Toshiba Qosmio X770 - extatické hraní s 3D displejem

29. 8. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba uvádí notebook zaměřený na maximální využití multimédií a vhodný i pro nadšené hráče. Ve výbavě tedy nechybí výkonný procesor Intel Core i7 a high-endová dedikovaná grafická karta. Nadchne optická mechanika, možnost kombinovaného datového úložiště a zejména 17'' 3D Full-HD displej. Dokonalost koncepce ukazují třeba i značkové reproduktory včetně subwooferu. Podrobněji uvnitř článku.

Toshiba Qosmio  X770 - extatické hraní s 3D displejem

Toshiba Qosmio X770 si na nic nehraje, je to typický zástupce herních notebooků. Co se mi na něm opravdu líbí, je design – nepotřebuje přehršel LEDek na podsvícení, nevypadá jako UFO nebo alespoň čumák sportovního bouráku, přitom mu agresivita nechybí a je svůj. Pravda, na hmotnost ani cenu se tu příliš nehledí, pětatřicet tisíc bez DPH není málo, ale zase si i přes všechna klišé kategorie umím představit tento notebook i v práci, byť ne na stole při poradě vyššího managementu.

Toto Qosmio je provedeno v černé barvě, která ve spodní části víka a horní části základny přechází v téměř krvavě rudou, to vše na liniové textuře. To znamená kromě „cool“ vzhledu také slušnou odolnost proti efektu „otisků mastných prstů“. A když píšu černá, myslím tím opravdu celý notebook, tedy včetně klávesnice a dvoutlačítkového touchpadu s podporou gest, samozřejmě s výjimkou rudých detailů a také červeného podsvícení klávesnice.

U velkých (DTR – DeskTop Replacement) notebooků je poměrně jasné, že materiálem šasi bude jen vyztužený plast, tak jako je tomu i zde. Přeci jen při rozměrech 413,6 x 274 x 28 – 43,9 mm a hmotnosti 3,4 kg se nepočítá s přílišným přenášením, myšleno tedy denně do práce či školy. Jinak si i tento herní přístroj zachovává všechny výhody kompaktnosti notebooků a není problém zabalit ho do brašny či batohu a odnést ho na LAN party. V hmotnosti je samozřejmě započítána i baterie, výrobce se neobtěžuje uvést její specifikace, ale jedná se o Li-Ion akumulátor, který má údajně udržet notebook v chodu zhruba 2 hodiny 30 minut. Při použitých hardwarových součástkách typuji spíše kapacitnější (kolem 5300 mAh) šestičlánkovou baterii, ale jedná se opravdu jen o odhad.

17'' displej je podle mě největší chloubou celého notebooku a hlavním důvodem, proč za přístroj zaplatit tolik, o kolik si výrobce říká. Samozřejmě najdeme i další zajímavé součástky ale tento 3D displej s rozlišením Full-HD (1920 x 1080 pixelů) a obnovovací frekvencí 120 Hz opravdu běžně v noteboocích nevidíme. Vysoká obnovovací frekvence znamená, že není problém dělit vykreslování obrazu pro každé oko zvlášť (s přiloženými 3D brýlemi), což vytváří požadovaný 3D efekt a přitom zachovává obraz plně plynulý. Ještě dodám, že obrazovka je lesklá (úprava TruBrite) a podsvícení obstarávají diody (LED). Doba odezvy notebooku je fantastických 5 ms.

Na výkon je zaměřena i hardwarová sestava: procesor Intel Core i7-2630QM (2 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W) má čtyři jádra a při aktivování technologie Turbo Boost může některé z nich běžet až na kmitočtu 2,9 GHz. Procesor samozřejmě podporuje většinu dostupných technologií (vyjma těch pro profesionální užití jako vPro nebo VT-d). Druhou velkou chloubou notebooku je grafická karta, kterou dodala firma NVIDIA, jde o model GeForce GTX 560M, který je už řazen do nejvyšší výkonové kategorie. Má 1,5 GB vlastní paměti GDDR5 a a do 4 GB může sdílet paměť se systémem. Vysoké rozlišení displeje mu jisté dá řádně „zabrat“, ale plynule rozpohybuje i hry jako Dirt (83 fps), Crysis 2 (60 fps) nebo Call of Duty: Black Ops (83 fps) – měřeno při vysokých detailech a rozlišení (notebookcheck.com). Paměťový systém využívá dvoukanálového zapojení (Dual-Channel) a tvoří ho dva 4GB moduly DDR3-1333.

Paměťové úložiště je tvořeno celkem zajímavě. Notebook má pozici pro dva pevné disky. Jeden je klasický 500GB SATA model se 7200 rpm, druhý má stejnou kapacitu i rychlost otáčení datových ploten, ale je doplněn ještě 4 GB NAND flash paměti, která slouží ke zrychlení načítání nejčastěji spouštěných programů, tedy typicky operačního systému a programů ve složce „Po spuštění“ a nejoblíbenějších programů jako internetový browser, komunikátory, Outlook apod. Do slotu pro optickou mechaniku umístil výrobce to nejlepší, co mohl – Blu-ray vypalovačku s podporou všech obvyklých formátů od CD přes DVD až po Blu-ray. Více si dnes nikdo přát nemůže.

O konektivitu se stará trojice základních adaptérů - Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0+HS a gigabitový Ethernet. Na velký notebook se vejde hodně portů, toho také u Toshiby využili, setkáme se tedy s jedním USB 3.0 a trojicí USB 2.0, dále najdeme konektory HDMI a externí VGA, dvojici audiokonektorů (3,5 mm jack) a slot pro paměťové karty (MMC, MS/Pro, a SD/HC/XC a xD). Multimediální funkce rozšiřují 3D webkamera (1,3 Mpx – 3D znamená dvojici objektivů a stereo záznam obrazu).

Toshiba Qosmio X770 je dodáváno s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64 bit a dvouletou zárukou. Kromě všech utilit výrobce najdete na disku řadu programů jako trial MS Office 2010, McAfee Internet Security a Nero BackItUp ve 30denních trialech, Nero Multimedia Suite 10 Ess. nebo Skype.

Koncová cena Toshiba Qosmio X770 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-2630QM (2 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 8 GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 560M s 1,5 GB GDDR5, HDD 2x 500 GB (Hybrid + 4 GB flash), Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64 činí 34 622 Kč bez DPH (41 659 Kč s DPH).

Představení

Diskuse