Toshiba Satellite L770 - domácí multimédia 3D

7. 7. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba nabízí přímo typický domácí DTR notebook se 17'' displejem a kvalitní výbavou zaměřený na multimédia a domácí zábavu, použitelný bude v rozumné míře i na hraní her. Za tímto stojí procesor Core i5, dedikováná grafika NVIDIA střední třídy, dostatečná kapacita RAM i displej s HD+ rozlišením. Nechybí ani moderní technologie zastoupené například USB 3.0 portem nebo aplikací pro převod 2D obsahu na 3D v reálném čase.

Toshiba Satellite L770 - domácí multimédia 3D

Satellite L sedmičkové řady (zní to skoro jak u limuzín od BMW) jsme si představovali před necelým měsícem, ale to šlo o 13'' notebook L735. Dnes jsme u jeho podstatně většího bratra, který má také trochu jiné přednosti. Co zůstalo stejné, je design. I u L770 jde o kombinaci matně černých plastů na základně a bocích, leskle černého rámečku displeje a leskle bílé plochy víka a opěrky pro ruce. Bílá je samozřejmě vzorovaná jemným mřížkováním, už minule jsem upozorňoval na fakt, že notebook se mi zdá velice unisex – tedy přitažlivý i pro něžnější část lidstva.

Zaměření je vzhledem k hardwaru, ceně i zpracování naprosto jasné – domácí zábavní centrum pro celou rodinu se schopností slušně se vypořádat s multimédii, kancelářskou prací, webem i rozhýbat nové hry, byť většinou ne v nejnáročnějším nastavení.

Notebook rozhodně není malý či lehký, za vše mluví rozměry: 413,6 x 270,0 x 27,9 - 37,9 mm a hmotnost : od 2,81 kg. V rámci kategorie je ovšem hmotnost poměrně nízká, není to dlouho, co stejně vážily průměrné 15'' notebooky. A hlavní vlastnosti notebooků zůstaly zachovány – kompaktnost a možnost se s celým počítačem přesunovat. Navíc 2,8 kg by se dalo nosit i do školy či na pracoviště, pokud tedy můžete používat notebook na pevné podložce (stůl, školní lavice...). Je to ovšem východisko z nouze, na mobilní nasazení se přeci jen hodí jiné přístroje. Notebook je vybaven Li-Ion baterií, o bližších specifikacích se výrobce nerozepisuje, doba výdrže je podle něj 3,5 hodiny, pokud ovšem počítači trochu „naložíte“ (zejména grafické kartě), půjde výdrž rychle dolů.

Podle specifikací patří displej spíše k silnějším stránkám notebooku. Má úhlopříčku 17,3'' (43,9 cm) a rozlišení HD+, tedy 1600 x 900 pixelů. O podsvícení se starají LED a povrch je lesklý, což odpovídá kategorii. Sám jsme zvyklý na stejné rozlišení na podstatně menším displeji, ovšem i pro 17'' je ideální, můžete snadno pracovat se dvěma okny programů a filmy v HD rozlišení také ukáží naplno své kvality.

Na českém trhu je notebook ve dvou konfiguracích, jediným rozdílem je však použitý procesor. Setkat se můžeme buď s Intel Core i3-2310M (2,1 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP). Tento dvoujádrový Sandy Bridge procesor při vysokém zatížení jediného jádra neumí dočasně zvyšovat svou frekvenci, tedy nedisponuje technologií Turbo Boost. Pokud byste raději využívali trochu větší výkon i tuto zajímavou technologii, volte sestavu s Intel Core i5-2410M (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP). Grafickou kartu dodala firma NVIDIA, jde o GeForce GT 525M s 1 GB DDR3 VRAM a možností další 1 GB sdílet se systémem. Určitě se nejedná o nejvýkonnější možné řešení, NVIDIA staví tuto kartu do své nižší střední třídy, ale s podporou DirectX 11, 128bitovou paměťovou sběrnicí a 2974.5 body v benchmarku 3DMark Vantage P už odvede nějakou práci i ve hrách. Paměťový systém je tvořen 4 GB RAM v jediném modulu DDR3-1333.

V notebooku je instalován pevný disk na rozhraní SATA s 5400 ot./min a kapacitou 500 nebo 640 GB. Optická mechanika je též přítomna, je jí vypalovací Super Multi DVD s podporou všech běžných médií. Stejně jako u výše zmiňovaného kolegy z řady L, i zde se nabízí sestavy s Blu-ray mechanikou, u nás však dosud v katalogu nejsou (a nejspíše vůbec nebudou).

Konektivit zajišťují jako obvykle tři základní adaptéry – Wi-Fi b/g/n od firmy Atheros, Bluetooth 3.0 a gigabitový Ethernet. Nabídka začíná moderním USB 3.0, k dispozici jsou ještě dvě USB 2.0, dále externí analogové VGA a digitální HDMI pro obrazová data, dvojice audiokonektorů a čtečka paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD, SDHC a SDXC). Nechybí ani nepostradatelná jednoduchá webkamera s mikrofonem. Zajímavou multimediální utilitou je Toshiba Video Player. Tato softwarová aplikace převádí v reálném čase obsah 2D na 3D a via HDMI je možné je sledovat na externí 3D obrazovce, bez ní je vám ovšem tato vychytávka k ničemu.

Satellite L770 je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium a dvouletou zárukou. Kromě všech utilit výrobce najdete na disku také několik další programy jako Nero či McAfee Internet Security, vyhledávací nástroje Bing a řadu dalších, se kterými se řada uživatelů bude spíše trápit a já doporučuji co nejrychleji zvážit jejich praktičnost a případně odinstalovat.

Koncová cena Toshiba Satellite L770 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-2410M (2,3 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP), 4 GB RAM, NVIDIA GeForce GT 525M se 1 GB DDR3, HDD 640 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64 činí 13 935 Kč bez DPH (16 799 Kč s DPH).

Představení

Diskuse