Toshiba Satellite L735 - 13'' perleťově bílého stylu

6. 6. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Malé a přenosné notebooky zažívají boom, jejich ceny klesají, výdrž i výkon se zvyšuje. Toshiba reaguje na tento vývoj 13'' bílým notebookem se základním procesorem z řady Sandy Bridge od Intelu, dedikovanou grafickou kartou od NVIDIA a běžnou výbavou včetně HD ready displeje nebo USB 3.0. Za stylovku přitom nezaplatíte ani 15 000 Kč bez DPH.

Toshiba Satellite L735 - 13'' perleťově bílého stylu

Kategorie notebooků se 13'' obrazovkami rychle a utěšeně roste, přeci jen je to jeden z nejlepších formátů, který výrobcům umožňuje do přenosného těla vměstnat a poté také chladit už poměrně výkonné komponenty. Netbooky jsou také velmi oblíbené a třeba výdrží na baterie se s nimi zatím většina běžných 13'' notebooků rovnat nemůže, ale spoustě uživatelů vadí výkonová omezení, které občas dělají i jen provoz flashových aplikací značně nekomfortní.

Pro Satellite L735 zvolila Toshiba černo-bílou kombinaci barev. Černá je barva plastů, které tvoří základnu a boky notebooku, víko i pracovní plocha jsou bílé s jemným mřížkovým vzorkem. U mě tato kombinace vytváří jakoby „holčičí“ dojem, tedy že notebook by se mohl výrazněji líbit té něžnější polovině lidstva.

Co se týče rozměrů a hmotnosti, Toshiba hraje přesně podle pravidel třídy - 329 x 221 x 27,9 – 36,9 mm a k tomu odpovídající hmotnost 2,1 kg. Je škoda, že se výrobci nepodařilo hmotnost dostat pod magické 2 kg, ale nevadí, i tak je notebook vhodný pro časté přenášení, navíc třeba s neoprénovým pouzdrem ani nepotřebujete speciální brašnu, může stačit i (o hodně) větší kabelka. Jen je třeba mít na paměti, že notebook je tvořen pouze plasty, je tedy na něj třeba být opatrnější, než na některé business modely z hořčíkových slitin. V hmotnosti je započítána i baterie, kterou tvoří blíže neurčený počet Li-Ion článků. Podle testů Mobile Mark 2007 udrží počítač v chodu až 5 hodin, v praktickém nasazení (zapnutá Wi-Fi, přijatelné podsvícení) ovšem bude výsledná doba o něco nižší.

13,3'' displeje a s nimi celá kategorie počítačů vznikly v době, kdy výrobci hromadně přecházeli na širokoúhlé displeje kvůli úsporám při výrobě. Tato kategorie pak spolkla 12'' notebooky a řadu 14''. Displej na Toshibě má navíc všechno to, co k této změně vedlo – poměr stran 16:10, lesklý TruBrite povrch, HD ready (1366 x 768 pixelů) rozlišení a podsvícení diodami (LED).

Jako procesor byl do notebooku zvolen Intel Core i3-2310M (2,1 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP). Tento dvoujádrový Sandy Bridge procesor sice při vysokém zatížení jediného jádra neumí dočasně zvyšovat svou frekvenci, tedy nedisponuje technologií Turbo Boost, ale další intelovské zajímavosti už umí – Hyper-Threading, Virtualization VT-x nebo Enhanced SpeedStep. O grafiku se stará čip NVIDIA GeForce 315M s 1 GB DDR3 video paměti, další paměť si alokuje ze systémové pomocí TurboCache. Výkon není nijak oslnivý, jde o jednu ze základních karet v nabídce NVIDIA, ale integrované čipy stále pohodlně předčí a umožní Vám spouštět i novější hry, byť jen ve velice nízkých nastaveních. Paměťový systém je tvořen 4 GB RAM v modulech DDR3-1333.

V notebooku je instalován pevný disk na rozhraní SATA s 5400 ot./min a kapacitou 640 GB. Optická mechanika je též přítomna, je jí vypalovací Super Multi DVD s podporou všech běžných médií. Mimo český trh jsou k dispozici i sestavy s Blu-ray mechanikou, u nás však dosud nabízeny nejsou (a nejspíše vůbec nebudou).

Konektivita je standardní, zajišťují ji tři adaptéry – Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0 a gigabitový Ethernet. Notebook se chlubí dnes už silně se prosazujícím USB portem ve specifikaci 3.0, k dispozici jsou také dvě další USB 2.0, dále externí VGA a HDMI konektory pro vyvedení zvuku, dvojice audiokonektorů a čtečka paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD, SDHC a SDXC). Nechybí ani nepostradatelná jednoduchá webkamera.

Satellite L735 je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium a dvouletou zárukou. Kromě všech utilit výrobce najdete na disku také několik dalších programů jako Nero či McAfee Internet Security, Toshiba však byla v zaplnění instalace spíše střídmější, za což mohu pochválit.

Koncová cena Toshiba Satellite L735 v konfiguraci s procesorem Intel Corei3-2310M (2,1 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP), 4 GB RAM, NVIDIA GeForce 315M se 1 GB DDR3, HDD 640 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64 činí 14 010 Kč bez DPH (16 899 Kč s DPH).

Představení

Diskuse