Toshiba Satellite Pro L670 - velkoformát na papírování

11. 4. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Satellite Pro L670 je podle mě velice zajímavý pracovní notebook určený pro jednodušší nasazení. Nechlubí se výkonným procesorem nebo silnou grafikou, určen je na běžnou práci. Procesor Intel Core i3 rozhýbe jakoukoli kancelářskou aplikaci, integrovaná grafika ušetří energii a k pohodlné práci pomůže 17'' úhlopříčka displeje. Koncová cena se přitom udržela kolem 15 000 Kč bez DPH.

Toshiba Satellite Pro L670 - velkoformát na papírování

Když jsem viděl poprvé specifikace tohoto notebooku, byl jsem trochu na vážkách, do jakého segmentu trhu vlastně tento model Toshiba zacílila. A z čeho vycházet? Snad z kombinace ceny, jen průměrného výkonu a nejlepší hardwarové součástky, tedy displeje. A snad něco napoví i slůvko Pro v názvu modelové řady. Místo tohoto notebooku tedy vidím především na stolech úředníků nebo klidně i doma – prostě všude tam, kde jde o pohodlnější práci, nejzákladnější mobilitu a cena je hledisko důležité, ale ne nejdůležitější. Z toho mi vychází tento notebook jako opravdová tresť DTR (DeskTop Replacement – náhrada stolního počítače). Kdyby takovýhle notebook měla kdejaká úřednice a administrativní pracovnice, snad by se i v Čechách probudila revoluce práce z domova a různé on-line podatelny by rostly jako houby po deště, vždyť pak by už stačil jen digitální podpis.

Notebook je černý, ovšem barva není ani matná, ani lesklá, i když k té má blíže, ale podle novější módy vzorovaná. Toshiba, jíž jako výrobce hlásá velký jednoduchý nápis na víku, tuto barvu nazývá černá „genchaku“. Vzor tvoří křížící se křivky, které vytvářejí řady a sloupce jakoby zvlněných obdélníčků. Jen rámeček displeje a spodní strana základny je čistě černá. Černá je i klávesnice, popisky jsou kontrastně světlé, pod 17'' displej se hravě vešel i blok numerických kláves a multidotykový touchpad.

Velikost šasi 413,6 x 270 x 28 – 37,9 mm dává tušit, že jsme se dostali do hájemství větších notebooků, hmotnost 2,8 kg ovšem ještě nedávno byla běžnou kategorií i pro 15'' notebooky. U 17'' přístroje možná slibuje snazší přenášení, ale spíše bych měl obavy, nemůže-li signalizovat hmotnostní úspory na konstrukci. A takový měkký a prohýbající se notebook, který by se snad i mohl zlomit (resp. jeho základní deska) nijak zvlášť mobilní není. Ale dost sýčkování, tohle ukáže až recenze. Notebook je stejně předurčený spíše k používání na pevné podložce (třeba na stole), a tam tyto vlastnosti zdaleka takovou hodnotu nemají. O baterii toho výrobce raději mnoho nesděluje, jen že je lithium-iontová a podle testu Mobile Mark 2007 udrží notebook v chodu až 4 hodiny a 30 minut. Vzhledem k váze i tomu, že notebook má poměrně nenáročné komponenty, půjde o nějakou menší baterii.

Jednoznačně nejlepším a nejzajímavějším kouskem hardware a také nejlépe utracenými penězi je 17,3'' displej s vysokým rozlišení HD+(1600 x 900 pixelů) a snadno dopočítatelným poměrem stran. Konstrukčně se samozřejmě jedná o TN displej, z čehož vyplývá, že jeho vertikální i horizontální pozorovací úhly nebudou nic moc, ale pro jednoho pracovníka je jeden displej právě to pravé, nižší poměr se snad už nikde nenajde. Podsvícení obstarávají LED, což se také pozitivně podepsalo na možnosti použít lehčí a méně výkonnou baterii. Za displej bych chtěl výrobce obzvláště pochválit, na takto koncipovaný prostor se vejdou klidně 2 okna programů vedle sebe, což může spoustu práce významně ulehčit.

Toshiba ví, že na kancelářskou práci stačí jen základní hardware a pro náročnější zákazníky má ve svém širokém portfóliu pokročilejší modely, takže spíše kancelářský Satellite Pro L670 perfektně vybalancovala. Nač plýtvat výkonem nebo dokonce nutit zákazníkům automatické přetaktovávání procesoru tam, kde ho nikdy nevyužijí? A protože název Intel Core iX táhne, osadila Toshiba procesor Core i3-380M (2,53 MHz, 3 MB L3 cache, DMI), který si poradí s každým pracovním softwarem a druhé jádro klidně může pohánět třeba paralelně běžící antivirus. V čipu procesoru je integrována i grafika Intel GMA HD, která taktéže postačuje pro všechno nasazení a nemá problém ani s náročnějšími filmy v HD kvalitě na HD+ displeji, jen po ní nechtějte 3D výkon. Přestože se k notebooku dodává 64bitový operační systém, výrobce dodává „pouze“ 3 GB paměti, navíc ve dvou modulech (2+1 GB) DDR3-1066. Opět mohu jen říci, že více RAM by se osadit dalo, ale nejspíše by žádný další gigabyte nebyl nijak zvlášť využíván a možná Toshiba upotřebením dnes už málo nasazovaných 1GB modulů citelně ušetřila.

V rámci datových úložišť žádné velké překvapení. 320GB SATA disk s 5400 ot./min už dnes není úplně největší, objevuje se spíše u menších notebooků a rozdíl v ceně proti 500GB není tak velký, ale i pokud hodláte na notebooku skladovat nějaké filmy a hudbu, většinou postačí. Filmy si navíc můžete zálohovat na DVD pomocí běžné Super Multi DVD mechaniky, takže případně nějaký ten prostor na disku ušetříte.

Konektivita je řekněme standardní, Wi-Fi b/g/n a Bluetooth adaptéry jsou doplněny ještě pomalejší síťovou kartou Fast Ethernet (10/100 LAN). Ani u portů nic nepřekvapí, je zde přesně dnešní funkční minimum. 1 USB port kombinovaný s eSATA a další dva běžné USB 2.0 porty (které se mimochodem na oficiálním webu někam vytratily, ale na oficiálních obrázcích nebo v nabídkách dealerů přítomny jsou). Dále dva obrazové výstupy – HDMI a VGA, dva audiokonektory, čtečka paměťových karet (MMC, MS/pro, SD) a nad displejem si také trůní webkamerka.

Jak již bylo zmiňováno výše, na notebooku je nainstalován 64bitový OS, jsou jím Windows 7 Professional, dále výrobce nešetřil řadou více i méně zajímavého software: Bluetooth Stack/ Monitor, Disc Creator, Assist, Face Recognition, Value Added Package (spousta menších obslužných utilit ve společném balení), Photo Service, EasyGuard atd. Nechybí ani externí dodavatelé jako Nero (9 Ess., BackItUp & Burn) Microsoft (Office Starter), McAfee, Chickoony (Camera Assistant), Amazon... no odinstalovávat rozhodně bude co. Záruka je dvouletá mezinárodní.

Koncová cena Toshiba Satellite Pro L670 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-380M (2,53 MHz, 3 MB L3 cache, DMI), 3 GB RAM, integrovanou grafickou kartou Intel GMA HD, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 Pro 64 činí 15 495 Kč bez DPH (18 671 Kč s DPH).

Představení

Diskuse