Toshibě osadili Blu-ray vypalovačku, tedy nejlepší dostupné zařízení vůbec.

O konektivitu se stará Wi-Fi karta s podporou standardů b/g/n, Bluetooth adaptér je 3.0+HS a gigabitový Ethernet. Výbava porty je představuje jeden USB 3.0 a trojici USB 2.0, dvojice audiokonektorů pro sluchátka a mikrofon a obrazové konektory VGA a HDMI. Následuje čtečka paměťových karet (MMC, MS /Pro/Duo, SD /HC, xD). Nechybí HD webkamera a vestavěný mikrofon, o další krok směrem k multimedialitě se stará i hybridní digitální (DVB-T) a analogový TV tuner stejně jako značkové reproduktory Harman/Kardon. Specialitou je i dálkový ovladač Windows Media Center.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit. Notebook je také plně vybaven programy Toshiba – Face Recognition, Disc Creator, Value Added Package, Photo Service a další. Dále je zde herní konzola WildTangent , WinDVD, Nero 9 Essentials, Windows Live Essentials a řada dalšího soft/bloatware včetně trial verze MS Office 2010 a McAfee Security. Záruka je v době trvání 2 let.

Koncová cena Toshiba Qosmio F750-10M v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-2630QM (2,0 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, 45 W TDP), 8 GB RAM, grafickou kartou NVIDIA GeForce GT 540M , SSD+HDD hybrid 4+500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0 a 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64bit činí 30 926 Kč bez DPH (37 188 Kč s DPH).

Představení

Diskuse