Toshiba Satellite C670 - jak levně na 17 palců

19. 9. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba nabízí levný a jednoduchý stroj vybavený slabším procesorem a pouze základními rozhraními, ale vypalovací optickou mechanikou, dostatečně kapacitním pevným diskem a dokonce základní dedikovanou grafickou kartou. Hlavním 'lákadlem' ale zůstává 17'' displej, který v této cenové kategorii nenajdeme zase tak často. Přidejte konzervativní, ale hezký design a hmotnost pod 3 kg a máme tu stroj, který si své zákazníky jistě najde.

Toshiba Satellite C670 - jak levně na 17 palců

Trh s notebooky je dnes opravdu tak široký že svého zákazníka si najde v podstatě jakákoli variace obvyklých prvků. Dávno už nemáme jen klasické kategorie Thin-and-light jako velice drahý, All-purpose 15'' všeuměl ve výkoné a slabší variantě a nakonec 17'' multimediální a herní superstroj. Lze vzít libovolné vlastnosti a poskládat je dohromady, on si je někdo koupí. Což je snad jen dobře. Dnes představovaná Toshiba nabízí nejlevnější možný notebook, který je vybaven 17'' displejem.

Chvíli jsem přemýšlel, pro koho takovýto notebook může být určen – pro opravdu plnohodnotné hraní her se moc nehodí, mobilita také není nejlepší. Napadají mě dvě možnosti: nenáročné nasazení v kanceláři pro administrativní programy, kde 17'' displej s vysokým rozlišením je výhodou. Dosud na podobných pracovištích najdeme hlavně desktopy (i kvůli přeci jen vyšší ergonomii), ale kompaktnost se někomu může hodit. Na druhou možnost jsem si vzpomněl díky svému tatínkovi – může to být zajímavý kus pro starší generaci či přímo agilní seniory, kteří na moderní technologie nezanevřeli, ale počítač pro ně představuje především přístup ke zpravodajským serverům a blogům, úložiště digitálních fotek a možnost volat vnoučatům přes Skype. Výhoda mobility je pak jasné, stačí zaklapnout a nejlepších 670 fotek z dovolené nemusíte posílat mailem, prostě je vnoučatům přivezete ukázat, někdy je to lehčí než album s fotkami papírovými.

Rozměry jsou samozřejmě přizpůsobeny displeji, tedy 413,6 x 270 x 28. - 37,9 mm a hmotnost činí 2,83 kg, což v rámci kategorie není tak špatné, i když při přepočtu hmotnost/výkon už by to tak slavné nebylo. Vzhledem k nejzákladnější cenové kategorii je tělo i víko pouze z plastu, ten je na víku a kolem klávesnice opatřen texturovaným vzorkem, který nechytá otisky prstů, na zbytku notebooku je plast matně hladký. Barva je vždy a všude černá, tedy neurazí, ale nenadchne. Na druhou stranu černý plast je prostě právě černý plast a ve výsledku obvykle vypadá podstatně lépe než pokusy o „kovový“ či „stříbrný“ nástřik a další designové vylomeniny, které se po pár týdnech ošoupou a působí extrémně levně. Baterie je lithium-iontová bez dalších specifikací, notebook má udržet v chodu 3 hodiny 30 minut.

Hlavním důvodem, proč si mezi notebooky s cenou hluboko pod 15 000 Kč vybrat právě tento, jsou možnosti zobrazení, grafická karta bude jen příjemným překvapením, ale 17,3'' displej (439 mm) s LED podsvícením a rozlišením HD+ (1600 x 900 pixelů) je slušný kalibr. Technologie TFT má samozřejmě svá omezení a v takto levném notebooku bych nečekal nějaké nadstandardní pozorovací úhly, ale obdobně by tomu bylo zřejmě u jakékoli úhlopříčky.

Na českém trhu máme Stellite C670 ve dvou konfiguracích, liší se však pouze procesorem. Oba jsou pod krásnou archaickou značkou Pentium, ovšem z poslední generace Sandy Bridge, tento brand dnes označuje levné procesory bez pokročilejších technologií jako Hyper-Threding, Turbo Boost nebo Trusted Execution Technology. V prvním případě se jedná o procesor Intel Pentium P6200 (2 jádra, 2,13 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP), ve druhém o Intel Pentium B940 (2 jádra, 2,0 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP). Přestože procesory disponují i integrovanými grafickými čipy, Toshiba je odpojila a spoléhá na dedikovanou kartu NVIDIA GeForce 315M s 512 MB VRAM. Ta je dnes tou úplně nejzákladnější v nabídce a přestože má výrazně vyšší výkon a možnosti než „integráče“, na plynulé hraní novějších 3D her je možné zapomenout. Perfektní práci ovšem odvede u HD filmů a aplikace, kde FPS nejsou to nejdůležitější ( z moderních blockbusterů třeba The Sims 3) budou také bez nejmenších problémů. Výhodou jsou i lepší ovladače, než jaké nabídne pro svá řešení Intel. Paměťový systém je vyřešen 4 GB RAM v jediném modulu (DDR3-1033 nebo DDR3 1333 podle modelu), druhý slot zůstává volný pro případný upgrade.

U pevného disku i optické mechaniky výrobce nevymýšlel nic složitého a osadil 500GB SATA HDD s rychlostí 5400 rpm a Super Multi DVD vypalovačku. Součástky to jsou spolehlivé, vyzkoušené a pro plánované použití notebooku optimální.

Konektivita a rozšiřitelnost jsou ořezány na samou podstatu. Wi-Fi b/g/n, Fast Ethernet (10/100 LAN) a dokonce Bluetooth 3.0 jsou sice přijatelné, ale pouze dvojice USB 2.0 a jeden obrazový výstup (pouze analogové VGA) jsou přeci jen málo, a to i když jsou doplněny dvojicí audiokonektorů a čtečkou paměťových karet (SD/HC/XD, MMC, MS/Pro) spolu s VGA webkamerou. Nemožnost v\\vést digitální obraz a prostorový zvuk je dnes vnímána jako poměrně zásadní nepříjemnost, na druhou stranu jsou i uživatelé, kteří tuto potřebu nikdy mít nemusí.

Toshiba Satellite C670 je dodáváno s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64 bit a dvouletou zárukou. Kromě všech utilit výrobce najdete na disku řadu programů jako trial MS Office 2010, McAfee Internet Security a Nero BackItUp ve 30denních trialech, Nero Multimedia Suite 10 Ess. nebo Skype a řadou dalšího více či méně užitečného (až obtěžujícího) software.

Koncová cena Toshiba Satellite C670 v konfiguraci s procesorem Intel Pentium P6200 (2 jádra, 2,13 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP), 4 GB RAM, NVIDIA GeForce 315M s 512 MB VRAM, HDD 500 GB , Wi-Fi, LAN 10/100, 2x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64 činí 11 353 Kč bez DPH (13 700 Kč s DPH).

Představení

Diskuse